Det har vært en del diskusjoner rundt ansettelsen av ny Telenorsjef og spesielt med tanke på hva som ble gjort / ikke ble gjort gjennom denne prosessen. Personlig så kan jeg ikke forstå hvor «billig» denne hodejegeren har sluppet unna, men heldigvis var det endelig noen som kom på banen i går og satte litt lys på dette.

http://www.dagbladet.no/2015/12/15/kultur/debatt/meninger/kronikk/telenor/42383135/

Etter å ha lest innlegget til Ørjasæter begynte jeg å tenke litt på min egen bransje, oljebransjen. Er det mye «gutteklubben grei» også i oljebransjen når det kommer til rekruttering av ledere? Dessverre er det nok det, og er det en ting som vi må bruke «oljekrisa» til så er det å bli kvitt denne mentaliteten.

Det er derfor på tide å stille spørsmål til hodejegere som arbeider innenfor oljebransjen. Har vi virkelig vært med å finne de absolutt beste lederne til de forskjellige stillingene i årene som er gått? Har vi gjort alt vi kan for å sikre at hele markedet er dekket og at ikke bare en «kompis» fra gutteklubben Grei blitt presentert til kunde?

herreklubbNår jeg ser litt rundt meg så er det mange ansettelser det burde vært stilt store spørsmåltegn ved. «Gutteklubben prinsippet» har blitt fulgt til det fulle og store beløp har skiftet beite gjennom denne prosessen. Det er ikke annet enn leit. På grensen til kriminalitet i mine øyne. Tenk om noen av disse ansettelsene har gjort at bedrifter har tatt noen valg som gjør at vi er i en enda større krise enn det vi burde vært? Tenk på det dere. Hodejeger fremmet kompisen sin og tok seg en gang ikke tid til å utforske hele markedet. Feilansettelse av leder kan ha store konsekvenser skal jeg si…

De siste dagers diskusjoner iht. «gutteklubben grei» og hodejegere fikk meg til å tenke på noe som hendte med meg og en kollega for noen år tilbake. Vi hadde blitt invitert inn til en bedrift for å presentere hvordan vi kunne løse deres rekrutteringsbehov for en Senior Vice President stilling. Møte med CEO og HR var sånn sett hyggelig det. Vi fikk en god introduksjon til dem og ga en god presentasjon av hvordan vi kunne bidra. Til slutt så hadde hun fra HR noen relevante og gode spørsmål. Så var det CEO sin tur til å stille oss spørsmål. Han hadde kun et spørsmål til oss og det var følgende:

«Erik, dere sier dere kan finne den beste lederen til oss. Da lurer jeg på hvor dere er når vi sitter og drikker champagne med Hodejeger xxxxxx på oljemessa i Houston»

Jeg ble helt stum og kunne selv se at hun i HR var flau på CEO sine vegne. Jeg klarte faktisk ikke helt å svare han på en god måte og møtet enten mer eller mindre der. I ettertid tenker jeg at jeg skulle sagt følgende; Jo, det skal jeg si deg Mr CEO; Da er vi i Norge for å arbeide med å kartlegge alle mulige kandidater slik at våre kunder sikrer seg den beste lederen. Til og med om det er en dame som er den beste kandidaten så har vi gjort en god jobb»

Jeg håper jeg ikke får slike spørsmål i framtiden, men skulle det være tilfellet så har jeg i det minste svaret klart….

Erik Falk Hansen
Daglig Leder
OG-S AS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s