Tennene begynner å falle ut. Rullestolen er satt i gangen, mens hjemmesykepleieren har geleidet meg inn i dusjen. Det er på tide å få seg en vask. Til og med de edle delene blir vasket av sykepleieren i dag. Ekkelt og ikke noe greit. En 30 år gammel sykepleier tar meg på de mest private stedene… I skuffen ligger noen falmende og uleselige attester og utdanningspapirer. En CV er også i samme skuff, men den er også uleselig.  Om bare jeg kunne bruke en data som alle andre der ute så kunne jeg også være litt mer attraktiv på arbeidsmarket. Desverre kan jeg ikke det. Klarer til og med ikke å få min NOKIA 3210 til å fungere. «Kanskje sykepleieren kan hjelpe meg» tenker jeg mens han vasker meg godt under kronjuvelene.  Ikke lett å være 50 åring og jobbsøker i disse dager.

gammelDet første jeg sier til alle som er med på mine kurs og veiledningsprogram og som begynner å plapre om dette med alder er følgende: Det kan du ikke gjøre noe med. Det vil alltid være folk der ute som diskriminerer og desto mer du tenker på dette desto lengre ned i sanden graver du deg ned. Til slutt lar du dem vinne og det vil du jo ikke. Så ja, som jobbsøker så må du bare prøve å glemme dette med at noen kan diskriminere mot alder og heller fokuserer på dem som faktisk ser det positive med å ansette en med din erfaring.

MEN: Selv om jeg ikke mener jobbsøkere skal tenke eller snakke om dette så kan heldigvis folk som meg bruke litt tid på dette.  Ikke nødvendigvis slik at jeg skal ta denne kampen for alle dere der ute som er over 50, men jeg kan i det minste sette litt fokus på det. Kanskje noen av dem som rekrutterer der ute tenker noe annerledes i framtiden.

Det er dessverre veldig mye diskriminering i henhold til alder og jeg er lei for å si det, men mitt inntrykk er at det blir mer og mer av det.  Ikke bare mer og mer, men terskelen i henhold til alder synker.  Nå er vi der hvor 50 år er «gammelt» Hva om 10 år.  Er 45 det nye 50? Skulle ikke forundre meg.


 

Nå må de som kan gjøre noe ta ansvar. Fornyet regelverk kan, og må settes på plass slikat all form for diskriminering stoppes. Det har regjeringer gjort i andre land og med god suksess. Jeg oppfordrer derfor vår arbeidsminister til å se på dette umiddelbart.

Ønsker også å oppfordre rekrutteringsbedrifter til å bli mye bedre her. Har dere en kunde som ønsker at dere skal diskriminere når dere arbeider på at oppdrag så ha litt «baller» å si dem imot.  Samme gjelder kunder av rekrutteringsbyråer. Dere kan gjøre mye mer for å forsikre dere om at deres leverandør ikke diskriminerer.

Nok er nok. Vi kan ikke sitte å se på at alle over 50 plutselig ikke har noe å gi til samfunnet og næringslivet.  Det er nå på tide at alle involverte gjør noe med dette problemet.

Til alle dere som diskriminerer: En gang vil det være dere også runde det magiske 50 tallet og det er deres Iphone 5 som er den nye Nokia 3210. Deres papirer vil være falmede og utdaterte. Er det slik du ønsker å bli behandlet? Behandlet på en måte hvor du er uverdig?

Det samme går for dere som er over 50, men som irnosik nok velger å diskriminere. En dag skal kanskje dere ut å søke jobb? Er det slik dere ønsker å bli behandlet? Behandlet på en måte hvor du er uverdig?

La oss alle gjøre et forsøk her. Om man er 15 år gammel, 30 år gamme, 40 år gammel eller 50 år gammel så fortjener man å bli behandlet med respekt å bli gitt en «fair» sjanse.

Erik Falk Hansen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s