Det nærmer seg helg og ikke minst så nærmer det seg jul. Som vanlig er julegavene lang ifra kjøpt inn, ei heller er kalkunen (Engelsk jul på oss), men så lenge jeg later til kona som at alt er i orden (og hun kjøper den) så stresser jeg ikke så mye med det. Det er jo fortsatt arbeid som står i fokus.

Denne uka har gitt meg en rekke nye tanker, ideer og inspirasjoner. Som vanlig handler mye av dette om jobbsøking, men også sosiale medier generelt. Mens jeg sitter her og venter på siste flyet for året (167 flyturer totalt i Norge) så er det med et stort smil at jeg tar helg. Har hatt noen helt supre dager med flotte jobbsøkere i Kristiansand, en helt utrolig positiv og inspirerende gjeng fra bedrifter som NOV, MH Wirth, Cameron, Macgregor, Frontica og UiA. Ikke nok med det, DUJSK går mot en rekorduke i antall ansettelser. Tidligere ukes-rekord er 10 i ny jobb, men nå er vi allerede på 10 og jeg hører rykter om at det kan komme 3 til. Gratulerer masse til alle deres som har fått ny jobb. En rekke spennende historier bak deres suksess og dere er selv med å motivere andre med å vise at det faktisk er fult mulig å finne seg en god jobb, selv i dette tøffe markedet.

globeDenne uken har jeg blitt mer imponert enn noen gang tidligere over hvor effektivt sosiale medier kan være i henhold til både det å finne seg jobb, bygge nettverk og ikke minst nå ut med sin bedrifts tjenester og produkter. Det er nesten slik at det ikke lengre er noe poeng i å ha en hjemmeside og de noe yngre markedsføringsekspertene jeg har snakket med er helt klare på en ting: Innen fem år så er det ikke noe som heter hjemmeside for bedrifter. Om fem år snakker vi kun sosiale medier, eller skal jeg si: «The power of sosiale medier»

At bedrifter selv ikke alle har bedriftsprofil på sider som FB, LI og Twitter kan jeg bare ikke fatte. Da er det noe galt mener nå jeg. Man ser store reklameplakater med bedrifters logo på flyplasser, bussholdeplasser osv. som koster flere hundretusen kroner i året, men er alle disse bedriftene på FB eller LI hvor markedsføring er gratis? Nei, det er de ikke. Et godt eksempel på dette er næringsklynga GCE Node her på Sørlandet. Det er jo tøffe tider i oljebransjen og man ville jo tro at en klynge som dette virkelig tok alle midler i bruk for å nå ut i den store verden, men nei, LinkedIn-side, det har de ikke….

Jeg opplever også at mange jobbsøkere på langt nær bruker sosiale medier til deres beste. Det er mange som er skeptiske med tanke på å åpne seg opp litt gjennom både LinkedIn og Facebook. Det å legge ut en tekst om seg selv om at man er jobbsøker er for så vidt noe mange gjør på LinkedIn, men når det kommer til å legge ut dette på Facebook så sier det stopp. Hvorfor? «Jeg ønsker ikke å fortelle alle mine venner at jeg ikke er i jobb» sier veldig mange. OK, jeg kan forstå tankemåten, men du innrømmer jo selv at det er på Facebook du har dine nærmeste og det er vel da logisk å tenke at det er her du vil få mest hjelp? Kanskje på tide å gå ut av komfortsonen?

Dessverre merker jeg også at veldig mange jobbsøkere er skeptiske til å legge til folk de ikke kjenner på LinkedIn. Jeg har skrevet en rekke tekster om dette og heldigvis ser det ut som DUJSKERNE tar dette til seg på DUJSK Programmene, men store deler av jobbsøker-Norge har fortsatt problemer med dette. Svært så synd ettersom LinkedIn for en jobbsøker handler om to ting: Se og bli sett.

Bare de siste 3 dagene har jeg delt over 80 stillinger på DUJSKER Gruppa på LinkedIn. Dette gir folk muligheter som kanskje de ikke hadde fått om de ikke var med i denne gruppa og det er jo bra J Jeg tror også det gir folk litt håp. De ser jo at det er masse stillinger der ute.

FocusFør jeg tar helg så må jeg også si at jeg stusser litt over dem som skriver tekster om at dette motivasjon ikke er alfa omega i et tøft marked. Som jobbsøker så har du et produkt du skal selge. Da er motivasjon, hardt arbeid og stå på vilje absolutt noe av det viktigste. Jeg anbefaler derfor alle jobbsøkere til å finne motivasjonen samt ofre alt i tiden framover (Fra og med januar kanskje). Du vil bli overasket over resultatene. Det lover jeg.

Skal man søke på alt av stillinger om man har mistet jobben i oljebransjen? Spørsmål som mange stiller og et spørsmål som ikke alltid blir svart like godt. Svaret mitt er: Det kommer helt an på deg, men er du en person som virkelig ønsker å fortsette i olja, ja da skal du kun fokusere på en ting: Finne deg en jobb i olja. Det er stillinger der ute og denne uka har nye 5 DUJSKERE bevist at man kan få seg jobb i olja så framt man faktisk fokuserer fullt ut på dette. Alt annet av muligheter er distraksjoner og en distrahert jobbsøker kommer ikke så veldig langt.

Nå er vi enda nærmere jul enn det vi var da jeg startet denne teksten. Har til og med klart å få i meg dagens første måltid mens jeg har skrevet dette; To ostepølser med bacon som så utrolig fristende ut der de lå på grillen hos Deli De Luca, men som ikke ga meg den følelsen jeg forventet. Det er noe jeg alltid opplever med pølser. Bra før, men ikke bra etter. Uansett, jeg håper mange jobbsøkere der ute har fornuft til å ta seg en lang og god juleferie, og glemme alt som heter CV, søknad, fast håndtrykk, bilde eller ikke bilde og hele den der pakka. En jobbsøker fortjener dette kanskje enda mer enn dem som er i arbeid. Stå på og gi alt neste uke, men når fredagen kommer så er du ferdig for året. Da er det på tide å slappe av og lade batteriene slik at du kommer tilbake i januar med stort mot, stort håp og en «never say die attitude»


En liten gøy julehistorie helt til slutt: Jeg hadde ansvar for julemiddagen for to år siden som var kalkun (Ja vi feirer alltid jul i England). Dagen før Christmas Day så var det tid for å marinere kalkunen både utenpå og inni. Dagen derpå og vi var alle klare for enda en super julemiddag. Det var da jeg oppdaget at jeg hadde mistet gifteringen. Krise i hele huset og full panikk. Vi fikk omsider satt oss ved bordet klare for å spise alt som var av kalkunkjøtt og etter et par serveringer så lå gliset der. Joda, det var gifteringen. Den lå langt inne i kaviteten til kalkunen og selv om den hadde vært gjennom flere timer i ovnen så var den i like god stand som alltid.

ring

Ikke enda klart for å gi dere en god jul, men ha en strålende helg og skal du marinere en hvilken helst form for fugl så har jeg ett godt tips til deg: Ta av deg gifteringen.

Erik Falk Hansen

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s