Det er ikke så ofte vi leser eller høre om at det å være jobbsøkere handler om å selge seg selv eller skal vi si; Være en god selger. Kanskje forståelig, for det er jo slik at veldig mange blir skremt med en gang de hører ordene salg og selger. «Jeg er ikke selger typen», «Det bor ikke en selger i meg», «Jeg er introvert og den siste personen som kan selge noe» Fortvil ikke. Ordene salg / selger i forbindelse med jobbsøk er ikke så skremmende som det høres ut, og alle, absolutt alle kan få det til.

Det er ingen tvil om at vi nå er inne i et tøft marked. Da blir kunsten av å kunne selge deg selv enda viktigere, og om det er utenfor din komfortsone så håper jeg denne teksten hjelper deg med å sette selgerprinsippet inn i perspektiv.

Så hva er salg?

Det er helt sikkert mange definisjoner på dette, men for en jobbsøker så mener jeg det er følgende:

Finne ut så mye informasjon som mulig og så fortelle om dine historier, erfaringer og kunnskaper som er relevante for den informasjon du har funnet ut.

Jeg sier det en gang til jeg:

Finne ut så mye informasjon som mulig og så fortelle om dine historier, erfaringer og kunnskaper som er relevante for den informasjon du har funnet ut.

Desto mer informasjon man sitter på og desto bedre man klarer å selge seg selv (historier, erfaringer og kunnskaper) desto større sjanse er det for at du:

  • Kommer gjennom på intervju
  • Kommer videre til annengangsintervju
  • Får tilbud om jobb 

sales 2


Så la oss se på dette i litt mer detaljer:

Din CV
Er det en ting man ikke kan endre på CV så er det utdannelse og arbeidserfaring. Da blir det ikke så lett å lytte til de rådene som sier du må skreddersy din CV. Man skal jo ikke lyve på en CV. Det som derimot er enkelt, og som alt for få jobbsøkere gjør er følgende: Bruke minst halve førstesiden på å få fram alt som er relevant i henhold til historier, erfaring og kunnskap iht. stillingen man søker på. Bruk stikkord, setninger, bokser eller hva du måtte ønske. Det viktige er at du «trykker i trynet på dem» det som virkelig gjør deg relevant for denne stillingen.

Din søknad
Du har kanskje lest en tekst av meg tidligere hvor jeg sa at man må glemme alle disse reglene rundt søknad. For eksempel det at alle begynner søknad med «søker herved på» eller «viser til utlyst stilling» Jeg kan ikke presisere godt nok hvor viktig det er å skrive søknad på din egen måte og i dine egne ord. Ta deg den friheten, vær så snill. Husk: Alt du skal formidle er dine historier, kunnskaper og erfaringer, noe du klare mye bedre selv enn det en mal gjør.
Du har kanskje fått en telefon fra en eller annen person som skal selge forsikring, billigere strøm eller lignende og så er «pitchen» deres helt lik? Da vet du hvor teit dette høres ut ikke sant? Slik er nesten alle jobbsøknader i Norge den dag i dag. Rett og slett teit.

På intervjuet
Når spørsmålet kommer om «fortell litt om deg selv» så kan jeg fortsatt ikke forstå hvorfor de fleste velger å gå gjennom hele CV, hele livet og hele livet før der igjen. Den samme kjedelige reglen. Ikke akkurat noen god måte å selge seg selv på er det? Hvorfor ikke heller bruke litt kortere tid på å få fra det som virkelig er deg og det du kan som virkelig er relevant for stillingen? Både personlige og arbeidsrelaterte ting. Du hører ikke en Audi-selger fortelle kjøper om hele Audis historie før de forteller om fordelene med bilen? Tenk på det. Her kan du virkelig gjøre en forskjell. (For DUJSKERE HHH)

Etter intervjuet
De fleste tror at det er smart å sende en takkemail etter intervjuet hvor de gjerne også utdyper mer om dem selv (det de glemte i intervjuet). Beklager. Det er for sent og mange av dem jeg snakker med synes det er irriterende. Du skal gjøre ditt på intervjuet. La arbeidsgiver sitte igjen med følelsen av at du er den personen som passer best inn hos dem og den personen som de kan få størst nytte av. Klarer du det i intervjuet så er jobben din gjort. Undrer meg fortsatt på alle dem som sitter hjemme og studerer de 50 mest spurte spørsmålene på et intervju og hva man skal svare. Hva er dette for noe tull? Du skal ikke pugge svarene. Alt du skal gjøre er å tenke gjennom spørsmålene du blir stilt, for så å fortelle dine, ja du gjettet det, historier, erfaringer og kunnskaper rundt det de spurte om. Så enkelt kan det være. (For DUJSKERE TSS(F)T

 


Jeg håper med tiden at jobbsøkere forstår at det å være jobbsøker og samtidig kunne selge seg selv ikke er rakettforskning. Lang derifra. Senker man skuldrene og tenker på at man skal matche sine erfaringer og kompetanse med den informasjonen man sitter på, ja da er man kommet langt. Klarer man i tillegg og 100% være seg selv gjennom hele prosessen, ja da skal det mye til at ikke du blir den utvalgte.

Masse lykke til alle jobbsøkere der ute. Jeg heier på dere

Erik Falk Hansen
Daglig Leder OG-S AS


 

Beklager at denne teksten ikke er enda mer spesifikk enn det den er. Som dere lesere helt sikkert forstår så må jeg holde de konkrete tipsene igjen for alle dem som er med på våre omstillingsprogram, DUJSK. Det har du også mulighet til, enten gjennom din arbeidsgiver eller på våre private kurs. Vi tar nå i mot påmeldinger for private kurs etter sommeren (Oslo, Stavanger, Kristiansand, Bergen og Trondheim) i tillegg til at vi har 2 ledige plasser for kursene i Stavanger og Oslo som begynner i slutten av mai. Blir du med på DUJSK da skal vi love deg at du også blir en bedre selger, eller skal jeg si, bedre jobbsøker. Intervju til ny jobb ratio er per i dag på 8,1 / 10 for alle tidligere DUJSKERE. Ta gjerne kontakt for mer info.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s