Jeg skrev mye om dette for ca. 12 måneder siden, og ønsker å ta dette opp igjen for dessverre så synes jeg det bare blir verre og verre. Det liker jeg ikke,og det er fordi jeg trives med å se at jobbsøkere får seg jobb. Det gjør man ikke når man faller i fellen hvor man ikke er seg selv.

Jeg følger med i alt som er av forum for jobbsøkere, karrieresider, aviser og den slags og om jeg ikke fysisks har vært på jungelsafari så må jeg si at det føles som jeg har vært der. Folk skriver råd i vilden sky og folk spør hverandre om råd i vilden sky. Folk skriver og forteller at man som jobbsøker MÅ gjøre sånn og sånn og folk spør om råd i vilden sky som starter med “Hva er best å gjøre?” og #hva mener folk om dette?“. Jeg skal si dere en ting, og det er jeg 100% sikker på: Det beste er at du som jobbsøker 100% er deg selv, stoler på deg selv og fokuserer på deg, din historie og dine styrker. Det er alt jobbsøking handler om.

bolt

Ja, jeg vet det er vanskelig. Som jobbsøker møter man ofte en helt ny tilværelse og ikke minst en jungel med karriereveiledere eller spinningsinstruktører som Morten Besshø kaller det som tror at det er deres plass å fortelle dem hvem du skal være og hva du skal gjøre. Problemet? Du ender opp i samme A4 boks som alle andre jobbsøkere, og dem som faktisk skal ansette deg får ikke mulighet til å møte den Kari eller den Olav de virkelig hadde håpet på å møte. Tro det eller ei; Alt arbeidsgivere ønsker å se i søknad, CV og på intervju er deg, slik som du vanligvis er. Du ser, de skal nemlig ansette deg for den du er og ikke ansette en person som prøver å være en annen person på råd fra en eller annen blogg, avisartikkel eller veiledningstime.

Hvorfor har jeg rett? La meg være litt konkret her:

  1. Alle arbeidsgivere jeg møter sier at de ønsker å møte en avslappet kandidat på intervju som er seg selv. Ellers blir det feilansettelse
  2. Rådene der ute om CV, intervju og søknad er helt forskjellige. Da sier det seg selv at ingenting er riktig eller galt. DVS. Det beste du kan gjøre er det du selv tror passer best for deg, din bakgrunn og din personlighet.
  3. Jobbsøkere bruker massevis av tid på å studere artikler samt går på foredrag som motsier hverandre, dette er jo tid man kunne brukt på jobbsøking.
  4. Jeg har enda ikke møtt en person som kan fortelle raskt hva alle arbeidsgivere der ute individuelt foretrekker i henhold til CV, søknad, intervju osv. Det er ikke menneskelig mulig og derfor er det ikke noe som er rett eller galt.
  5. Du kjenner deg selv bedre enn noen andre

I tillegg må jeg også nevne at jeg kjenner over 490 personer som selv mener de har fått seg jobb fordi de endelig forstod hvor viktig det var å være seg selv gjennom hele jobbsøkerprosessen. DUJSKERE heter de fordi de har vært med på DUJSK (Det unike jobbsøkerkurset). For dem så handlet det bare om å få troen på hvor viktig det var å være seg selv og på en måte vise fingeren til alt som er av råd der ute. Kanskje det er på tide at du også tenker på det?

be youEt gøy eksempel var ei dame fra Kristiansand som var med på et av våre kurs i fjor. En måned før kurset begynte sendte hun meg en mail som sa følgende: «Erik, fra og med nå og fram til kurset skal jeg bare skrive gi f…. søknader». De to første søknadene hun sendte fikk hun intervju på. Hun hadde jo ikke gitt f, men det var hennes måte å si at hun fra nå av skulle skrive søknader som passet henne og som fikk frem hennes styrker, personlighet og erfaring på en unik måte; Hennes måte. Og om du tror at hun begynte søknad med “jeg søker herved på” og at avsnitt to begynte med “min motivasjon for å søke stillingen” så tar du nok feil.

Om du også vil ha jobb så har jeg ett godt råd til deg. Det vil si jeg har mange flere råd, men det er ikke noe poeng i å se på de andre før du tar dette til deg; Vær deg selv gjennom hele jobbsøkerprosessen. Ikke les om hva du skal svare på spørsmål i intervjuer, ikke les om hvordan du skal skrive en søknad og ikke les hvordan du skal skrive en CV. Alt du skal gjøre er følgende: Være deg selv, fortelle din historie og formidle dette på din egen måte. Det er det arbeidsgivere ønsker å se og det klarer du helt sikkert. Når du har klart dette, hva skjer? Da er du mange flere skritt nærmere ny jobb og det er jo dette det handler om. Ny jobb.
Vær så snill for din egen del og ikke la deg bli umyndiggjort av folk som ikke forstår at du er flink og helt fint klare å formidle dette selv.

Masse lykke til og husk;

Vær deg selv. Det fungerer alltid best

Vi har noen få ledige plasser på DUJSK i april (alt før er utsolgt) Om du også vil være med på Det unike jobbsøkerkurset og være i lag med 10 andre erfarne og flinke mennesker over 3 dager / kvelder så send meg en mail for mer info. (Stavanger, Oslo, Kristiansand og Trondheim) DUJSK har tatt Norge med storm og resultatene har vært helt fantastiske. Nå handler jobbsøking om å være den beste jobbsøkeren, ikke den beste kandidaten på papiret. Det kan du også bli nå med å melde deg på DUJSK. Vi lover også følgende: A) Ingen umyndiggjøring av flinke mennesker B) Vi skal gjøre alt for at du stiller sterkere enn noen andre innenfor ditt felt.

 

Erik Falk Hansen Daglig Leder OG-S AS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s