Ja nå har jeg også fått oppleve dette; Handletur aka «Harrytur» til Sverige. Merk deg datoen: Helga 29 jan til 31 jan. Kona ledet an og jeg fulgte etter. Enda bedre (kanskje verre om jeg tenker meg om); Det var kun en regel på denne turen: Bruk penger, det er jo «drittbillig».

grensen.jpgNå er vi tilbake i Oslo og jeg (merk dere at jeg bruker ordet “jeg” og ikke “vi”) har brukt flere timer på å bære opp varene til leiligheten. For hver pose jeg bar så tenkte jeg bare: “Enda mer penger ut døra”, men kanskje det er slik vi menn ofte tenker etter lange handleturer. For og ikke la dette bekymre meg gjennom resten av kvelden (eller uken for den saks skyld) så var det bare en ting å gjøre; Sette noen av erfaringene fra turen inn i et jobbsøkerperspektiv.

Kanskje du også kan lære noe av dette.


Lærdom 1: Alltid vær tidlig ute.
Fredag fikk jeg beskjed at jeg måtte stå klar med bilen 12:00 utenfor jobben hennes. Vi måtte «hit the road» før alle andre. “Viktig å unngå køen” sa hun, og det kan jeg sånn sett være enig i. Klokken 12:05 var vi «on the road» og køen? Den traff vi aldri.
Som jobbsøker: Søk på stillingen med en gang den blir utlyst. Du må nå fram før køen av andre søknader når fram og som ofte er det dagen etter annonsen er blitt lagt ut. En «gratis» måte å skille deg ut på og stor mulighet for at mottaker faktisk ser gjennom søknad og CV med en gang.

Lærdom 2: Alltid ha nok Heinz Ketchup
På et av de syv kjøpesentrene vi var innom bestemte hun seg for at vi hadde behov for tre store flasker med Heinz Ketchup. Noe underlig, i og med at jeg ikke liker Ketchup og med tanke på at vi hadde to store flasker hjemme. Det hjalp dessverre lite å nevne dette til henne. «Hva om flaskene hjemme sprekker ila de neste ukene Erik, eller hva om vi får besøk og bruker ekstra mye Ketchup?» Sa hun og ba meg betale for varene. Nå har vi heldigvis kvalitet på lager, og det for en rimelig penge» sa hun stolt mens vi forlot kjøpesenteret.
Som jobbsøker: Mange jobbsøkere velger å sette all annen jobbsøkeraktivitet på hold dersom de får et intervju, skal videre på annengangsintervju eller i noen tilfeller der de har søkt på en stilling. Det finnes ikke noe som er mer naivt enn dette. Ha massevis av «Ketchup» i bakhånd slik at dersom en stilling ikke går din vei, eller skulle bli trukket fra markedet, så må du ikke «dra til Sverige» helt på nytt. «Always build your pipeline» sier man på engelsk og det stemmer helt perfekt i dette tilfellet. Jo mer du kaster inn jo mer kommer ut.

Lærdom 3: Kjøp for framtiden
Det forundret meg litt da hun plutselig brukte 1000 NOK i en leketøysbutikk. Vel det blir litt feil. Beklager lesere. Jeg mente selvfølgelig: “Forundret meg litt da hun plutselig skulle ha meg til å bruke 1000 NOK i en leketøysbutikk”. Ikke har vi barn selv og så framt jeg er klar over så er jula over for denne gang. Neida, det var ikke derfor hun handlet alle disse tingene. Det var for framtidige bursdags-og julegaver til nieser, fadderbarn og resten av gjengen.
Som jobbsøker:  Når du gjør åpne henvendelser og er ute og møter bedrifter, da skal du ikke tenke på at noe må dukke opp hos dem her og nå. Gjør du det så faller motivasjonen ganske fort skal jeg si deg. Tenk langsiktig. Kanskje om 6 måneder får du en telefon fra noen du møtte en lang stund tilbake og som nå har et behov for en person som deg. Tenk hvor deilig. Like deilig som når juli kommer og vi da ikke trenger «stresse» med bursdagspresanger til fadderbarnet vårt, vakre Emilie.

