Bare tittelen på dette innlegget er helt latterlig. Tenk deg noe så dumt; Folk som dikterer hva du skriver i en søknad? Eksperter eller ikke eksperter. Det er ikke annet enn lureri og svært så skadelig for dine muligheter til å finne deg en ny jobb. Trenger du ikke hjelp med å skrive julekortene, da trenger du heller ikke hjelp med å skrive en jobbsøknad.
Grøss og gru
Tenk deg følgende: Du er rekrutteringsansvarlig i en bedrift og har utlyst stilling for en innkjøper. I løpet av 3 uker mottar du 280 søknader. Ut av følgende søknader begynner 269 av disse med enten; «Jeg søker herved på…..» eller «viser til utlyst stilling….». Ikke bare det; I neste avsnitt så sier de samme 269 søknadene følgende «min motivasjon for å søke på denne stillingen er….» Ikke rart at noen bedrifter omtrent bare deler bunken i to. Selv unner jeg dem ikke å måtte pine seg gjennom søknad etter søknad som omtrent er helt like og så lite personlige.
Realiteten
Ja det er faktisk slik. Jobbsøkere lar seg diktere av eksperter og eksperter dikterer jobbsøkere. Du har kanskje selv gjort dette? Det er ikke nødvendigvis deg som jobbsøker sin feil. Hva vet du bedre liksom enn å følge rådene til alle ekspertene? Det er jo ekspertene som vet best og når de dikterer hva du skal si og skrive, ja da stoler du jo på dem. Dessverre så er det ikke slik du skiller deg ut i dagens marked når du søker på en stilling. Når du først innser dette så vil du automatisk se at responsen på søknadene dine blir mye bedre.
Ei som har forstått det
I april 2015 fikk jeg en påmelding til DUJSK i Kristiansand. Det var ei flink og flott Sørlandsjente som hadde vært jobbsøker i 5 måneder. Da hun meldte seg på fikk jeg følgende mail fra henne «Erik, fra og med i dag og fram til kurset begynner i mai skal jeg kun sende “gi faen søknader”. Holder deg oppdatert på resultatene». Spennende tenkte jeg.
Dagen derpå fikk jeg en ny mail fra henne «Erik, sendte gi faen søknad i morges og nå har jeg allerede blitt kontaktet om intervju»
Du ser hvor jeg vil med dette. Med “gi faen” søknad så mente hun selvfølgelig ikke dette bokstavelig talt, men det hun mente var følgende; Fra og med nå skulle hun skrive søknadene som hun selv ønsket og uten å ta til ettertanke alle de rådene som er der ute hos folk som kaller seg eksperter. Hun skulle nemlig skrive søknader som best beskrev den hun er, hva hun kan og hva hun vil. Ingen regler, ingen grenser.
Glem diktaturet
På DUJSK kursene våre så velger vi spesifikt å ikke snakke om søknader og hvordan de skal se ut. Vi tenker at erfarne mennesker kan bruke en datamaskin, bruke Microsoft Word og også stavekontrollfunksjonen.
Vår fokus er derimot på å formidle hvor viktig det er å være seg selv, tenke selv og skrive selv og at resultatet da vil bli bedre. Du kjenner deg selv best, du kjenner din kompetanse best og ingen skal fortelle deg hvilke ord og uttrykk du skal bruke. Ja, du er allerede en ekspert i å skrive din søknad så framt du gjør hva du selv mener er best og virkelig har troen på det du skriver.
Ha troen
Jeg har ikke tall på hvor mange som med tiden har takket oss for at de har fått troen på å skrive søknader som de selv vil, men det er godt over 500 skal jeg si deg. Ønsker du å skille deg ut i søknadsbunken så vær så snill å ta dette til deg: Glem A4 reglene, glem hva Fru eller Herr Ekspert sier du skal gjøre. Rett og slett gjør / skriv slik som du ser best. Da er jeg helt sikker på at din suksessrate på søknader vil øke.
Tenk følgende: Ved å sende en søknad som er basert på en mal, hva sier dette om deg? A) Du kjenner ikke deg selv eller tørr ikke være deg selv B) Du holder potensielle arbeidsgiver for narr C) Du får ikke intervjuet på riktige premisser. Er det virkelig slik du vil framstå? For din del så håper jeg ikke det.
Daglig Leder som har forstått det
Jeg ble kontaktet av daglig leder i en bank for noen måneder siden. Han hadde fullt med på bloggen min og likte det jeg hadde skrevet. Han ville bare dele følgende med meg: Erik, nå har vi fått inn 108 søknader på en rådgiverstilling her i banken. Av disse søknadene var 97 mer eller mindre helt like. Vi tok derfor en titt på de 11 som var noe annerledes og det viste seg at det var 3 gode søkere blant disse. Tok kontakt med alle tre og har nå ansatt en av dem. Del dette gjerne videre med dine lesere for det viser bare hvor viktig det er å sette sitt eget preg på en søknad.
