I møtet med jobbsøkere her til lands så blir det naturlig at diskusjonen rundt LinkedIn dukker opp, spesielt gjennom DUJSK Programmene vi holder for bedrifter, fagforeninger og ikke minst det private markedet. Når vi først snakker om LinkedIn så er det en ting som alltid forbauser meg….

…. Folks villighet til å knytte nye kontakter. Det er liksom helt «tabu» å invitere nye og relevante kontakter så framt man ikke kjenner dem. «Erik, hvordan kan jeg invitere noen om jeg ikke har møtt dem tidligere?» Det skal jeg si deg. Teknisk sett kan du invitere dem uansett, men nå forstår jeg at det ikke er det som er poenget ditt. Men du «kan kan» faktisk også. Dette er ikke noe som helst i veien med å invitere relevante (jeg understreker relevante) kontakter til å bli del av ditt nettverk. Det er vel det nettverksbygging handler om, ikke sant?

Som jobbsøker så håper jeg man bruker LinkedIn med formål om å «se ting» og «bli sett». Desto flere kontakter du har, desto flere ting «ser du» og desto mer «blir du sett». Enig? Det var bra. Nå som du er enig med meg så langt så er det vel også logisk å tenke (husk formålet) at det er smart å faktisk knytte kontakt med så mange som mulig? Enig? Det var bra.

nettverk 2

Da gjenstår det bare å bestemme deg for hvem som er relevante kontakter. Kanskje vi ikke er helt enige der, men la meg fortelle hva jeg ser på som en relevant kontakt.


La oss si at jeg er en prosjektleder i Stavanger som søker jobb. For meg vil da relevante kontakter være følgende:

 1. Alle andre prosjektledere innenfor mitt felt i Rogaland
 2. Alle prosjektdirektører innenfor mitt felt i Rogaland
 3. Alle direktører og høyere innenfor min bransje i Rogaland
 4. Alle HR innenfor min bransje i Rogaland
 5. Alle rekrutteringsansvarlige innenfor min bransje i Rogaland
 6. Alle eksterne rekrutterere i Rogaland

Her har jeg masse å gå på (I dette tilfellet, godt over 5000 kontakter). Mennesker jeg ønsker i nettverket mitt og mennesker som, direkte eller indirekte, kan hjelpe meg ut i jobb. Så enkelt er det og hadde jeg ikke vært villig til å gjøre dette i min posisjon som jobbsøker så hadde det vært lite poeng å i det hele tatt ha en LinkedIn konto.

Så til spørsmålene dere helt sikkert har. Jeg tar dem med en gang jeg:

Erik, folk vil vel ikke akseptere invitasjoner om de ikke kjenner meg? Jo, de fleste vil det. Selv om kanskje du tenker slik så betyr ikke det at alle andre tenker slik. Bare prøv så skal du se.

Erik, vil ikke folk bli sure om jeg sender invitasjoner i hytt og pine? De fleste vil ikke det og om det er en aller annen person som ønsker å spille gud med LinkedIn, og som blir litt gretten, så er vel det bare like greit at han / hun ikke er i nettverket ditt.

Erik, er det ikke uprofesjonelt å gjøre dette? Uprofesjonelt sier du? LinkedIn er jo nettopp der for at du kan, og skal bygge nettverk. Det er da ingenting som er uprofesjonelt med å derfor gjøre dette.

Erik, LinkedIn sier at du kun skal invitere folk du kjenner, så sier du det motsatte? Ja jeg vet dette er en policy hos LinkedIn, men den må de ha på plass av personvern hensyn. Det er faktisk «lov» å ignorere dette.

Noe mer enn dette kan jeg ikke si. Velger du som jobbsøkere og fortsatt være alt for forsiktig med invitasjonene dine så kan jeg ikke gjøre noe med det, men kanskje på tide at du heller da bruker litt mer tid på Facebook….

Til slutt:

 • Jeg skriver dette med tanke på jobbsøkere. Er du ikke jobbsøkere så er jeg kanskje enig i at du ikke skal knytte kontakt på denne måten.
 • Husk at det nettverket du bygger opp som jobbsøker, det er også et nettverk du kan få bruk for når du først kommer i en jobb
 • Skal du invitere en person du mener er veldig viktig så ville jeg klikket inn på profilen til denne personen for så å trykke «knytt kontakt». Da får du nemlig mulighet til å skrive en liten beskjed til han / henne.

Det var alt for meg for denne gang. Er du ikke knyttet med meg på LI, FB eller Twitter så bare knytt i vei du. Jeg leker ikke gud med disse kontoene mine og synes bare det er hyggelig å ha kontakt med folk 🙂

Lykke til

4 thoughts on “Som jobbsøker, hvem skal jeg knytte kontakt med på LinkedIn?

 1. Veldig bra! Liker godt eksemplene, samt spørsmål og svar. En av de beste postene jeg har lest siste måneden på LinkedIn.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s