Omstilling er blitt et begrep som er på alles tunger i disse dager. Vi i OG-S er jo selv veldig involvert i omstillingsprosessen, da spesielt med tanke på oljeindustrien, men for å finne ut hva man virkelig legger i order omstilling og hvordan det kan være positivt så tenkte jeg det var på tide å ta en prat med en som faktisk har vært igjennom en slik prosess.
Kennet Hansen arbeider i dag som rådgiver i OG-S AS i tillegg til at han er svært involvert i jobbsøkerprogrammene vi holder. For bare 9 måneder siden så stod Kennet selv uten jobb etter en lang karriere som konsulent for bedrifter som GE Oil and Gas, Statoil, Oceaneering og Technip. Så hvordan tok Kennet fatt på omstillingsprosessen og hvordan endte han opp på «den andre siden av bordet»? Jeg tok en nærmere prat med Kennet for å høre litt mer om hans erfaring.
Nå må jeg si at jeg er og blir sett på som en veldig positiv person Erik så da jeg selv ble nedbemannet tenkte jeg bare en ting: Nå ligger verden for mine føtter. For meg var det viktig å bruke litt tid på å «summe» meg og tenke litt på hva jeg kunne tenke og jobbe med og hvordan min erfaring og kunnskap kunne brukes. I og med at selvutvikling alltid har vært viktig for meg og at jeg trives i å arbeide tett opp mot andre mennesker så tenkte jeg; Hvorfor ikke. Jeg vil jobbe med å hjelpe mennesker tilbake i arbeid.
Hvordan ble du bevist på at din bakgrunn kunne brukes utenfor prosjektledelse og olja? Jeg ble vel først obs. på dette etter selv ha vært deltaker på omstillingsprogrammet DUJSK. Begynte så å snakke med dem rundt meg, både familie, venner samt tidligere kollegaer. Jeg måtte gå litt i dybden. I samarbeid med andre klarte jeg til slutt å definere hva jeg var god på osv. Nøkkelen ble til slutt at som en god prosjektleder som er flink med mennesker så ville veien til det jeg driver med i dag være kortere enn hva jeg kanskje først hadde antatt.
Vi leser jo mye om alt det negative som skjer i markedet i dag og da spesielt innenfor oljeindustrien. Hva er dine tanker rundt dette? For det første så vil jeg si at det faktisk er viktig for dem som mister jobben å forstå at det nå er tøffe tider. Det er først når man innser hvor tøft det er at man virkelig er villig til å brette om ermene og gi alt for å få seg ny jobb. Heldigvis ser jeg også mye positivt som skjer og spesielt imponert over all den grunder-virksomheten som finner sted her i Rogaland. Man skal også huske på at selv om vi stadig opplever brutale nedbemanninger så finnes det fortsatt muligheter der ute, til og med innenfor oljeindustrien. Etter jeg kom inn i OG-S AS så har det også vært positivt å se hvor mange av dem vi har jobbet med som får seg jobb i andre bransjer eller andre lokasjoner. De klarer faktisk å omstille seg. Så alt er ikke negativt Erik og vi opplever jo at flere og flere av dem som har vært gjennom våre program får seg jobb innen relativ kort tid.
Du nevner at folk får seg jobb. Hva mener du skal til for å få seg jobb og hva er fellene man bør unngå? Det høres kanskje litt klisje ut, men man må være villig til å tenke nytt og samtidig gjøre ting som mange av oss nordmenn kanskje ikke alltid er like komfortable med. Tilbake til det jeg sa tidligere om at det er viktig å ta til seg hvor vanskelig markedet er akkurat nå; klarer man det så er det kanskje enklere å tenke nytt og arbeide litt utenfor komfortsonen. For å være litt mer konkret så handler det om å ta i bruk alle kanaler som kan gi deg ny jobb. Stillingsannonser er en ting, men her finner vi kun ca. 50% av stillinger som er der ute. Da er det noe ironisk at nesten 100% av alle jobbsøkere bruker 100% av tiden sin som jobbsøker på å søke gjennom alt som er av stillingsportaler. Man trenger ikke være matteekspert for å forstå at det er noe som ikke stemmer her. Jeg bruker selv å si at man må bruke fem kanaler for å få seg jobb; Nettverk, Stillingsportaler, Rekrutteringsselskap, Sosiale Medier og Åpne Henvendelser. Klarer man å arbeide fulltid med alle disse kanalene, da løser det seg til slutt ser jeg for de fleste. Når det gjelder feller så ser jeg selv at svært mange mister motivasjonen veldig raskt. Dette har nok noe med at de «sitter og venter» på at stillinger skal bli utlyst. De er altså det jeg kaller passive jobbsøkere. En passiv jobbsøker har mye mindre kontroll enn det en proaktiv jobbsøker har og det er derfor naturligvis større sannsynlighet for å miste motivasjonen.
