2015 var året da jeg og min virksomhet, OG-S AS, valgte å ta et oppgjør med vår egen bransje; Bemannings og Rekrutteringsbransjen. Diskusjonene var mange, og fra 1000 + tilbakemeldinger var det ingen tvil: Det var absolutt på tide at problemene ble satt på dags orden. Vi er nå i 2016 og bransjen fortsetter å gå sin gang. Forskjellen framover blir at Norge møter et mye tøffere arbeidsmarked enn tidligere. Det er derfor på tide at min egen bransje «vokser opp» og er med på å tilrettelegge for en behagelig hverdag for alle jobbsøkere.

Jeg skriver denne teksten morgenen 6. januar, en dag hvor jeg og OG-S AS har blitt invitert inn til Mulighetsterminalen i Stavanger for å holde foredrag om jobbsøking anno 2016. Mulighetsterminalen er et samarbeidsprosjekt mellom NAV, Stavanger Kommune og det lokale næringslivet, et tiltak jeg absolutt har stor respekt for. Slike tiltak blir det flere og flere av (heldigvis) og vi ser lignende tiltak i blant annet Kristiansand, Bærum og Bergen. Her kommer alt fra næringsliv, NAV og kommunene i sammen for å oppnå en ting: Tilrettelegge så godt som mulig for alle dem som nå er eller blir jobbsøkere. Det er noe vi alle er tjent med.

Dessverre er det fortsatt en del av næringslivet som på langt nær gjør nok for jobbsøkere. Ironisk nok så er dette den bransjen en kanskje ville forvente hadde vært med å bidra mer enn noen andre. Neida, rekrutteringsbransjen trekker seg unna atter en gang. Som alltid velger vi å la andre ta det ansvaret vi selv skulle tatt. Det er ikke bare synd, men en stor skam.

Av alle jobbsøkerne som jeg nå om litt skal møte på Mulighetsterminalen i Stavanger så kan jeg garantere følgende: Samtlige av dem vil ha fått erfare negative hendelser i deres dialog med rekrutteringsbransjen en eller annen gang i karrieren. Ikke bare det; Samtlige av dem vil ha fått erfare rekrutteringsbransjen på sitt verste flere enn en gang i karrieren. Slik ville det også vært om jeg var på et lignende besøk på Sørlandet, Østlandet eller hvor som helst her i Norge. Ikke bra….

nowNå som markedet er så tøft som det er (det blir verre) så håper jeg at rekrutteringsbransjen endelig kan være med å gjøre sitt for at jobbsøkere møter en så behagelig jobbsøkerhverdag som mulig. Jeg håper at ALLE som driver med rekruttering forstår at de er i en jobb som har med mennesker å gjøre (Ofte noe sårbare mennesker) og handler deretter Jeg håper at ALLE som driver med rekruttering også viser sin menneskelige side, ikke bare til kundene sine, men også til jobbsøkerne. Ikke i 2017, en NÅ.


Det er to ting som jeg mener enkelt kan gjøres her. Har skrevet mye om dette tidligere og det er nesten ufattelig at jeg må skrive om det igjen. Skulle tro man snakket til 2 åringer eller eventuelt dyr, men la gå: Jeg nevner det igjen:

1. Alle som tar seg tid til å skrive søknad og vise sin interesse for rekrutteringsfirmaet ditt og din kunde fortjener en tilbakemelding. De fortjener å høre om de blir med videre i prosessen eller ikke slik at de kan forholde seg til utfallet. Det tar deg som rekrutterer maks 20 sekund per jobbsøker og har du tid til å plukke deg selv i nesen, koke en kopp kaffe ila dagen eller lese et par linjer i avisen så har du sannelig tid til dette også

2. Alle stillinger som blir utlyst på stillingsportaler som finn.no eller på bedriftens egen hjemmeside eller sosiale medier side MÅ være aktive stillinger. Det vil si at du kun annonserer stillinger der du faktisk har et reelt behov. Det må bli slutt på dette med å pepre finn.no med annonser for å late som om du gjør det bedre enn alle andre eller for å få inn kandidater i databasen. En jobbsøker bruker flere timer på å skrive / sende søknad og da er det forkastelig at ledende rekrutteringsbedrifter her til lands oppfører seg slik.


