Motgang er noe vi stadig vekk møter på gjennom livet. Som barn som voksne vil det alltid komme tider hvor ting rett og slett ikke går som vi ønsker og hvor vi, på godt norsk «får en i fleisen». Som jobbsøker derimot, og i et tøft marked som vi nå befinner oss i, da er det dessverre slik at man gjerne møter mer hyppig motgang og frustrasjon enn kanskje noen gang tidligere i livet. Det kan rett og slett være veldig tøft. Det kan rett og slett ta masse av krefter, både fysisk og mentalt sett.

Som med så mye annet i livet, om det er gjennom jobb, sport eller privat, så har vi alle våre mål. En jobbsøkers mål, det er naturligvis det å finne seg en ny jobb. Enhver trener / coach, om det er en innenfor sport, psykologi, lederutvikler og lignende vil alltid ha motivasjon som en av de viktigste kriteriene for å nå ens mål. Det er jo en selvfølge. Hvordan kan vi oppnå noe uten å ville oppnå det? Dessverre har alt for mange veldig lett for å glemme motivasjonsfaktoren når det kommer til livet som jobbsøker. Da er det plutselig ikke så viktig om motivasjonen er på plass for å nå målet. Man «må» jo bare skaffe seg en ny jobb. Kom deg på finn.no med en gang. Få laget en CV med en gang. Registrer deg i databasen med en gang. Du skjønner hva jeg mener… Utrolig leit at det er slik og svært så ødeleggende for mange. Uten motivasjon og vilje til å finne seg en ny jobb i dette tøffe markedet kommer man ikke langt.

Jeg blir rett og slett lei meg når jeg leser og hører fra karriereveiledere som sier at et av de beste tipsene de har til jobbsøkere er at man må begynne å søke jobber med en gang man mister jobben. Det gjør vondt inne i meg og jeg blir faktisk veldig frustrert. Det er jo så fundamentalt galt som det kan få blitt. I fjor var det en NAV direktør i Agder som valgte å komme med dette rådet som et av hennes topp 3 råd til jobbsøkere (se http://www.nrk.no/sorlandet/_-ma-vaere-villige-til-a-ta-en-darligere-jobb-1.12238427) Jeg var selv i media i dagene derpå hvor jeg sterkt kritiserte dette og hadde sånn sett håpet at alle som jobber med jobbsøkere hadde forstått at motivasjonsprinsippet også gjelder når man er jobbsøker. Dessverre, nå ett år senere så ser det ikke slik ut.

I dagens næringsliv 03/04 (http://www.dn.no/nyheter/2016/04/03/1026/-ja-det-var-faktisk-drmmejobben) står enda en «ekspert» og leverandør til NAV fram og kommer med tipset «begynn å søke med en gang» som ett av hennes topp 5 tips. Er det mulig? Er det mulig at en institusjon som NAV og en bedrift som har gått gjennom en lang anbudsprosess med NAV kan få seg til å få slike ting på trykk? Tilbake til innledningen min: Enhver trener, lederutvikler, coach osv. vil i alle andre tilfeller si at motivasjonen må være på plass for å nå et mål. Gjør man ikke det så går det fort nedover. Tydeligvis ikke når det gjelder NAV og deres leverandører. Det er vist et unntak for dem. Kanskje de ikke ser på jobbsøkere som vanlige mennesker?

demotivated“Vi leser stadig om idrettsstjerner som er ute med skader. Det er en grunn til at de ikke kommer tilbake i aksjon før de er 100% restituert- Det er fordi man da maksimerer mulighetene for at skaden ikke skal komme tilbake. Det samme gjelder for den mentale biten av oss, og til NAV og deres leverandører; Jobbsøkere har også en mental bit. De er også mennesker.”

Hva er så kritisk med dette?

Når man først mister jobben så vil man reagerer på forskjellige måter. Noen vil være klar som et egg for å komme i gang med jobbsøkingen. Da skal man gjøre det, men slett ikke alle føler det slik. Noen blir sykemeldt, noen tar litt fri og noen trenger rett og slett litt tid til å få ting på avstand og tenke litt. Da er det ikke noe som er mer skadelig enn å presse seg selv, eller la seg presse av andre, til å begynne jobbsøkingen med en gang. Man må ta den tiden man trenger. Man må få tid til å finne motivasjonen og man må få tid til å bli klar. Dessverre er det ikke så lett for jobbsøkere og gjøre dette da «eksperter» og NAV sier det helt motsatte.

Hva er problemet?

En halvmotivert jobbsøker, eller en person som kun søker på jobber fordi han / hun blir presset til å gjøre dette, vil som oftest ikke oppnå gode resultater. Det skal mye til at de får en ny jobb. Deres mangel på motivasjon vil skinne igjennom både i søknader, på intervjuer og generell oppførsel. Etter hvert som motgangen kommer (den kommer jo) så er det da naturlig at man begynne å miste det lille man hadde av motivasjon. Man graver seg lengre og lengre ned. Til slutt? Da møter man veggen og gir opp. Ikke bare gir man opp, men man gir opp fordi man har bedømt sine egne resultater på en halvhjertet innsats. Man bestemmer seg rett og slett for at dette ikke går selv om man i grunnen ikke har et godt nok grunnlag for å ta denne beslutningen.

Demotivated 2

En motivert jobbsøker derimot vil arbeide og ha klare målsettinger og en visjon. De vil også møte motgang, men sannsynligvis så vil resultatene være mye bedre enn den halvmotiverte jobbsøkeren. Denne gruppen vil ikke møte veggen så raskt som den halvmotiverte gruppen jobbsøkere nettopp fordi de har brukt den tid de hadde behov for til å finne formen og motivasjonen. Man har mye mer å gi både fysisk og mentalt liksom og da når man som ofte målet sitt.


Jeg håper vi kan gå inn i en tid hvor alle innser at det å miste jobben kan være tøft og at man trenger litt tid på seg for å komme over dette «nederlaget» Noen trenger en pause, noen trenger å bearbeide det som har skjedd og noen trenger å finne seg selv på nytt. Det er helt naturlig og det er dem som klarer dette som virkelig har mulighet til å finne seg en ny jobb. Inntil NAV og deres aktører forstår dette, så vil nok arbeidsledigheten fortsette å stige her til lands.

Lykke til videre alle jobbsøkere og husk følgende: Skulle du møte veggen eller skulle du slite litt: Det er ikke noe galt i å ta en liten pause. Finn formen igjen og få motivasjonen tilbake. En jobbsøker i form er mye bedre enn en jobbsøker som må presse seg selv til å gjøre jobbsøkende aktivitet og i dagens marked handler det om en ting: Være den beste jobbsøkeren.

Erik Falk Hansen
Daglig Leder OG-S AS
OG-S AS står bak Norges ledende omstillingsprogram, DUJSK

 

One thought on “God jobbsøker? Motivasjonen er alt

  1. Jeg er helt enig med deg Erik. Det er vanskelig å begynne å søke jobb med en gang man får oppsigelse. Mennesker er forskjellige, noen kan søke med en gang og andre ikke. Noen jobber i hele oppsigelsestiden og andre klarer det ikke.
    Det viktigste er å prøve å holde motivasjon opp selv om det er vanskelig. De som har mistet jobben er også mennesker.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s