Flott at mitt innlegg fra i går (Pyramidespill i regi Stavanger kommune) skaper engasjement der ute Tydelig er det også at det ikke bare er jeg som reagerte på at slike tiltak blir arrangert jevnlig på Mulighetsterminalen i Stavanger. Uansett, jeg sitter fortsatt her med en lei følelse. Hvorfor skal det i det hele tatt være nødvendig at meg og min bedrift må gjøre folk oppmerksomme på at et slik tiltak, i regi Stavanger Kommune, driver med hva som grenser til menneskeutnyttelse?

https://erikfalkhanseniogs.com/2016/04/13/pyramidespill-i-regi-stavanger-kommune/

Nå har det gått 24 timer siden innlegget mitt. Telefonen har ikke stått stille. Journalister vil selvfølgelig snakke om dette, men selv har jeg valgt å la henvendelsene ligge. Både Stavanger Ordfører og Arbeidsminister skal først få en mulighet til å svare. Gjennom disse 24 timene har jeg også fått tid til å tenke, etterforske og snakke med tidligere besøkende av Mulighetsterminalen. Dessverre har dette ikke gjort saken noe bedre.

pyramideUt av maks 10 arrangementer hvor bedrifter har fått mulighet for seg selv til å presentere jobbmuligheter så har minst fire av disse drevet med nettverksmarkedsføring (Multilevel Marketing) Da ser jeg bort fra messen som ble arrangert som var et bra tiltak og med mange bedrifter til stede. Tenk det dere. Omtrent 50% av de besøkende bedriftene driver med det veldig mange vil klassifisere som Pyramidespill (dog lovlig virksomhet, men det er lov å røyke også her i Norge, men det betyr ikke at mulighetsterminalen har rett til å oppmuntre folk til å begynne å røyke) Da kan en rett og slett lure på hva skattebetalernes penger blir brukt på, og ja; Man har lov til å si at dette er utnyttelse av mennesker i en sårbar situasjon. Ikke satt på spissen en gang.

Som sagt har mye annet kommet ut i lyset gjennom alle dem som har kontaktet meg. De har nemlig også erfaringer som ikke helt samsvarer med at Mulighetsterminalen skal være et tiltak for å hjelpe folk ut i ny jobb og hjelpe dem i tiden som jobbsøker. Her er noe av det som ryster meg, dog ikke så mye som «Pyramidespillskandalen)

  1. Fra 08:00 – 10:00 er det kaffedrøs. Ja, det er det de kaller det i sin egen markedsføring. Kanskje den viktigste perioden av dagen for en jobbsøker å «være på» med ringing, sjekke stillingsportaler, snakke med rekrutteringsbyråer og sjekke sosiale medier. Denne perioden oppfordres besøkende på Mulighetsterminalen til å bruke til hva jeg velger å kalle kaffekos???
  2. Jeg har selv snakket med 18 rekrutteringsbedrifter i Stavanger (Hodejegere, Konsulentbedrifter og Vikarbyråer). Ikke en av disse har blitt bedt om å komme inn på besøk til Mulighetsterminalen for å presentere sine utlyste stillinger. Samtidig forteller samtlige til meg at de ville stilt opp om de fikk en slik henvendelse. Selv ville jeg tro dette ville vært ypperlig for jobbsøkere, så framt de har planer om å finne seg en jobb (Det håper jeg jo de har)
  3. FB siden til Mulighetsterminalen videreformidler etterlysninger fra media som ønsker å komme i kontakt med jobbsøkere for å lage reportasjer (Skriftlig og Video), gjøre undersøkelser og den slags. Satt litt på spissen så er det omtrent hallikvirksomhet det her.
  4. Stadig blir “selfie-bilder” lagt ut av besøkende politikere (kommunalt og statlig) som tydeligvis er opptatt av å vise seg fram i glansen. «Se hva vi politikere har gjort som bidrag i omstillingsprosessen» Enten vet de ikke hva som virkelig foregår på Mulighetsterminalen, noe som i seg selv ville vært dårlig, eller så velger de å ignorere det som foregår for å for å kunne markedsføre seg selv på en god måte.
  5. Sist, men verst av alt; En person som vil være konfidensiell har mailet meg og sagt at han / hun ble med på et Nettverksmarkedsføringsprosjekt presentert på Mulighetsterminalen og har til nå kun investert, uten å få noen som helst finansiell gevinst

 

Ingen tvil om at noen av dem som bruker dette tiltaket vil si og sier at «vi har det greit å koselig på Mulighetsterminalen» Joda, godt mulig det er greit å besøke «terminalen», men det å være jobbsøker skal ikke bare være fryd og gammen. Dessverre, så er det nesten slik at mye av det som skjer der nede ikke gjør annet enn å grense til hjernevasking av brukerne slik at de ser at livet som jobbsøker kun handler om kaffe, kos, tur i skog, pyramidespill og andre triveligheter. Vel, jeg forstår jo kanskje at det er slik staten og kommunen vil at det skal være. Så raskt en jobbsøker begynner med pyramidespill så slipper man jo å betale dem dagpenger. Da har man raskt spart 28 000 NOK i måneden…

Erik


Jeg vil også meddele at jeg har stor respekt for mange av de aktørene som har tilbudt sine tjenester til Mulighetsterminalen, og det helt gratis. Mange har bidratt med gode foredrag og inspirasjonspresentasjoner og slike ting er absolutt noe jeg fult ut støtter. Må også presisere at NAV (som ofte får mye kritikk av meg på disse sidene) ikke er så involvert i dette prosjektet som mange skulle tro og at ansvaret for det som skjer kun ligger hos Region Stavanger og Stavanger Kommune. Håpet mitt for veien videre er at man kan lære av dette og skape et sted som både skaper resultater for jobbsøkere, trivsel for jobbsøkere og samtidig hjelpe dem med motivasjonen. Det var det jeg trodde var hensikten med Mulighetsterminalen og jeg sier fortsatt (Tro det eller ei) at ideen bak det hele er god og at jeg støtter konseptet fult ut, så framt nødvendige endringer finner sted.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s