Kjære Ordfører i Stavanger

Jeg vil begynne dette åpne brevet med en kort historie fra i dag tidlig, mandag 25 april 2016. En god bekjent av meg innenfor rekrutteringsbransjen fikk inn et hasteoppdrag klokken 08:10 og umiddelbart la ut en utlysning på sosiale medier om dette behovet: Hun trengte en Innkjøper og en Teknisk Tegner for 6 måneders vikariat i Stavanger. Kriterier i tillegg til erfaring og kompetanse? Må kunne starte umiddelbart.

I dag klokken 11:14 fikk jeg beskjed fra denne personen om at hun hadde funnet to personer som passet for disse stillingene. Innkjøperen bodde i Kristiansand, men kunne starte i Stavanger i morgen hvor hun hadde bekjente hun kunne bo hos. Han som var Teknisk Tegner kom fra Haugesund og kunne også starte i morgen. Så raskt gikk det. Så raskt går det ofte slik markedet er i dag, da spesielt med tanke på vikarstillinger.

Dagens program på Mulighetsterminalen (MT) i Stavanger var som følger:

08:00 – 10:00     Kaffedrøs
10:00 – 11:30       Ut på tur Marietoruren

«Ingen grunn til å sitte hjemme i dag. Sol, frisk luft og gode drøsen får du på tur i dag» sier de i annonsen.

Kjære Ordfører
Jeg har skrevet til deg tidligere og jeg skriver til deg igjen. Ikke for å være den som klager, men rett og slett fordi jeg bryr meg.
Det blir fryktelig mye “drøs” her på Mulighetsterminalen. Drøs, et ord jeg selv i det minste ikke forbinder med hardt arbeid, engasjement, proaktivitet og motivasjon. De fire kanskje viktigste elementene for å finne seg en jobb i dette tøffe markedet. Nei, mens Mulighetsterminalen var på tur i skog og mark opplevde en Stavanger bedrift å ansette  to oljearbeidere utenifra regionen.
Er Mulighetsterminalen blitt en umulighetsterminal? Man kan undre seg.

umulig.jpg

Med dette brevet ønsker jeg først og fremst å meddele at jeg mener Mulighetsterminalen kan være et fantastisk sted for jobbsøkere og møtes. Ja, Mulighetsterminalen har mulighet til å være med å bidra til at mange kommer seg raskt i jobb i regionen. Ja, ideen bak det det hele er rett og slett genial. Dessverre vet vi at selv om ideen er god så er det ikke alltid det funker i praksis, og det er dessverre tilfellet ved Mulighetsterminalen.

I dette brevet ønsker jeg å gi deg et innblikk i aktiviteten som finner sted på Mulighetsterminalen, og samtidig komme med konkrete råd og tips til hvordan dette kan bli en veldig viktig brikke for jobbsøkere i regionen. En plass hvor folk kan komme for  å få motivasjon, tilgang til stillinger og ikke minst et sted som er med på å gjøre at deres muligheter for ny jobb blir betraktelig større enn om man sitter hjemme. Ønsker dere fortsatt et sted hvor folk kan sitte å drøse, gå tur i skog og mark i tillegg til å bli presentert nettverksmarkedsføring som faste stillinger, da får det bare være slik.


Aktivitet siden oppstarten desember 2015
(Tatt fra MT Facebook side)

Ikke jobbsøkende aktivitet

Media inne for å intervjue besøkende 7
Besøk av politikere  3
Presentasjon av frivillig arbeidsmuligheter  7
Yoga Arrangement 2
Presentasjon av Nettverksmarkedsføringsmuligheter  4
Bedriftsbesøk uten stillinger 4
Studentarrangement 1
Presentasjon av sommerjobbmuligheter  2
Presentasjon av studieplasser 3
Kaffedrøs  90+
Tur i skog og mark 19

Aktiviteten over er aktivitet jeg personlig ikke kan se har noe direkte med jobbsøk å gjøre. Ikke bare det, mye av den aktiviteten ovenfor er aktivitet som kan være med på å gjøre at man mister dagpengene fra NAV, i og med at det ikke er jobbsøkende aktivitet.

Jobbsøkende aktivitet

Bedrifter på besøk med stillinger 6
Jobbsøkermesse 2
Grunder-aktivitet 3

Du ser forskjellen? 142 aktiviteter som ikke er jobbsøkende aktivitet mot kun 11 aktiviteter som er jobbsøkende aktivitet. Nokså skremmende ikke sant?

I tillegg til aktiviteten nevnt ovenfor så må jeg også informere om at det har vært aktivitet som skal være med å styrke jobbsøkere da i henhold til søknad, CV, intervju osv. Vi har selv vært å holdt et foredrag her. Ca. 16 slike besøk har funnet sted på MT siden oppstarten.


