Laila har vært så heldig å vunnet i Lotto og bestemt deg for å følge drømmen sin; Åpne klesbutikk som skal selge de vakreste, mest hippe og beste klærne på markedet. Laila har funnet et lokale for butikken som ligger litt gjemt bort fra handlegata, men er uansett trygg på at folk vil komme for å handle. Hvorfor skulle de ikke det liksom, hun selger jo de beste varene? Når butikken åpner så går det veldig tregt. Nesten ingen kommer innom og Laila får kun mulighet til å vise fram de fine klærne på stativene et par ganger i uka. Etter tre måneder gir hun opp. Det var visst ikke nok å bare ha de beste produktene.

Denne uken holdt jeg et foredrag for alle de flinke veilederne i NAV Rogaland. Når jeg holder slike foredrag som handler om jobbsøk og nytenking så hender det jeg setter ting litt på spissen. Det gjorde jeg også denne gangen. Jeg sa nemlig høyt og tydelig; Slik markedet er per i dag så har det ikke noen verdens ting å si hvordan en CV ser ut, ei heller en søknad. Mente jeg dette?

Til en viss grad ja. Selvfølgelig er det smart å ha en god og ryddig CV, det samme med søknad. Når det er sagt så er det ikke en god CV og en god søknad som gjør at du får jobben over  alle de andre 300 søkerne. Langt ifra faktisk.

Og det er her problemet ligger for veldig mange jobbsøkere den dag i dag. De tror nemlig at alt jobbsøk handler om er å ha en god CV og en god søknad. Så framt dette er på plass og så framt dette er bedre enn alle andre, ja da skal det nok bli jobb til slutt. Akkurat slik som Laila tenkte da hun åpnet klesbutikken som ingen kjente til. Så lenge hun hadde de beste produktene, ja da ville ting gå greit.

fem

Nei, i dagens marked er det et flere titalls andre ting som er vel så viktig, om ikke mye mer viktig enn en god CV og søknad. De viktigste fem er følgende:

  1. Bruke gud og en hvermann i nettverket ditt (venner, familie, kontakter) og få tilgang til deres relevante kontakter
  2. Sørge for at du er på topp 5 lista hos de mest relevante rekrutteringsbedriftene
  3. Hoppe i køen på utlyste stillinger og gjerne bli ansatt før resten av jobbsøkerne i det hele tatt har søkt
  4. Være «ute i feltet» dvs. møte bedrifter og vise deg fram. Slik når du fram til det grå stillingsmarkedet
  5. Vise deg fram i alt av sosiale medier fra Instagram til Twitter til LinkedIn.

De fem punktene ovenfor er de fem kanalene hvor du på et eller annet tidspunkt vil finne deg en ny jobb. Hvilken kanal, det vet du ikke. Alt du vet er at ny jobb ligger i en av disse kanalene. Når du i tillegg vet at ansettelser i Norge den dag i dag er så godt som helt jevnt spredt over alle fem kanelene, da kan det kanskje være logisk å arbeide like mye i hver kanal.

Joda, CV og søknad er viktig det også, men i dagens marked må det mye mer til. Turer i skog, nettverkstreff med andre jobbsøkere, yogaklubb og kaffedrøs midt på lyse dagen, det er kanaler du skal holde deg langt unna. Det som gjelder nå er 7,5 timers hardt arbeid slik at nettopp du finner deg ny jobb og kanskje til og med drømmejobben. Selv kjenner jeg flere hundretalls mennesker som har funnet seg drømmejobben, nettopp fordi de tok alle fem kanelene i bruk og fordi de forstod hvor viktig det var å virkelig arbeide hardt med dette.

Lykke til i jakten på ny jobb og husk:
Det løser seg ikke for flinke mennesker.
Det løser seg for flinke mennesker som arbeider hardt, har troa på seg selv og som aldri gir opp.

Masse lykke til. Vi heier på dere alle

Erik

Ønsker du å lese mer om omstillingsprogrammet DUJSK i regi OG-S AS kan du ta en titt på:

For bedrifter som skal gå til oppsigelser: http://ogsnorway.com/dujsk/kurs-for-bedrifter/
For dem som ikke får hjelp fra tidligere arbeidsgiver: http://ogsnorway.com/dujsk/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s