Etter to flotte dager med innvielse av våre nye kontorer i Stavanger og en flott DUJSK-kursdag ville jeg vanligvis sitte her på Sola Flyplass med et stort smil rundt munnen og i et aller tiders humør. I dag, verken smiler jeg eller har humøret på topp. Humøret er rettere sagt helt på bunn. Jeg er sinna, jeg er lei meg, jeg er frustrert og ja, jeg er oppgitt.

Stavanger Kommune har i samarbeid med NAV og Greater Stavanger startet opp et prosjekt og tiltak med navnet Mulighetsterminalen. Et sted hvor alle dem som rammes av nedbemanningene i oljeindustrien kan møtes, høre på foredrag, få teknisk hjelp og rett og slett være i lag med andre i samme situasjon. Et flott tiltak i utgangspunktet og OG-S har selv vært på besøk for å holde foredrag for en stor gjeng med flinke og flotte jobbsøkere. Mange andre aktører har også vært å besøkt terminalen og bidratt med relevant støtte og hjelp.

trist og lei

Dessverre er ikke rosene på Mulighetsterminalen så røde som mange kanskje trodde. Joda, masse av det som skjer på Mulighetsterminalen er bra, men så kom 13 april 2016, en dag hvor ting endret seg. En skammens dag.

I dag inviterte nemlig Mulighetsterminalen alle jobbsøkere til å møte opp for å høre på en bedriftspresentasjon av en bedrift som hadde muligheter. Dessverre var det ikke en vanlig bedrift hvor du jobber i en fast stilling fra 8 til 4, men en bedrift som selv sier de driver med nettverksmarkedsføring eller MLM (Multilevel Marketing) som det heter på Engelsk. For andre og meg selv inkludert kan dette oversettes til, eller forbindes med Pyramidespill.

En sorgens dag i mine øyne. Det faktum at jeg tidligere i år hadde mistanke om slik aktivitet på Mulighetsterminalen og av den grunn skrevet brev til Stavanger Ordfører om dette (Ikke fått svar) gjør bare denne saken enda tristere. Nå er ikke jeg noen stor forkjemper mot nettverksmarkedsføring, pyramidespill og den slags. Helt opp til enhver om dette er noe man har interesse for og vil drive med. Det jeg har et problem med og det som gjør meg så trist og sinna er følgende:

At et tiltak i regi offentlig sektor godkjenner at denne slags type aktivitet selges til det som jeg ofte velger å kalle sårbare mennesker. (jobbsøkere). At et tiltak i offentlig regimarkedsfører dette som en mulighet til å tjene gode penger og som en jobbmulighet. At et tiltak i offentlig regi  utnytter mennesker, mennesker som samtidig kan risikere å miste sine dagpenger fra NAV skulle de involvere seg i slik virksomhet.

Jeg skal ikke si mer om denne saken. Jeg forventer at noen i Stavanger Kommune tar tak i dette umiddelbart, om ikke noen på politisk landsnivå. Både arbeidsminister og andre regjeringsmedlemmer har vært involvert i dette prosjektet og vært på besøk. Nå må de også være med å redegjøre for hva som har skjedd.

Omstillingen som nå finner sted i Norge med tanke på det som skjer i oljebransjen er krevende for alle. For at dette skal gå så bra som mulig kreves det samhold, engasjement og masse hardt arbeid. Samtidig må man også finne en linje hvor man har respekt for menneskene som har blitt rammet eller blir rammet. Da prøver man ikke å utnytte deres sårbarhet og desperasjon med å presentere Nettverksmarkedsføringsmuligheter (MLM) på offentlige arrangementer. Arrangementer som skal hjelpe folk i jobb og som skal skape muligheter.

Erik Falk Hansen
Daglig Leder, OG-S AS
+47 40 43 54 93

Etter kommentar: Har siden jeg la ut denne posten fått masse kommentarer og meldinger. Deltakere på Mulighetsterminalen har bekreftet at presentasjoner for “pyramidespill” som en jobbmulighet har funnet sted flere ganger i år og at noen av dem som har “akseptert” denne jobben har tapt penger.

Er opptatt i morgen, men kan nås på telefon før 09:00 og etter 16:00
40435493

One thought on “Pyramidespill i regi Stavanger Kommune?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s