Lærdom 4: Følg reglene
Joda, jeg hadde nok lyst til å ta med et par ekstra «six packs» med øl og kanskje en flaske vin eller fem ekstra, men fikk streng beskjed fra kona. «Ingenting ekstra Erik, for det er typisk at vi blir stoppet ved grensen». Tror det eller ei; Vi ble stoppet ved grensen og vi kom glatt gjennom kontrollen.
Som jobbsøker: Hold deg til fakta både i CV, søknad og intervjusituasjoner. Det gjelder også når du får spørsmål om lønn. Det å lyve vil bare skape problemer en gang i framtiden og gi ekstra stress i jobbsøkerhverdagen.

Lærdom 5: Vi kan bytte den ut i en periode fordi vi må prøve noe nytt
Hun så en stående lysestake hun ville kjøpe og jeg var raskt på med å nevne at vi allerede hadde en lysestake der hun ønsket å sette den. En god begrunnelse fra min side tenkte jeg, men neida. «Ja jeg vet vi har en der allerede, men vi kan sette den i boden i noen måneder og prøve noe nytt» sa hun. Jeg skulle til å si noe, men skjønte at slaget var tapt.
Som jobbsøker: Ikke vær redd for å prøve noe nytt. Prøv nye måter å skrive søknad på, selg deg selv på en ny måte, skriv en helt ny CV osv. Det skader ikke å prøve, og husk følgene: Om det ikke virker kan du alltid gå ned i boden å hente den gamle lysestaken.

Lærdom 6: «La oss ha hotellet fra fredag til søndag i stedet for fredag til lørdag, Erik»
«Ja men kjære deg» sa jeg, det er 3000 NOK ekstra. «Trodde vi skulle til Sverige for å spare penger jeg? Sa jeg like før vi satte oss i bilen. “Du trenger å koble av litt Erik og det vil gjøre deg svært så godt.” «Tenk hvor klar du vil være for en ny uke med DUJSK kurs neste uke etter to dager på Spa Hotell»? Sa hun. Joda, ikke så mye jeg kunne si til dette, men litt underlig at hun glemte å nevne at disse to dagene skulle inneholde 500% mer tid på kjøpesenter enn på spa….
Som jobbsøker: Ta en pause når du har behov. En jobbsøker som ikke har formen på topp (som resultat av mangel på motivasjon) har ikke store mulighetene for å nå fram. Mister du formen så stikk av gåre og finn den på nytt. Trenger ikke være «harry tur» til Sverige, men husk at de har billig Ketchup der.

 

Lærdom 7: Det er ikke de vinterskoene jeg ville ha
Bakgrunnen for turen til Sverige var i utgangspunktet at hun hadde sett noen «Winter boots» som kun selges i Sverige. Du kan så gjette om de var utsolgt eller ikke når vi kom til butikken? Ja, du gjettet riktig. Utsolgt i alt som var av butikker. Det endte opp med at hun til slutt kjøpte noen «Winter Boots» som «bare var OK» Da jeg (hvorfor er det alltid jeg som må betale på handletur) hadde betalt så sa hun; «Finner jeg noen nye i Oslo så kaster jeg disse» (Kaste betyr Frelsesarmeen)
Som jobbsøker: For det første så har man fulle rett til å søke på stillinger man ikke passer 100% for eller stillinger man ikke er 100% «keen» på. Man må tenkte på seg selv når man er arbeidsledig og skulle det vise seg at drømmejobben dukker opp, mens du er i en annen stilling så må du også få lov til å kjøpe nye sko. Alltid noen andre som kan ta over din jobb.


 

Så her fikk jeg forhåpentligvis kommet med noen tips på en litt utradisjonell måte. Litt greit det også av og til. Og joda, jeg har fått slappet av litt ila helga, og for en gang skyld klarte jeg å gå 48 timer uten å sjekke email. Det er jeg fornøyd med. Enda bedre; Nå er jeg superklar for DUJSK (Det unike jobbsøkerkurset) i både Stavanger, Oslo og Kristiansand i uken som kommer og klar for en februar hvor DUJSK igjen SKAL sette rekord i antall ansettelser.

Er du jobbsøker så har jeg bare ett annet tips til deg; Send en mail til meg eller min kollega, Kennet Hansen, hvor du ber om litt mer info rundt DUJSK. Mest sannsynlig vil dette være med på at nettopp du finner deg ny jobb eller kanskje til og med drømmejobben. Så langt har det vært tilfellet for ca. 490 av 550 deltakere de siste 9 månedene. Plasser ledig mot slutten av februar for Bergen, Stavanger, Kristiansand og Oslo.

 

Ha en bra vecka alle

Erik Falk Hansen

Bilde under er halvveis i bæringen av varer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s