Over til en litt annen ting Kennet. Vi ser jo at det variere stort i hva arbeidsgivere tilbyr dem som mister jobben med tanke på sluttpakke osv. De heldige som får støtte til et jobbsøkerprogram av tidligere arbeidsgiver, hva betyr det for dem og hva betyr det for arbeidsgiver? For å starte med hva det betyr for arbeidsgiver så varierer det veldig. Jeg ser jo at noen arbeidsgivere tilbyr dem som blir rammet et jobbsøkerkurs eller karriereveiledning med liten kvalitet og at dem som har vært gjennom et slikt program så kommer til OG-S eller et fåtalls av våre konkurrenter som også kjører privatkurs. Da kan arbeidsgiver i grunnen bare spare disse pengene. Sponsing av et program som ikke har god kvalitet sier bare indirekte at arbeidsgiver bryr seg og at de ikke tar den tiden som trengs for å finne et program med gode resultater og god kvalitet. «Pynte på kaka» er det vel noe som heter. I slike tilfeller får arbeidsgiver et dårlig rykte i markedet og blant jobbsøkere og vi skal huske på at en gang vil markedet snu.
Når det er sagt så er det noen gode omstillings- og jobbsøkerprogram der ute og de arbeidsgiverne som sponser dette vil få mye «tilbake» i form av et godt renomme i markedet. Ikke bare det, men det viser jo også at de virkelig bryr seg om det som mister jobben. Når det gjelder jobbsøkere så er betydningen av det å komme på et jobbsøkerprogram av høy kvalitet alfa omega. Kan ofte være forskjellen på om man får seg jobb eller ikke.
Hva er ditt generelle inntrykk av stemningen i Rogaland? Da tenker jeg både som tidligere oljearbeider, partner for en bedrift som driver med omstilling og at du i tillegg har investert i et restaurantprosjekt i regionen? De som henger seg opp i hva som står i avisene får fort inntrykk av at markedet er nytteløst. Dem samme gjelder dem som bruker mye av tiden i lag med større grupper andre arbeidsledige. Slik markedet er per i dag så er det ens personlige innstilling som er viktig. Velger man å se på dette som en mulighet, brette opp ermene og gi full gass, da er man fort en av dem som får seg jobb, men må påpeke at det kreves masse arbeid (fulltidsjobb), nytenkning og ikke minst villighet til å arbeide litt utenfor ens komfortsone.
Til slutt Kennet; Hva er dine beste tips til dem som mister jobben basert på dine erfaringer? Det er enkelt Erik. Jeg hadde dette skrevet på en tavle hjemme på veggen hos meg da jeg mistet jobben:
- Glem alle andre som ikke får seg jobb. Det handler om deg, ingen andre
- Arbeide minst 40 timer uken i alle fem kanelene
- Bit tennene i sammen og arbeid utenfor komfortsonen
- Legge igjen «agn» overalt og til hver en tid
- Være 100% seg selv
Ellers må jeg også legge til at vi ser en tendens til mer aktivitet i markedet nå i Rogaland. Bare de siste to ukene har vi sett fem personer fra våre kurs fått seg jobb og det som er spesielt gøy er at to av disse har stått på og strevd i 8 måneder. Viser at det er lys i tunnelen og leser du dette som jobbsøker så skal du huske følgende: Plutselig er det deg.
Og min siste beskjed til jobbsøkere der ute: Hardt arbeid skaper nytt arbeid (Den har jeg stjålet fra deg Erik he he)
OG-S AS står bak det som etter hvert er blitt et av Norges ledende omstillings og jobbsøkerprogram, DUJSK. Et begrep som står for «Den unike jobbsøkeren» ettersom vi mener at omstilling handler om at det er den individuelle som står i sentrum. Suksessen vi har hatt med DUJSK har vært over all forventning og gjennom det siste året så har ca. 1100 deltakere vært gjennom dette programmet, stort sett gjennom sluttpakken fra tidligere arbeidstiver. 74% er i jobb innen tre måneder og 95% er i jobb innen seks måneder. Resultatene er kanskje spesielt bra i og med at 90% av alle deltakerne kommer fra oljeindustrien. Ta kontakt for en uforpliktende prat om hva vi kan tilby.