Nå er det snart helg og jeg håper du som jobbsøker har fått en fin og produktiv start på året. Jeg kjenner selv veldig mange som ila denne uka har fått seg jobb eller fått bekreftet intervjuer. Positivt å se at det skjer noe allerede fra starten av året. I dag skal jeg gjøre noe jeg svært sjeldent gjør. Det vil si; jeg skal gjøre noe jeg aldri gjør. Det er å komme med noen tips til hvordan du muligens kan forbedre din CV.

Dette med hvordan en CV skal se ut er i utgangspunktet noe selv ikke Gud (om du tror på han / hun) kan svare på. Det er nemlig slik at de som skal vurdere en CV (Hodejegere, Vikarbyråer, HR, Linjeledere osv.) alle er forskjellige med tanke på hva de foretrekker å lese i en CV. Det er nettopp derfor jeg i lang tid har vært 100% klar på følgende: De som kommer med tips om at en CV må se sånn og sånn ut, driver ikke med annet enn lureri. Ja, du leste ikke feil. Akademikere, Forskere, Eksperter, de kan si hva de vil, men det er ingen som helst fasit på hvordan din CV skal se ut og hvordan du skal få mest ut av den.

ekspert 2

I dag skal jeg gjøre det på min måte….

Det som er sikkert:

  1. En god rekrutterer vil alltid lese din CV, uansett hvordan den ser ut (innenfor visse rammer så klart)
  2. Får du mulighet til å velge mellom å legge ved CV eller fylle inn CV online hos en rekrutterer så ALLTID registrer detaljene online. Ja, jeg forstår det tar mer tid, men her er grunnen: Mange stillinger som rekrutterere arbeider med blir ikke annonsert. I stedet så søker rekruttereren i deres database på stikkord. Kun de kandidatene som har lagt inn CV på deres database vil komme opp i slike søk og da hjelper det lite at du kun har lagt ved CV i et vedlegg.

Din CV

Tips 1: Det kan være greit å legge navn samt måned og årstall som topptekst. Personlig synes jeg det ser fint (det er kun min mening), men det gjør også at dette kommer med på alle sidene.

Tips 2: I kontaktinfo så vil jeg ta med den unike linken til din LinkedIn profil. Dette viser at du er oppegående i sosiale medier samt gjør det enklere for mottaker å sjekke ut profilen din om de ønsker. En ting jeg synes også er litt «stilig» er når folk skriver at de har to barn, men også nevner navnene på barnene. Da byr de litt på seg selv samt det blir litt personlig. Uansett, det siste velger du helt selv.

Tips 3: Om du skal skrive noen linjer om deg selv så for all del ikke kall dette nøkkelkvalifikasjoner, så fram du ikke skriver nøkkelkvalifikasjonene dine. Positiv, engasjert og motivert er ikke nøkkelkvalifikasjoner så derfor er det bedre å bruke en overskrift som for eksempel sammendrag, oppsummering eller lignende.

Tips 4: Noen avanserte rekrutteringssystemer kan også søke i selve CV på spesifikke ord. Personlig hadde jeg derfor laget en overskrift som for eksempel heter nøkkelerfaring og under dette skrevet en rekke stikkord i henhold til hva jeg kan og hva jeg har gjort. Ikke bare hjelper dette med tanke på et søk som blir gjort av en rekrutterer, men da kan også den som leser din CV fort se at du er en relevant og spennende kandidat. Her kan du også enkelt endre rekkefølge på stikkord osv. i henhold til stillingen du søker på. NB. Dette er noe jeg selv liker godt, men absolutt ikke noe must at du gjør dette.

Tips 5: Utdanning eller erfaring først? «The million dollar question». Det er faktisk et enkelt svar på dette og nei, svaret er ikke at du skal gjøre det kronologisk. Har du en utdannelse som du er stolt av og som er relevant, for eksempel Master, Bachelor eller relevant Fagbrev, da kan det være lurt å ta med dette før arbeidserfaring. «Få trykket det i trynet på leseren» bruker jeg å si så framt utdannelsen er god og relevant. Tidligere utdanning kan du så komme tilbake til senere.

