Våren 2015 møtte jeg en trivelig og flink dame som hadde vært uten jobb i 4 måneder etter at hun mistet jobben innenfor oljebransjen i Kristiansand. Jeg ble fort klar over hvor mye denne dama hadde å bidra med og kunne ikke helt forstå hvorfor hun ikke hadde fått seg jobb. Til slutt kom vi begge til konklusjonen om det bare var det “bitte lille” som skulle til for at hun skulle komme i mål. Det skulle heldigvis vise seg å være tilfellet.

Fra og med 01/06 var hun det jeg kaller en helt fantastisk flink jobbsøker. Sto på som aldri før, motivasjonen på topp, trodde på seg selv, gjorde åpne henvendelser i hundretalls og var på uforpliktende møter med flere bedrifter en noen andre jobbsøkere (tørr jeg påstå). 02/07 fikk hun jobb og 02/08 det endelig klart for oppstart. Fast jobb var det ikke men et 6 måneders vikariat og det var jo bra det i disse dager.

Nå er dette oppdraget ferdig og selv tenkte jeg at det ikke vil bli noe problemer for henne å finne seg en ny jobb. «Hun kan jobbsøking og teknikkene som ligger bak og så vet jeg at hun har masse av pågangsmot og tro på seg selv» slo jeg meg til ro med.
Dessverre tok det ikke mer enn en dag som jobbsøker før alt av pågangsmot, tro, håp og vilje falt ut av henne. Hun måtte nemlig møte til samtale med NAV Kristiansand. Her er hennes tanker rundt dette møtet:

Livet er ok Erik, men ettersom jeg hadde siste arbeidsdag mandag denne uka så måtte jeg møte opp hos NAV tirsdag morgen. Kan ikke huske sist jeg følte meg som en av “Knoll & Tott”, men Kaptein Vom (NAV) passet da på å skjenne, formane og true på forhånd (i ekte Kaptein Vom-stil) allerede på min første dag som arbeidsledig. Interessant nok, det er ikke hver dag jeg føler meg som en 7-åring, men det gjorde jeg i dag. Snakk om å slå lufta ut av bobla.

selvtillit

Dessverre er slike tilfeller noe som forekommer daglig. NAV`s umyndiggjøring av flinke mennesker har kommet fram i alt fra forskning til historier i media og enda klarer ikke denne organisasjonen å gjør drastiske endringer. Da Sigrun Vågeng tok over i NAV i mai 2015 hadde folk faktisk et håp om at ting ville endre seg for det bedre. «A» i NAV skulle komme tilbake, sa hun. Så langt, med tanke på alle dem som blir rammet av nedbemanningene i oljeindustrien, så kan vi se langt etter denne A`en. En U hadde kanskje vært bedre. Den kunne stått for umyndiggjøring.

 


Jeg savner at du Sigunn Vågeng enda ikke har tatt kontakt med meg, i og med at jeg sitter mitt oppe i dette og er så involvert som jeg er. Du må da ha fått med deg resultatene vi har hatt med alle DUJSKERENE der ute (Gjennom media eller sosiale medier?) Heldigvis er det ikke for sent. Ta kontakt du så kan vi ta en prat om hvordan vi kan få orden på dette problemet som flinke oljearbeidere møter hver eneste dag. Det er nemlig ikke bare i Kristiansand at NAV Veiledere ødelegger alt som heter motivasjon og selvtillit hos flinke og erfarne mennesker fra oljebransjen.

Erik Falk Hansen
Daglig Leder
OG-S AS
+4740435493

 

2 thoughts on “NAV -Umyndiggjøring på sitt beste

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s