Det var godt å se at mange aktører ila 2015 virkelig tok dette seriøst og ikke minst ble mye bedre. Det gir håp om at vi som bransje kan gjøre livet noe enklere for jobbsøkere. Tusen takk til alle dere og jeg håper at bedrifter der ute bruker deres tjenester når de skal gjøre ansettelser. Jeg har selv fått hilse på mange av dere ila 2015 og en ting er sikkert: Jeg er like flink til å skryte som jeg er til å kjefte og jeg skal for alltid snakke varmt om deres tjenester og holdninger.

tommel nedTil dere andre, dere som har valgt å fortsette med å gi blanke F i alt som heter jobbsøkere; Ikke noe jeg kan gjøre med det. Dessverre tror jeg kunder fortsatt vil bruke dere til en viss grad, men det får så være. Forhåpentligvis vil mange bedrifter etterhvert forstå hvor negativt det kan være for deres omdømme ved å bruke det jeg kaller for Cowboy-Rekrutterere. Noen av dere gjemmer dere bak DNV og Achilles Sertifiseringer, men som vi så ila 2015 så var standarden hos dem med slike «diplomer» vel så dårlig som hos andre. Du ser; Rekruttering handler om mennesker og om hvordan vi behandler mennesker, noe en sertifisering eller fin pris ikke kan forsikre.

tommel oppDa jeg bestemte meg for å skrive denne teksten så bestemte jeg meg også for å gå gjennom alt av mail jeg mottok i 2015 fra jobbsøkere og bedrifter og deres erfaringer med rekrutteringsbransjen. I stedet for å «henge ut» de som ble mest kritisert (Har jo skrevet om disse tidligere) så skal jeg heller trekke fram de aktørene jeg har fått veldig mye skryt for.

Disse bedriftene har fikk jeg minimum 10 skrytemail om ila 2015:

Head Energy – Stavanger | Head Energy – Oslo | NCP (Nå Dovre) – Oslo | Randstad – Stavanger | Randstad – Oslo | Experis – Stavanger | Experis – Oslo | Jobzone – Aust Agder |Adecco Search and Select (Nå Badenoch) – Oslo |Brunel – Stavanger | ECN – Drammen |Bemanningsbyraaet – Stavanger |Bemanningsbyraaet Kristiansand | Dynamic People – Oslo | Top-Temp – Oslo |Top-Temp –Stavanger | Top-Temp – Kristiansand | Ingeniør Compagniet – Stavanger | Ingeniør Compagniet – Oslo | Temp-Team – Kristiansand
(Stort sett ingen hodejegere på denne listen og det betyr ikke at jeg ikke hører positive ting om dem, men for det første så er dette våre direkte konkurrenter og for det andre så er tilbakemeldingene generelt gode)

Håper denne listen kan bli mye lengre når 2016 er omme. Som jeg har sagt tidligere; Skal man arbeide i en stilling som har med mennesker å gjøre, ja da må man også kunne opptre på en menneskelig måte. Ellers burde man kanskje finne seg noe annet å gjøre…..

Jobbsøkere fortjener å bli behandlet med respekt på lik linje med våre kunder. I tillegg hadde det også vært en stor bonus om rekrutteringsbransjen, som andre deler av næringslivet, også kunne vært med å gjøre ting litt enklere for alle dem som nå må ut på jobbmarkedet.

Har vi en avtale?

Erik Falk Hansen – Daglig Leder OG-S AS og DUJSK

2 thoughts on “Rekrutteringsbransjen: Skjerpings for 2016

 1. Du har bare så alt for rett, og ja, det skulle være en selvfølge at alle får en skikkelig tilbakemelding og god behandling – uansett. Hva het det i tidligere tider? – “Gjør mot andre som du gjerne vil andre skulle gjøre mot deg” – enkelt, hva?
  Mvh
  Erik A. Mollén
  Hodejeger
  SAM Headhunting

  Like

 2. Hei Erik og hyggelig å høre fra deg. Absolutt som du sier. Hadde vi vært jobbsøkere så hadde vi forventet tilbakemelding og god behandling, derfor burde vi også gjøre det når vi arbeider mot jobbsøkere / kandidater. Håper mange flere i 2016 ser på det slik som du gjør. Vi snakkes. Erik

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s