«Det var da jeg til slutt bestemte meg for å banke på døren deres i Stavanger Sentrum og jeg fant en plakat på døra hvor det stod at de ikke tok imot besøkende og at CV kunne legges i en postkasse, at jeg innså hvor lite kandidater er verdt for noen av disse bemanningsbyråene».

Ordene kommer fra Helge. En Rogalending som var en av de mange som mistet jobben i Aker Solutions like før sommeren 2015 og som for første gang i sin 15 år lange karriere ble jobbsøker. Helge har nå fått ny jobb som Prosjektleder innenfor Oljebransjen og det var han selv som tok kontakt med meg for å hjelpe å sette lys på problemet med mangel på tilbakemelding til jobbsøkere.


kaffeDet er gry tidlig onsdag morgen og frokostbuffeen på hotellet mitt er så vidt klar. I påvente av ferske rundstykker og kanskje et speilegg eller to går Helge rett på sak. «Erik, etter lang diskusjon med kona så ble vi enige om at jeg bare måtte si noe i denne saken. Ja, jeg var sånn sett heldig å få meg jobb innen relativt kort tid (6 måneder-efh), men kan tenke hvor vanskelig og frustrerende det må være for dem som går ledig lengre enn dette. Møte jeg hadde med mange av aktørene i bemanningsbransjen her i Rogaland er noe jeg ikke unner min verste fiende. I jobbsammenheng har jeg aldri tidligere følt meg så lite verd» Helges ord kjenner jeg godt igjen. Han er dessverre ikke en av få som føler det slik. Når jeg først har han her så må jeg finne ut litt mer om hans erfaring med bemanningsbransjen.

«Jeg var ikke en av dem som søkte på alt av stillinger der ute. Jeg søkte på de stillingene jeg mente jeg var relevante og de stillingene som virket spennende. I perioden juni til januar så søkte jeg på 47 stillinger hvorav 39 av disse ble utlyst av et mellomledd (Bemanningsbransjen- efh). Jeg fikk tilbakemelding på fem av disse søknadene. Tre av dem hvor jeg ble kalt inn på intervju og to hvor de mente jeg var overkvalifisert.  Som du da ser Erik så var det 34 søknader jeg aldri hørte noen verdens ting på bortsett fra en automatisk mail som bekreftet at søknad var mottatt. Jeg ringte dem, fikk ikke svar. Jeg ringte igjen og fikk ikke svar. Jeg tekstet dem, ikke noe svar, og ja til slutt sendte jeg faktisk et brev til noen av dem. Fortsatt ingen svar.» Jeg lar Helge fortsette mens vi begge tar en liten sipp av den nykokte kaffen. «Det var helt uvirkelig, Erik. Her hadde man alt fra små til store aktører med annerkjente verktøy og sertifiseringer og så kunne de allikevel ikke ta seg noen få minutter til å gi meg et ja eller nei på om jeg var med videre? Enda verre, noen av disse aktørene var bedrifter jeg selv hadde brukt for å leie inn personal til mine prosjekter. Dem som har vært så hyggelige og «profesjonelle» når de har banket på døra hos meg tidligere da jeg var “kunde” og som selger seg basert på integritet og resten av verdikjeden. Plutselig var jeg ingenting til dem. Jeg husker godt at jeg leste en tekst fra en aktør da jeg mistet jobben. Jeg søkte på google om jobbsøkertips og der kom en artikkel opp som ga meg 10 tips. Der stod det at man burde skreddersy CV etter hver enkelt stilling man søkte og det samme for søknad. Smart tenkte jeg, men innså jo også at dette tar en del tid. Uansett, jeg gjorde dette for alle 47 søknadene mine. Man må liksom gå all inn når man først søker, ikke sant?” Jeg nikker. “Det er da det blir frustrerende, Erik. De samme personene som har fortalt meg at man må bruke lang tid på CV og søknad har ikke tid til å bruke veldig lite tid på å gi meg en tilbakemeling? Jeg kan ikke forstå at slik oppførsel er tolerert og kan ikke forstå at dette ikke blir tatt opp i innkjøpsprosessene hos kundene.

veggVi henter litt mat og på vei tilbake så spør jeg Helge hvorfor dette er blitt så viktig for han. «Erik, jeg personlig skal ikke klage så mye. Har vært i jobb i alle år og hatt godt betalt og fikset ting relativt greit. Det er jo sikkert også mange som mener at selv om byråene burde bli bedre på dette så er det andre ting i verden som et større problemer. Greit nok det Erik, men folk må forstå en ting. Jobbsøkere i dagens marked kan gjerne gå ledige i 12 måneder + og er naturligvis svært sårbare. De er samtidig helt avhengig av rekrutteringsbransjen, og når stillinger blir utlyst som lover alt mellom himmel og jord så er det en positiv ting i en stort sett vanskelig hverdag. Entusiasmen vokser når man skriver søknad og tenker «endelig”. Dette er stillingen for meg»-Så hører man aldri noe igjen fra dem og de svarer ikke på verken telefon eller email. Da kan man fort møte veggen, Erik, og i og med at jeg er i jobb nå så følte jeg at det var «trygt» å si mine tanker om dette. Det kan ikke fortsette slik. Tusenvis av søkere bruker masse tid på å skrive dokumenter som enten aldri blir lest eller sett på og som en 9 av 10 ganger aldri vil få noe tilbakemelding på. Dette kan ikke være riktig Erik. Det må bli slutt på det.” Jeg smiler og Helge forstår at jeg er helt enig. “Ser du smiler Erik. Nå skal du høre noe morsomt; Uke to i jobben min fikk jeg fem eller seks telefoner fra bemanningsbyråer her i byen. De hadde sett at jeg hadde fått ny lederstilling og etter gratulasjonen (Tenk deg frekkheten) så var det dette med om vi kunne få til et møte med dem for å snakke om rekruttering. Makan til frekkhet Erik. Jeg burde nok slengt på røret med en gang de nevnte hvor de var fra, men valgte å svare dem. Svaret var et klart nei selvfølgelig og jeg forklarte hvorfor.  Alle sa tilbake at det må ha vært en intern feil hos dem og beklage dette. Selv sa jeg ha en fin dag videre, la på røret og visste ikke om jeg skulle le eller grine.”


Interessant å høre Helges tanker rundt dette og stor takk til han for å ta kontakt med meg og ikke minst for hans vilje til å bruke tid på dette. Som Helge selv sier så løste det seg for han til slutt og godt er det. Når det er sagt så går det ikke slik for alle som er ledige på markedet og man kan bare tenke seg hvor ødeleggende det er på motivasjonen når man bruker flere timer på en søknad og så ikke får et ja eller et nei.  Helge nevnte til meg på veien ut at alt han hadde ønsket var et kort nei der han ikke var aktuell.  Det ville tatt rekrutterer 10 sekund og Helge kunne å fokusert på å finne andre muligheter. Neida, mange av disse rekruttererne hadde ikke 10 sekund, men de hadde med enn det når Helge var i jobb og han var en potensiell kunde. Underlig spør du meg…..

 

shame on you

2 thoughts on “Respekt? Det har vi ikke hørt før

  1. Mange bemanningsbyrå har også mapper med generelle søknader. De har gitt uttrykk for at disse blir vurdert når en aktuell stilling blir ledig. Flere ansatte har gitt tilbakemelding om at de får beskjed av sin sjef om å kaste innholdet uåpnet hver mnd. Kun pågående aktive søkere blir prioritert.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s