Helt sant
Nesten for godt til å være sant, men jeg fikk akkurat en mail fra en tidligere DUJSK deltaker i Oslo (mens jeg skrev denne teksten) som sa følgende «Det vil kanskje glede deg Erik at jeg har fått intervju på Gi Faen søknaden min 🙂 Jippi»
Noe å tenke på for deg som jobbsøker, og lov meg følgende: Skulle du gjennom din tidligere arbeidsgiver bli satt i kontakt med et karriere-hus / omstillingsekspert eller spinningsinstruktør som tror det hjelper å diktere hva du skal skrive i søknad og hva du skal si på intervju (Det er mange av dem) da håper jeg bare at du ignorer hva de sier og stoler på følgende; Som jobbsøker er det alltid best å være seg selv og gjøre det man selv tror er best. Hvorfor?
Du kjenner deg selv bedre enn noen andre.
Lykke til
Erik Falk Hansen, Daglig Leder OG-S AS
Omstillingsprogrammet DUJSK er tilgjengelig for bedrifter som er i en posisjon hvor bedriften må nedbemanne. Dette er et program som er skreddersydd mot det tøffe markedet vi nå befinner oss i og som virkelig gjør en forskjell. Ledende resultater i Norge med 74% i ny jobb innen tre måneder og 95% i ny jobb innen 6 måneder. Ta kontakt for mer info og en konfidensiell samtale.
DUJSK er også tilgjengelig til de jobbsøkere som ikke har fått dette sponset av bedriften eller som har vært på et omstillingsprogram uten å få resultater. Alt før sommeren er nå fullt bortsett fra to nye kurs vi har satt opp i Stavanger og Kristiansand i mai. Kontakt laila.rogenes@ogsnorway.com for mer info eller se www.ogsnorway.com
Som vanlig, en meget treffende artikkel fra deg, Erik. Jeg har skrevet både gi fæn søknader og litt mer tradisjonelle søknader uten at det hjelper meg til å bli innkalt til et intervju. Dessuten har alle jobbene jeg har søkt gått til venner og bekjente av rekrutteren. Nærmest umulig å få seg jobb utenom det systemet. Fikk forresten aldri svar fra deg ang min CV.
LikeLike
Svaret over er fra Carla Olsnes.
LikeLike
Hei Carla. Fikk aldri din CV. Sendte du til riktig mailadresse? efh@ogsnorway.com?
LikeLike
Man gjør seg noen tanker ja. Skal man lage “gi faen” søknader eller mer tradisjonelle. Som utvannet nordlending så ville nok “gi faen” søknader passe meg bra, men er litt mer i tvil om mottaker synes det er like greit. Så jeg tror nok man må forsøke å lese litt bak linjene i søknaden slik at man treffer “kulturen” i den bedriften man søker på også. Og tror det er der utfordringen ligger. Men ser fram til kurs på torsdag uavhengig om man gir “faen” eller ikke. Søke jobb må mann fortsette med uansett. 🙂
LikeLike
Man gjør seg noen tanker ja. Skal man lage “gi faen” søknader eller mer tradisjonelle. Som utvannet nordlending så ville nok “gi faen” søknader passe meg bra, men er litt mer i tvil om mottaker synes det er like greit. Så jeg tror nok man må forsøke å lese litt bak linjene i søknaden slik at man treffer “kulturen” i den bedriften man søker på også. Og tror det er der utfordringen ligger. Men ser fram til kurs på torsdag uavhengig om man gir “faen” eller ikke. Søke jobb må mann fortsette med uansett.:-)
LikeLike
Interessant artikkel, men jeg har nå lyst til å fortelle at jeg er uenig.
Først og fremst, når man først lyser ut en stilling så må man også ta konsekvensen av dette ved å lese alle søknader hvor CV er relevant. For det andre, hvorfor skal det være så forferderlig viktig å skille seg ut? Skal ikke vi som skal rekruttere ansette den beste? Er den beste den som nødvendigvis skiller seg ut?
Og hva er galt med å skrive formelt, strukturert og skikkelig? Dette forteller også mye om en person. Jeg tenker heller slik, aldri døm en person ut i fra søknad og CV.
Det å ta et valg ala det Banksjefen gjorde blir for meg helt forkastelig. Spesielt i en rådgiverstilling hvor mange av arbeidsoppgavene er veldig satt, formelt og repeterende.
Om man skal ta hensyn til søknad burde man kanskje velge de som hadde skrevet mest mulig formelt, strukturert og fulgt en “mal”.
Fokuset burde heller være å bruke tid på hver enkelt søknad. Ikke ha et mål om å ha den søknad som skiller seg mest mulig ut.
Vi skal vel ansette den som passer mest med stillingskriteriene?
Må du ta et valg som Banksjefen gjorde så er du uprofesjonell og burde uten tvil sette bort jobben til noen som kan å rekruttere.
LikeLike
Hei Marius. Takk for fin kommentar. Er i grunnen enig med deg når det gjelder dette med at en rekruttering ikke skal baseres på bare CV og Søknad, men nå er det vel slik at både du og jeg rekrutterer mer for høye stillinger / spesialiststillinger og da blir ikke volumet av søkere det samme.
