Jeg lovet tidligere at jeg ikke skulle gi meg i «kampen» mot de bemanningsbyråene som ikke gir tilbakemeldinger til jobbsøkere. Det er ikke alltid like lett å få tid til å gjøre noe med dette og bortsett fra å skrive om det så må jeg dessverre overlate dette ansvaret til andre organer. Til syvende og sist så er det på tide at noen tar ansvar for å gjøre hverdagen til en jobbsøker bedre enn det den er i dag.

feedbackI dag skal jeg gi en aldri så liten oppdatering på situasjonen. For det første må jeg nevne at mange aktører har blitt mye bedre og fokusert når det kommer til dette med å gi tilbakemeldinger til jobbsøkere. Det er ikke annet enn gøy å høre historier på kursene fra våre deltakere hvor de forteller om sine gode erfaringer med bemanningsselskap. Slikt sprer seg og positivt for både rekrutteringsselskap og deres kunder.
Det er også gøy at se at veldig mange av det vi kaller «hodejegere» skriver til meg om hvor viktig det er for dem og deres kunde med å gi tilbakemeldinger. Selv om hodejegere nok har noe mindre søkermasse å gå igjennom enn for eksempel et bemanningsbyrå så er det godt å se at fokuset på å gjøre en god jobb er der. Tommel opp til dere alle og kanskje en av grunnene til at flere og flere bedrifter ser verdien i å bruke hodejeger over et mer tradisjonelt bemanningsselskap.

Dessverre er det fortsatt alt for mange aktører, da spesielt det jeg kaller bemanningsbyrå / vikarbyrå, som fortsatt ikke klarer å summe seg til å gi en aldri så liten tilbakemelding til alle søkerne. «Vi har ikke tid» sier de. “For noe sprøyt” sier jeg. Finn dere noe annet å drive med. En god start ville vært en jobb hvor dere ikke arbeider med mennesker….
Det er spesielt noen av de store aktørene som skuffer meg, uten å utelukke at noen mindre aktører også velger i gi blanke i alt som har med jobbsøkerens hverdag å gjøre. På nytt så ønsker jeg å stille noen spørsmål til dere:

 1. Hva er det som gjør at dere ikke kan gjøre jobben deres mens andre kan?
 2. Hva er det som gjør at dere selv går på trykk og sier dere har fine verdier som integritet og respekt, men så oppføre dere stikk motsatt?
 3. Hva er det som gjør at dere skal kunne fortelle, de samme jobbsøkerne, på deres jobbsøkerkurs at man skal bruke lang tid på å skreddersy søknad og CV for hver enkelt stilling, men samtidig så kan ikke dere ta dere tid til å sette av 10 sekunder for å gi et svar / avslag?

Les det siste spørsmålet en gang til. Det er nesten skremmende at det er slik. Er du ikke enig?

Nå er det på tide at dere kommer på banen og gir et svar på hvorfor dere driver slik som dere gjør. Dere kan ikke gjemme dere lengre og det er to ledd i denne prosessen som fortjener at dere kommer på banen: A) Jobbsøkeren og B) Deres kunde

Forrige uke la jeg ut et eksempel på en stilling hvor rekrutterer gikk på trykk og sa at kun aktuelle søkere kontaktes. Ved å legge med link til stillingen ble det også da klart hvem kunden var. Nå var det ikke min mening å «henge ut» kunden, men her ser man konsekvensene av å bruke useriøse aktører. Kunden var naturligvis ikke fornøyd med at dette kom ut og i dette tilfellet valgte kunden å legge skylden på meg. Han mente jeg var med på å gi et dårlig bilde av dem som arbeidsgiver….
Hmmmmmm.
Det er vel ikke min feil at dere velger en aktør som stadig bryter med de etiske reglene i rekrutteringsprosessen? Burde han ikke heller gått litt i seg selv og krevd noe mer fra denne rekrutteringsaktøren?
Jeg valgte til slutt å fjerne innlegget, men det sier bare litt om hvor lite mange bryr seg når det kommer til jobbsøkere. Regner med denne lederen hos kunden selv har venner som er jobbsøkere. Er vel ikke slik han ønsker at de skal bli behandlet?
Vel, la oss nå håpe at både bedrift og bemanningsbyrå fikk en liten støkk og at de endrer sine holdninger. Mange andre har klart det og da klarer helt sikkert en av Norges største aktører det.

For noen uker siden hadde jeg bursdag og bestemte meg for et lite eksperiment. Jeg skulle takke alle som sendte meg en bursdagshilsen på Facebook og samtidig se hvor lang tid det tok. Til slutt fikk jeg 418 gratulasjoner. Jeg svarte hver og en med en personlig melding. Vet du hvor lang tid det tok?
Det tok nøyaktig 85 minutter. 85 minutter med fokus og konsentrasjon. Verre var det ikke.

Bare dette lille eksperimentet er nok et bevis på at alle rekrutteringsaktører kan ta seg tid til å svare alle jobbsøkere. Alt man trenger er gode og menneskelige holdninger.

For de av dere som fortsatt ikke klarer å forstå hvor viktig det er for en jobbsøker å få tilbakemelding på søknad så kan jeg ikke si annet enn at denne kampen fortsetter. Dere kommer til å bli nevnt og det gjør deres kunder også. Vi er ikke ute etter å henge ut noen her, men samtidig må man kunne nevne aktører som rett og slett gjør en dårlig jobb. Det er jo tillatt i andre bransjer så hvorfor ikke i rekrutteringsbransjen? Dere vet selv om Jernia, Ryanair, Norwegian osv. Dessverre er det ikke lov å nevne Adecco, Manpower og Kelly Services. Bemanningsbransjen er vist fredet ser det ut som….

Skjerp dere. Gi jobbsøkeren en bedre hverdag. Det fortjener jobbsøkeren og deres kunde.

Til slutt: Dere som alltid har fokusert på jobbsøkeren og dere som har endret dere til å bli bedre; Fortsett med dette. Dere får gode tilbakemeldinger og slike ting sprer seg. Tommel opp

Erik Falk Hansen
Daglig Leder
OG-S AS

4 thoughts on “Når bemanningsselskapet ikke bryr seg

 1. Jeg opplever det samme på mine kurs, – trist som faen, ikke sant?
  Aktørene du nevner er gjengangere, og det er kanskje lov å håpe at det vil komme en dag hvor de vil møte seg selv i døra.

  Jeg arrangerer en fagsamling til helgen hvor dette er noe av tematikken, – kommer sikkert til å skrive et “referat” 🙂

  Liked by 1 person

 2. Veldig enig i det du skriver, jeg har tilogmed erfart hos to ulike bemanningsbyråer , etter å ha vært der på intervju, på en konkret stilling, og IKKE ha fått en eneste tilbakemelding. Det er så respektløst at jeg får ikke sagt det. Det jeg ikke forstår i forlengelsen av dette er at når man er så heldig å sitte i en posisjon selv, hvor man trenger et bemanningsbyrå, blir IKKE det selskapet brukt til slike prosesser når jeg har erfart selv hvordan kandidater blir behandlet, glem det!

  Liked by 1 person

 3. Jeg er i jobbsøk prosess nå og JobZone er den verste jeg vet om når det gjelder tilbakemeldinger. Det kommer en automatisk bekreftelse på at søknaden er mottatt og så er det som regel helt stille, det kan dumpe inn en mail at jeg er utenfor kundens søkergruppe, som jeg tror går på alder, men jeg tror det er rekrutteringsselskapene som har meste fokus på alder.
  Opplever firma som rekrutterer selv som bedre til å følge opp meg som søker.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s