En av de første tingene jeg nevner på kursene mine, og når jeg holder diverse foredrag er følgende: «Det handler ikke om å være den beste kandidaten når man søker på ny jobb» – «Det handler faktisk kun om en ting: Være den beste jobbsøkeren»

Skulle jeg kommentert dette utsagnet selv så ville jeg sagt noe som «Det er så sant så sant Erik». Og ja, det er faktisk slik det er i et tøft marked. Dem som når først fram til utlyste eller ikke utlyste stillinger og dem som klarer å best selge seg selv, de sitter som oftest igjen med tilbudet om ny jobb. Det handler altså om en ting her og det er: At du som jobbsøker er den beste jobbsøkeren.

Grunnen til at du ikke leser så ofte om dette faktumet når du leser tekster om jobbsøking osv. er rett og slett fordi veldig mange «eksperter» og karriereveiledere skal være «så fine» på det. Det blir rett og slett litt for uprofesjonelt og fortelle ting som dem er og i stedet velger veldig mange å gjøre jobbsøking til en vitenskap. Vitenskap, det er det ikke. Takk og pris.


Forrige uke fikk jeg en email fra en hodejeger i Rogaland. De kunne fortelle meg at en person som hadde vært med på DUJSK i regi av OG-S hadde fått jobb hos en av deres kunder. Ikke den store overraskelsen akkurat ettersom denne personen ringte meg så rask han mottok tilbudet, men uansett hyggelig at hodejegeren sendte meg en melding. Det var ikke selve gladbudskapet som fikk meg til å smile, men noe annet denne hodejegeren nevnte. «Erik, vi har vært med i denne prosessen fra start til slutt og i mine 20 år som hodejeger har jeg aldri sett en person gjøre det så bra i intervjurundene. Han bydde på seg selv, var karismatisk og det var rett og slett helt rått. Gjennom annonsering og søk hadde vi over 100 aktuelle kandidater og denne personen skilte seg ut gjennom hele prosessen, selv om han manglet Mastergrad og hadde mindre erfaring enn mange av de andre»


Skulle jeg fortalt denne historien noe kortere så kunne jeg rett og slett skrevet: Denne jobbsøkeren i Rogaland var rett og slett en bedre jobbsøker enn alle de andre, selv om han teknisk sett ikke var den beste kandidaten på papiret.

nummer 1Nå anbefaler jeg at du også finner ut hvordan du kan bli den beste jobbsøkeren. Klarer du det, ja da skaffer du deg også en ny jobb relativt raskt. Neida, det er ikke så fryktelig enkelt å være den beste, men i stedet for å gjøre jobbsøking til en vitenskap så skal du heller bruke tiden din på å lære å bli den beste. Jeg har skrevet en rekke tekster tidligere om hvordan du kan oppnå dette, men kort oppsummert så handler det om faktorer som:

 • Holde deg motivert og ha det OK med deg selv mens du er jobbsøker
 • Droppe alt av valgte sannheter og fokusere på det du selv kan gjøre noe med
 • Forstå hvor viktig det er å være deg selv og ikke minst, by på deg selv
 • Forstå at det er andre kanaler enn stillingsportaler i dette landet og at du må ta samtlige kanaler i bruk. Man høster som man sår, ikke sant?
 • Stå på som aldri før, men også ta en pause når kroppen eller hodet har behov for det
 • Bruk andre. Bedre og være jobbsøker i lag med 10 andre enn kun deg og kaffekoppen
 • Forstå at hardt arbeid skaper nytt arbeid

Du har kanskje ikke sett disse tipsene før bortsett fra gjennom mine egne tekster. Det er en god grunn for det ser du. Jeg ser ikke på jobbsøking som en vitenskap, men velger å fokusere på det som virkelig betyr noe i en jobbsøkerprosess, nemlig deg og din historie. Det er det arbeidsgiver er ute etter og klarer du å holde motet oppe, være proaktiv og ikke gi opp, ja da får du også mulighet til å vise deg fram og fortelle din historie.

PS. Skriv gjerne en kommentar til dette i kommentarfeltet nedenfor her på bloggen og del gjerne din historie med meg og leserne. Alltid spennende å høre hva andre mener om dette.

Lykke til og ha en fortryllende jobbsøkeruke hvor du er deg selv.

Erik

DUJSK for private / enkeltdeltakere er nå utsolgt for januar i  både Oslo, Trondheim og Stavanger. Ønsker du info om dette slik at du kan sette deg på ventelisten så send meg gjerne en email slik at jeg kan maile deg. Du kan også lese mer om dette på http://www.ogsnorway.com

 

6 thoughts on “Du må være nummer 1

 1. Hva legger du i å “by på deg selv” i en jobbsøkerprosess/jobbintervju? Når man har kommet seg til intervju er det vanskelig å fremstå som avslappet og “cool”.

  Et annet spørsmål litt utenfor tema: Ditt tips for og best kommunisere/overbevise at man gjerne vil ha jobben selv om man er overkvalifisert med både PhD og Post Doc fra Universitetet (molekylær/cellebiologi)? Jeg sliter med at jeg ikke har erfaring fra andre steder enn Universitetet. Dermed mangler jeg erfaring (tydeligvis) for stillinger litt høyere opp i selskaper, og er samtidig overkvalifisert for jobbene “på gulvet”. Å ta en jobb “på gulvet” ser jeg på som min vei inn i den private sektor hvor jeg kan få erfaring for å gjøre min CV mindre akademisk. Problemet er bare at jeg står mellom barken og veden (mangler erfaring/overkvalifisert) og ikke får intervju. Jeg er fleksibel og søker på det meste av laboratoriejobber (vikariat/faste stillinger) i ønsket geografisk område.

  Like

  1. Hei Lasse. By på seg selv er ikke noe mer Hokkus Pokkus en og rett og slett være seg selv 🙂 Mange har tendenser til å prøve å være noe helt annet enn dem selv i en intervju situasjon og da går det ofte galt.
   Når det gjelder ditt andre spørsmål så er det litt vanskeligere. Du er den du er og har den erfaring du har. Det kan vi ikke gjøre noe med. Personlig ville jeg prøvd å få til et kaffemøte med dem du søker stilling hos og gjør det rett etter du har sendt søknad. Forklar situasjonen din og så nevn at du skal forbi dem dagen etter og at du tenkte du kunne komme innom på en kaffe. Klarer du det så sitter du å drinker kaffe med dem lenge før søknadsfristen er ute og liker de deg så skal det mye til at de i det minste ikke inviterer deg inn på intervju. Lykke til. Erik

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s