Appelsinen er plutselig ikke så god lengre. Våre febrilske søk etter Poirot episoder via TV-kanaler og strømmetjenester har brått stoppet opp. Vi har til og med byttet bort Kvikk Lunsjen med Stratos. Og påskeharen? Ja den har tatt seg en velfortjent 365 dagers ferie. Det stemmer. Hverdagen er nå foran oss og som jobbsøker er det på tide å kun gjøre en ting: «Gi bånn gass»

Tirsdag morgen starter du som jobbsøker med helt blanke ark. Det spiller ingen rolle om du har vært ledig i lengre tid eller om du nettopp har mistet jobben. Det er nå det gjelder. De neste tre månedene før solkremen kommer fram og hele Norge skal på enda en ferie.  Klarer du å lage, samt følge en god plan og strategi, ja da skal du nok se at også du kommer i mål og er i full jobb innen makrellen kommer.

I denne teksten skal jeg som jeg ofte gjør legge ting som CV, hva du skal gjøre på intervju og hvordan håret ditt skal se ut før intervjuet langt vekke i skuffen i den gamle garasjen. Disse tingene er ikke så viktige som folk skal ha det til. Fokus på slike ting kan ofte ødelegge mer enn det har for seg på det grunnlag av at man lar andre diktere hvordan man skal se og høres ut. Det som derimot er viktig, og som jeg kategorisk kan si er det viktigste av alt for å finne seg en ny jobb er følgende:

  1. Motivasjonen er 100% på plass
  2. Du vet hva du vil og hvem som kan ha bruk for deg
  3. Alle verktøyene er på plass
  4. Du arbeider med en strukturert og balansert dag-plan
  5. Du følger planen

I dag skal jeg hjelpe leserne med denne «dag-planen» jeg snakker så mye om på DUJSK kursene. (Punkt 4 ovenfor) Det er nemlig denne planen som vil være grunnmuren i din jobbsøkervirksomhet, og det er denne planen som kan avgjøre om du får deg jobb eller ikke. Det som er helt sikkert; Det er denne planen som vil  gjøre at du ikke møter veggen og gir opp (som så alt for mange andre som tror at det å gå en tur i skog og mark klokken 09:00 om morgenen er en del av jobbsøkerlivet)

gi altFør vi ser på planen så er det en ting du virkelig må ta til deg: Det å være jobbsøker i dagens marked er en fulltidsjobb. Hva mener jeg med fulltidsjobb? Ikke annet enn at du jobber minst 37,5 timer per uke med å finne deg ny jobb og før du lurer deg selv; Skog i tur og mark, kafe med en venn eller en treningsøkt, dette er ikke del av disse 37,5 timene. Jeg snakker nemlig 37,5 hvor du helt og fult ut arbeider med å finne deg en ny jobb. Skremmende? Helt sikkert, men man må være realistisk og forstå at akkurat nå er det tøffere enn på lang tid å finne seg en ny jobb.

JOBBSØKERENS DAGLIGE PLAN

Daglig Aktivitetesplan

I planen ovenfor har jeg valgt å fokusere fult ut på ting som jeg har kontroll over. Mulig du merket det når du så igjennom, men for sikkerhetsskyld; Alle oppgavene ovenfor er det fult ut opp til meg om de blir gjort eller ikke. Jeg setter ingen mål om å søke på en stilling, få et intervju eller snakke med en rekrutterer, nettopp av den grunn at dette ikke er ting jeg kan kontrollere. Når dagen er over så vil jeg ha gjort alt som var notert på planen min, klappe meg selv på skulderen og si; God jobb Erik. Tenk den forskjellen dette utgjør i jobbsøkerhverdagen min? Der andre hver dag går skuffet inn i kvelden fordi de ikke fant en ny stilling eller ikke fikk tak i så og så, der tar jeg kvelden vel vitende om at A) jeg har gjort det jeg kunne og B) mest sannsynlig gjort mer enn alle andre. 

HVA ER BRA MED EN PLAN SOM DETTE?

  1. God plass for å flytte på ting når viktigere oppgaver dukker opp som jobbsøknad, kaffemøte, intervju osv.
  2. Gir meg god mulighet til å finne stillinger eller «leads» før mine jobbsøkende konkurrenter
  3. Kun fokus på aktivitet og ikke hva resultatene er fra dette. Slik klarer jeg å holde motet oppe over lengre tid

NOEN NOTATER

I stedet for å sjekke alle stillingsportalene flere ganger daglig, hvorfor ikke bruke en app eller webside som samler opp alle? Da finner jeg nok ikke stillingene før alle andre og det å finne en stilling med en gang den er utlyst er et absolutt «must» i dagens marked (private stillinger ikke offentlig)

Statusoppdatering på Twitter og Facebook? Selvfølgelig. Flere bedrifter bruker FB enn LI for å legge ut nyheter og stillinger så her gjelder det å følge så mange bedrifter som mulig.

Ringe venner for kaffemøter om nettverk? Ja, det å bruke nettverk handler ikke om å få dine venner til å si at «det løser seg for flinke mennesker» eller «jeg skal holde øre og øyne åpne for deg». Neida, det å bruke nettverk handler om å sette seg ned (1-2-1) med dine venner / kontakter å så få tilgang til de mest relevante kontaktene i deres nettverk.


Med dette ønsker jeg alle jobbsøkere der ute en god start på jobbsøkerhverdagen nå etter påske, så møter jeg helt sikkert mange av dere gjennom DUJSK Programmene vi skal holde for både bedrifter, fagforeninger og private jobbsøkere ila våren. Er det noe du lurer på så er det bare å ta kontakt.

Erik

 


 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s