Tenk deg en person som mister jobben i olja etter å ha arbeidet for samme arbeidsgiver i mange år og aldri tidligere vært jobbsøker. Denne personen besøker så MT for det er «her det gjelder å være om man er jobbsøker» Da tar det ikke lang tid før denne personen tar til seg at det å være jobbsøker ikke er vanskeligere enn å drøse litt over en kaffekopp i lag med andre mennesker. Rett og slett leit og rett og slett en skam at Stavanger Kommune kan overlate driften av Mulighetsterminalen til personer som tydeligvis ikke har verken kunnskapen, stå på viljen, engasjementet eller motivasjon til å skape noe positivt ut av det. Egenskaper som de absolutt burde hatt, i og med at dette er egenskaper som virkelig er nødvendig for en jobbsøker i dagens marked. Skulle tro de burde sette et godt eksempel?

Som jeg sa innledningsvis så er ideen bak Mulighetsterminalen veldig bra etter min mening. Nå har du muligheten til å gjøre Mulighetsterminalen til nettopp et sted for muligheter og derfor unngå at det blir en «umulighetsterminal»

Her er noen av mine forslag til hvordan ting enkelt kan endres:

 1. Arrangere minst 2 bedriftsbesøk per uke hvor bedrifter presenterer aktive stillinger og / eller framtidige behov
 2. Arrangere minst 1 besøk hver uke av en rekrutteringsbedrift hvor de presenterer sine aktive stillinger
 3. Arrangere disse turene senere på dagen (14:00 og utover)
 4. Stoppe å utnytte folk med å la media komme inn å snakke med dem
 5. Arrangere minst 3 jobbsøkerseksjoner eller «power hours» per uke fra 11:00 – 14:00
 6. Invitere både deltakere og andre til å annonsere / dele stillinger på MT FB side
 7. Bli prosjektledet av noen som har motivasjonen på plass og som virkelig er villig til gi alt for at jobbsøkerne skal få det de fortjener

Det å være jobbsøker i Rogaland den dag i dag er slettes ikke enkelt, og ja, man må gi folk mulighet til å finne seg selv før man presser dem til å arbeide dag og natt med jobbsøk. Når det er sagt så må man også stille krav og ikke minst komme med forventninger til hva som kreves. Det gjør jo selv NAV. Da er det ikke annet enn leit og svært skadelig at MT i regi Stavanger Kommune legger listen over forventninger veldig lavt. Hos dem handler det jo om kaffedrøs, tur i skog og pyramidespill. Da blir det fort en umulighetsterminal.


Jeg håper dette tas tak i umiddelbart. Jobbsøkere i regionen er heldige som har et sted som MT å kunne besøke, men vær så snill å bruke dette konseptet til å få folk i jobb. Til syvende og sist så er det dette alle ønsker. Per dags dato så mener vi MT er blitt så galt at vi rett og slett anbefaler dem som er med på våre program om å heller finne seg alternative steder hvor man kan jobbe i lag. Markedet er nemlig slik at man virkelig må stå på, være tidlig ute, engasjere seg og være proaktiv. Syforening, kaffedrøs og andre klubber er ikke jobbsøkende aktivitet og jeg tror nok de fleste jobbsøkere der ute kunne tenke seg en kaffe nye kolleger i stedet for på Mulighetsterminalen. Det er faktisk mulig å få seg nye /kolleger i dette tøffe markedet. Man må bare forstå hva som kreves.

Ta gjerne kontakt om du ønsker mer info eller noe hjelp, men tror vi i utgangspunktet har belyst denne saken godt nok.

Erik Falk Hansen
Daglig Leder, OG-S AS og DUJSK

 

2 thoughts on ““Umulighetsterminalen” Åpent brev til Stavanger Ordfører

 1. Hei, ref din lettvinte kommentar om Mulighetssentralen. Jeg trodde at et vikarbyrå hadde CV for alle typer personell de ønsker å tilby. Har de ikke CV, så er det vikarbyrået som har gjort en dårlig jobb. Det har de i utgangspunktet her også. Det ligger mange innkjøpsprofiler på LinkedIn. Min også. Jeg får av og til telefon fra vikarbyrå, de har ikke noen posisjoner nå, men de vil gjerne ha CV’en i tilfelle noe dukker opp. Så enkelt kan det gjøres.

  Mvh
  Marit Nilsen

  Like

  1. Hei Marit. Takk for kommentar. At den var lettvint er jeg sterkt uenig i, men det får så være 🙂 Jeg vet ikke helt om jeg forstår hva du mener i kommentaren din? Hva er det som er lettvint?

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s