Jeg liker ikke å skrive så veldig mye om dette med å søke på stillinger. Det er blitt for mye fokus på dette både hos jobbsøkere og karriereveileder, noe som for meg er en sandkakesmule ironisk. Hvorfor bruke 100% av tiden på å lete, samt søke på stillinger dersom 60% av stillinger aldri blir utlyst? (Tall fra NAV). Det blir rett og slett ikke annet enn lureri nå kursholdere og veiledere velger å fokusere så mye på dette med jobbsøknad som de gjør.

Selv om mange bruker alt for mye tid på dette så er det en ting som forundrer meg. Jeg har snakket om dette på våre DUJSK Programmer, men har så langt valgt å holde det til dem som er med på DUJSK. Jeg skal dele dette med dere i dag, nettopp fordi disse karriereekspertene som driver med veiledning og kurs faktisk snakker veldig lite om det. Noe underlig med tanke på at nesten alt annet de skravler om handler om det å søke på jobb. Det jeg skal dere i dag er igjen ikke noe «hokus pokus», men noe som er svært viktig og veldig enkelt.

kø

Lørdag ettermiddag satte jeg med en Irsk kompis på en pub i Oslo og så fotball. Det er han kompisen som jeg skrev om tidligere i år som bestemte seg for at det var lurt å lære seg langrenn i nedoverbakke. Han brakk foten som du kanskje husker. Foten er forresten helt fin nå, men langrennsskiene har han solgt. Mens kampen var på storskjerm satte vi også og fulgte med på trekningen for EM i Fotball neste år. Et trekning hvor hans kjære Irland var med i potten. På minuttet da trekningen var ferdig så kastet han seg på booking.com for å bestille flybilletter. Ikke bare flybilletter, men billige flybilletter. Bingo. Jackpot, kall det hva du vil. Han fikk tur-retur Oslo – Paris for 299 NOK hver vei. Et par timer senere så møtte vi på en annen kompis. Ikke en Irre, men en Svenske. Sverige hadde havnet i samme gruppe som Irland og vi fortalte Svensken hvor billige billetter Iren hadde fått. Svensken kastet seg på internett for å bestille samme billetter. Jackpot? Nei. Prisen var nå 1999 NOK hver vei.


Som kompisen min så gjelder det å være raskt på avtrekken når man er jobbsøker. Når det gjelder utlyste stillinger så handler det i utgangspunktet kun om to ting:

 1. Finn stillingen før alle andre
 2. Send søknad med en gang og da før alle andre

Jeg kan ikke presisere nok hvor viktig dette er. Du har bare ting å tjene på dette og ingen verdens ting å tape, og i dette tøffe markedet vil jeg nesten si at du er dum-naiv om du ikke tar dette til deg. Beklager ordbruket, men slik er det bare.

Så hvorfor er dette så viktig?

Finner du stillingen før alle andre så vil du få fordelene som jeg nevner nedenfor med tanke på å levere søknad så raskt som mulig. Derfor skal du sjekke 10 stillingsportaler + hver eneste dag og gjerne flere ganger om dagen.

Hvorfor søke med en gang?

 1. Det viser engasjement og at du rett og slett er «på»
 2. Flere og flere stillinger forsvinner fra stillingsportalen lenge før fristen er ute fordi bedriften har mottatt alt for mange søknader.
 3. Flere og flere bedrifter stopper å se på søknader lenge før fristen er ute (Selv om stillingen fortsatt ligger ute) igjen fordi bedriften har mottatt alt for mange søknader
 4. Veldig få søker med en gang så bare det at din søknad med ditt navn tikker inn først kan være med på å gjøre at de husker deg
 5. De fleste som legger ut annonser er alltid litt spent på hva de får av søkere til en stilling. Var annonsen god nok? Hvilke type kandidater er ledige på markedet osv. Da er det alltid litt spennende å få igjennom de første 3- søknadene, og det hender svært ofte at man da ser på dem med en gang. Etter hvert, når resten av søknadene kommer gjennom i bøttevis så gir man opp.

Så enkelt kan det være. Bruk et par timer på å gjøre deg kjent med stillingen og bedriften, sjekk om du kjenner noe som jobber der, sjekk om du kjenner noen som kjenner noen som jobber der, og ikke minst skriv en søknad som passer deg og din bakgrunn. Med en gang det er gjort så sender du søknad. Hytteturen, kaffe-besøket eller turen i skogen kan du la ligge til søknad er sendt.

Det er selvfølgelig en enda viktigere grunn til å søke med en gang du finner stillingen. Den grunnen må jeg holde til dem som er med på DUJSK. Det har du også muligheten til, enten på våre private programmer, gjennom arbeidsgiver eller gjennom fagforening. Ta kontakt om du ønsker mer info.


 

2 ting helt til slutt:

 1. Dette gjelder kun for stillinger i private bedrifter. Det offentlige har helt andre regler de må følge.
 2. Det å søke på stillinger er bare en bitte liten del av en jobbsøkers hverdag. Det er av den grunn at jeg skriver lite om dette. Jeg frykter nemlig for at jeg også skal bli den karriereveilederen som sitter og peprer jobbsøkere med ting de ikke har greie på. Grøss og gru.

Masse lykke til videre til du som er jobbsøkere. Husk: Du har alt å tjene på å søke på stilling så raskt som overhodet mulig. Ikke i morgen, ikke etter helga, men MED EN GANG J

Erik Falk Hansen Daglig Leder OG-S AS efh@ogsnorway.com

2 thoughts on “Derfor skal du søke med en gang

 1. Interessant artikkel. Skulle gjerne tatt dette til meg med en gang, men nå er jeg så uheldig at jeg er blitt sykmeldt med tennis-albue i høyre arm (muse-armen) i 4 uker, så jeg skal holde meg langt unna alt som heter LinkedIn og stillingsportaler og jobbsøking en laaang stund, og konsentrere meg om fysioterapi. Innen den tiden er over, er det praktisk talt tid for DUJSK :). Gleder meg!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s