For ca. 6 måneder siden skrev jeg at vi mest sannsynlig alle har en venn, et familiemedlem eller bekjent som har mistet jobben de siste 12 månedene innenfor oljeindustrien. Nå kan jeg nok, dessverre, skrive at vi helt garantert har noen nære oss som står uten arbeid.

Som sist da jeg skrev om dette så ønsker jeg igjen å komme med en oppfordring til hele samfunnet og hele næringslivet og hele Stortinget; La oss alle ta litt ansvar og gjøre det lille vi kan for å legge ting bedre til rette for dem som er på jobbjakt. MEN, vi skal ikke bare legge til rette. La oss samtidig heie dem fram, støtte dem og rett og slett «være der for dem» helt fram til de er i mål. Det har vi alle mye å tjene på.

Som i forrige tekst om dette så er jeg fortsatt utrolig imponert over mange jobbsøkeres stå-på vilje, positive humør og ikke minst hvor flinke jobbsøkerne selv er til å heie på hverandre. Det fortjener man respekt for, og klarer jobbsøkere å heie hverandre fram, da ja skal vi sannelig også klare det.

Togetherness

Basert på arbeidsmarkedet i dag og for resten av 2016. Hva kan vi gjøre?

Samtlige av oss: Når vi møter noen som vi kanskje ikke har møtt på en lang stund så kan det være en ide å unngå å spørre det vanlige spørsmålet «hva driver du med for tiden». Det er ikke noe som er mer frustrerende enn å få dette spørsmålet når man ikke er i jobb og noe som enkelt kan unngås.

Arbeidsgivere som har sagt opp: Dere kan gjøre noen enkle ting som virkelig kan gjøre en forskjell:

 • Dele og kommentere på tekster jobbsøkeren legger ut på diverse sosiale medier eller blogger.
 • La de som måtte ønske få en prat med dere for å se om noen i deres nettverk er relevant med tanke på å finne seg en ny jobb.
 • Stille opp som referanser og ikke minst, skrive referanser på LinkedIn for dem som har mistet jobben
 • Sørge for at dere bruker omstillingsbedrifter som leverer i henhold til det jeg nevner senere i denne teksten.

Rekrutteringsbedrifter: Som nevnt mange gange tidligere så kan er må denne bransjen også ta ansvar. Det er svært enkelt og en jobbsøker forlenger ikke mye fra dere. Alt de forlanger er følgende:

 • Tilbakemelding på søknad (alt man trenger er et Ja eller Nei, så enkelt er det)
 • Detaljert tilbakemelding etter intervju rundt hvorfor en eventuelt ikke kom videre
 • Ingen annonsering av stillinger som ikke er aktive og ingen annonser ute som kun er der for å bygge deres database.
 • Prøve å svare minst en av de fem gangene jobbsøkeren ringer dere.

Omstillingsbedrifter. Her er det mye rart «ute og går» og dessverre ser jeg mange veiledere faktisk bare gjøre ting vondt verre for jobbsøkere. Vær så snill å gjøre følgende:

 • La jobbsøkere få mulighet til å være 100% seg selv
 • Ikke la alle jobbsøkere sette seg inn i A4 boksen dere tidligere har satt dem i
 • Kun driv med dette dersom du faktisk har erfaring fra rekruttering eller lignende tidligere
 • Stop umyndiggjøring av flinke mennesker med råd som «du må gjøre det» og «det må se slikt ut»Arbeidsgivere som rekrutterer Fortsatt noen igjen av dere også og det er jo bra. Håper dere også kan være med å bidra til en enklere hverdag for alle jobbsøkere med å for eksempel:

NAV Ting begynner å endre seg her for det positive, men generelt sett så mener nok de fleste at det ikke er godt nok. Hvorfor ikke gi jobbsøkerstøtte til dem som nå mister jobben? Da tenker jeg på den gruppen som tidligere har blitt sett på som en gruppe mennesker som kan selv ordne seg ny jobb. Dette er det behov for nå, ikke i 2017.

Arbeidsgivere som rekrutterer Fortsatt noen igjen av dere også og det er jo bra. Håper dere også kan være med å bidra til en enklere hverdag for alle jobbsøkere med å for eksempel:

 • Være mer åpne til jobbsøkere som må flytte på seg for jobben hos dere.
 • Være mer åpne til kandidater utenfor deres egen industri, men som har en bakgrunn som er overførbar til deres bransje.
 • Bruke rekrutteringsfirmaer som leverer i henhold til det jeg nevner ovenfor

 

Klarer vi alle og ta til oss dette så er vi med å hjelper dem som nå har det svært tungt. Ja, vi tilrettelegger så godt som vi overhode kan slik at så mange som mulig kan komme seg ut i jobb igjen relativt raskt. Det har vi alt å tjene på om du heter Norsk Næringsliv, Den Norske Stat eller Kari Nordmann.

Det stopper ikke der. Det å tilrettelegge er en ting, men la oss samtidig gjøre det lille ekstra. Heie alle jobbsøkere fram. Rett og slett vise at vi bryr oss og at vi vil dem godt. Det hjelper utrolig på både motivasjon og velvære og en ting er sikkert: En jobbsøker innenfor olja som sitter med følelsen at han / hun har hele regionen bak seg; Da skal det ikke mye til for at det løser seg.

La oss ta ansvar der vi kan, la oss alle være løsningen til problemet og så får heller de få som ønsker å gjøre ting verre for jobbsøkere heller leve med det selv. Oss andre kan leve godt med at vi både tilrettelegger og heier.

Som sist ender jeg med følgende oppfordring: Du kan jo starte med å spre denne teksten her i sosiale medier. Tar ikke mer enn 10 sekund og det fortjener en venn, familiemedlem eller bekjent som har mistet jobben.

Heia jobbsøkere

Erik Falk Hansen
Daglig Leder, OG-S AS
OG-S  står bak omstillingsprogrammet og jobbsøkerkurset DUJSK (Det unike jobbsøkerkurset)


støtte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s