Tips 6: Under arbeidserfaring så må du nesten velge selv hvor mye du skal skrive, men personlig så er jeg alltid interessert i å få en god innsikt i hva du har gjort og hva du har oppnådd i tillegg til dine ansvarsområder. Om dette er 5,6 eller 10 linjer må du nesten se selv, men kanskje det er lurt å skrive relativt dekkende på dine siste og mest relevante stillinger.

Tips 7: Interesser. Skal de være med eller ikke? Helt opp til deg selv. Personlig synes jeg det viser litt av det personlige med kandidaten og jeg har en god historie for deg her. I 2008 leverte jeg 4 kandidater for stillingen COO for UK delen til en av verdens største bedrifter. Da jeg gikk gjennom mine anbefalinger med CEO og VP HR var tilbakemeldingene fra CEO følgende: «Erik, I really like the first three candidates. I am not 100% sure about Nick though, but I notice he is an avid fly fisher and if it turns out that he is not good enough for the job at least we can have a chat about fly fishing». Nick var god nok viste det seg og han fikk jobben. Tror han er glad for at han valgte å ta med interesser på CV.

Tips 8: Referanser. Skal jeg skrive navn og kontaktnummer eller ikke? «Regelen» er jo at man kun skal skrive «referanser oppgis ved forespørsel». Det er nemlig slik at du ikke vil at gud og enhver mann skal ringe dine referanser. For en tåpelig grunn til å ikke skrive navn og kontaktnummer må jeg si. For det første vil de fleste ikke ringe referansene før de har sjekket at det er ok og for det andre så vil de fleste ikke sjekke referanser før sent i prosessen. I disse dager, hvor det er svært mange søkere på alt av stillinger så kan det ofte være en fordel å oppgi navn og kontakt på referansene. Det viser at du absolutt ikke har noe å skjule i tillegg til at det gjør jobben noen enklere for rekrutterer. Kan også nevne at jeg har hørt om tre bedrifter som i høst «kastet» alle CV`ene som ikke hadde referanser og kontaktdetaljer fordi de hadde så mange søkere. Synes nå det var litt tåpelig, men viser at du ikke har noe å tape på å skrive ned navn og kontaktinfo. Desto flere desto bedre mener jeg.

Hva betyr ingen verdens ting?

  • Bilde eller ikke bilde. Velg selv.
  • Type skrift. Velg selv så framt du holder deg innenfor visse rammer.
  • Lengde på CV. Velg selv. Det er jo avhengig av hvor mye erfaring du har. Har du ingen erfaring så er kanskje en eller to sider nok, har du 15 års + erfaring så trenger du kanskje tre eller fire sider

Det er sikkert masse mer man kan gjøre med en CV og det kan ofte være smart å legge til verv, kurs osv. Det ser du selv. Har du tatt relevante kurs og har du relevante verv så tar du dem med.

Det som er absolutt viktigst med en CV er at den beskriver deg, din erfaring og din kompetanse. Den personen som best kan gjøre det er nettopp deg. Derfor vil du alltid skrive en mye bedre CV enn hva en person som kaller seg ekspert kan gjøre. Husk: Som kandidat så handler det om deg og din historie. Gi deg selv litt frihet til å nettopp få fram dette i motsetning til å skrive en CV som er prikk lik alle andres.

NB. En ting vi aldri leser om er at man kan jo ringe den som står ansvarlig for stillingen å høre hvordan de foretrekker at en CV skal være. Kan jo være bedre det i motsetning til å ringe opp med tåpelige spørsmål bare fordi du har lest et sted at du skal gjøre det….

Lykke til, og som jobbsøker denne helga er det kun en ting du ikke skal gjøre:

Det er å tenke på jobbsøking.

Nyt fridagene så er du klar til nye tak neste uke

God helg

Erik


For mer informasjon om Det unike jobbsøkerprogrammet DUJSK så send en mail til efh@ogsnorway.com slik at jeg kan sende deg litt mer info. Vi holder kurs i Oslo, Stavanger, Trondheim, Bergen og Kristiansand både rettet mot private jobbsøkere og bedrifter som må gå til oppsigelser.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s