Jeg sier ingen ting om at søknad ikke skal være ryddig, strukturert og profesjonell, men hvis man først skal skrive en søknad, hvorfor ikke skrive det man selv mener er viktigst om seg selv og ens kunnskap istedet for å kopiere tekst fra en mal? Slik som markedet er i dag så mottar bedrifter flere hundre søknader og fakta er (Basert på mine statistikker) at de som baserer en søkers ferdigheter på søknad vil oftere ta seg tid til å lese dem som er skrevet på en naturlig måte og ikke bare kopi fra en eller annen ekspert i E24. Derfor anbefaler jeg at folk skriver en søknad med litt større frihet, men for all del; i de fleste tilfeller må den være ryddig og profesjonell osv.
Så fra en hodejegers standpunkt så er jeg helt enig med deg, men hvis jeg skal gi råd til jobbsøkere (som jeg driver mye med nå) så blir det noe annet 🙂
LikeLike
Virkelig godt skrevet..det så sant som det er sagt..:)
LikeLike
Var ikke meningen å være anonym 🙂
LikeLike
Ok, så her har vi eksperten over alle andre eksperter? I 1i år nå har jeg bistått mange mennesker ut i jobb igjen. Og til dags dato har jeg til gode å diktere en søknad….så på det punktet er jeg enig. Men at jeg har sagt noe om hvordan et formelt brev settes opp, ja det har jeg. Det viktigste er å lese annonsen, innhente god info om bedriften, og svare på det de spør etter i forhold til hvem man er, samt hvordan de ønsker CV og søknad, både skrevet og sendt. Hvis man overhodet ikke kjenner seg igjen i noe av det det blir spurt etter, er det antagelig like greit å la vær å søke.
I tillegg er jeg litt nysgjerrig på hva slags målgruppe du jobber med når du mener at de fleste kan bruke Word og stavekontroll?
LikeLike
Hei Bettina. Vår målgruppe er dem som har mistet jobben nylig / kommer til å miste jobben og som ofte har de lang erfaring og / eller høyere utdanning. Helt enig i at det må være et formelt brev dersom man skal legge ved søknad som PDF
LikeLike
Det er sikkert til hjelp å skille seg ut akkurat nå. Om få år blir det nok vanlig å skille seg ut. Når unge arbeidssøkere på en messe får råd om å skille seg ut, og alle 1200 søkerene følger dette rådet, skiller de seg da egentlig ut? http://www.heroynytt.no/nyheter/2016/03/30/1.200-p%C3%A5-messe-for-%C3%A5-f%C3%A5-ny-jobb-12535722.ece#cxrecs_s
LikeLike
Hei Gard og takk for link. Joda, det ville vært et problem om alle prøver å skille seg ut på helt lik måte. Personlig mener jeg enhver jobbsøknad bør skrive søknad akkurat som de slik ønsker og som de mener passer best for dem. Da vil man automatisk unngå å bli lik alle andre
LikeLike
Det jeg tenkte på var – hvis alle faktisk skilte seg ut. 1200 helt forskjellige jobbsøknader. Mer ulike enn snøfnugg…
LikeLike
Den perfekte søknaden finnes og det er den som får deg til intervju på den jobben du ønsker. Etter dette kommer det perfekte intervjuet, og det er det som får deg til neste intervju, og til slutt det perfekte intervju for 2. gang. Det er det som gjør at de tilbyr deg jobben. Og det perfekte svaret er ja til tilbudet… om det er denne jobben du ønsker å holde på med.
Mye sant og lite innhold i disse utsagnene. Faktisk er det ikke noe poeng å få den perfekte søknaden eller perfekt av noe annet for den del. Det som skal til er at en kommer videre til neste steg i konkurranse mot andre, eller om en er heldig at en har funnet stillingen på egenhånd og kun trenger å overbevise utlyser om at en kan gjøre jobben og ønsker å bidra.
Jeg har langt fra noen gang skrevet den perfekte søknaden og kommer nok ikke til å gjøre det heller. Det jeg håper på er at mine søknader gjenspeiler meg selv på en riktig og troverdig måte, med mine mange feil og mangler, men også mine sterke sider.
Jeg sier til meg selv at jeg ikke har svake sider… Det betyr ikke at det er sant. Det betyr bare det at det som kanskje er en svak side som å bruke for lang tid i en jobb er en sterk side i en annen jobb. Det å ta sjanser og stole på magefølelsen i en jobb er en svak side i en annen jobb der en heller burde vært mer tilbakeholdende og analytisk.
En sterk side jeg anbefaler alle å ha er å kjenne seg selv best mulig. Det er en vanskelig egenskap, og la gjerne dine venner kollegaer, familie… andre hejlpe deg. Jeg vet at jeg er flinkere å utføre en jobb enn å få den. Og jeg vet at jeg har en sterk side, som heter å ikke gi opp. Jeg har en sterk side og det er å dele med andre. og en svak side, noe kan oppfattes som mas. Jeg prøver å balansere disse sidene.
LikeLike