Vi fortsetter å sette fokus på de aktørene i bemanningsbransjen som velger å vise null respekt for jobbsøkeren og dermed også deres kunder. I dag har jeg vært så heldig å snakke med en person som nylig har sitte på begge sider av bordet, både som leder i oljebransjen og som jobbsøker. Wenche gir oss et innblikk i hennes tanker rundt bransjen, både som jobbsøker og kunde.


mulighet 1Navn: Wenche Linder
Nåværende stilling:
Contract Manager i Jernbaneverket
Tidligere stillinger: Contract Manager i Aker Solutions AS og Conoco Phillips
Aktuell: Var jobbsøker i perioden oktober 2015 – mars 2016


Takk for at du tok deg tid til dette Wenche. Det setter vi stor pris på. Kanskje du kan begynne med å fortelle litt om din oppfatning av bemanningsbransjen her i Norge?
Dessverre må jeg, med et par unntak, si at bemanningsbransjen tenker svært kortsiktig Erik. Det er fokus på rask profitt og jeg opplever rett og slett at mange er forretningsmessig inkompetente. Det er nå en gang slik at jobbsøkere og konsulenter er byråenes «produkt» og de må snart forstå at det er dette produktet de skal leve av i morgen. I tillegg, dette med annonsering av fiktive stillinger eller dette med å ikke svare jobbsøkeren viser stor mangel på respekt for andre mennesker. Veldig leit vil jeg si.
Men hva er konsekvensene av deres oppførsel og framgangsmåte?
Jeg håper at markedet opplever en oppgang om ikke så lenge og da mener jeg at disse byråene som har valgt å ikke bry seg om jobbsøkeren / konsulenten i nedgangstider vil tape stort. Vi (om jeg tar på meg jobbsøkerhatten fra tidligere) er rett og slett ikke interessert i å gå i dialog med dem. Vi kan heller ikke risikere at bemanningsbransjen gir vår bedrift et dårlig rykte.

I dine fem måneder som jobbsøker, hvordan opplevde du det når du gang på gang ikke fikk noe som helst svar på stillinger du søkte på gjennom bemanningsbyråer?
Som jobbsøker går du og venter og venter. Du knytter alt håp på at du får et tilbud eller blir kalt inn på et intervju. Mange lar dessverre også være å søke andre jobber, nettopp fordi de venter svar på drømmejobben. Når man da ikke får et svar så oppleves det som unødig seigpining. Heldigvis klarte jeg å tenke «deres og deres kundes tap» og når dere en gang skal støvsuge markedet for sånne som meg så sier jeg bare; Ikke ring meg.

Hva med de som faktisk svarer alle søkere?
Det betyr alt for selvfølelsen og man kan leve lenge på at svar, til og med et negativt svar. Som arbeidssøker er man i en vanskelig situasjon med tap av tema å engasjere seg i faglig, tap av inntekt, tap av status, tap av kolleger osv. Det å bli respektert av bemanningsbyrået betyr derfor utrolig mye. Hadde bare dem som gir blanke i jobbsøkeren og deres kunder forstått dette så kanskje de hadde blitt bedre på det.
Jeg må også si at de fleste hodejegerne opptrer ryddig og med en stor grad av respekt. Det er slike man legger merke til og det er slike man gjerne tar opp kontakten med i framtiden. Ikke alle, men stort sett er det bemanningsbyråene som ikke bryr seg.

Nå skal jeg ikke be deg nevne dem du har dårlig erfaring med Wenche, men hvordan ser framtiden ut for disse useriøse aktørene?
Jeg vet du er uenig Erik, men jeg tror dette vil regulere seg selv. De vil etter hvert bli borte når neste opptur kommer. Vi jobbsøkere og konsulenter som de ikke en gang hadde tid til å svare i dag vil sitte på andre siden av bordet en gang i framtiden eller være attraktive kandidater for dem. Vi vil ikke ofre dem et sekund en gang. Dessuten er det bra at dere nå setter lys på dette for bedriftene som bruker disse useriøse aktørene burde kalle dem inn på teppet å be dem forklare seg. Det gir nemlig et utrolig dårlig inntrykk av bedriften / arbeidsgiveren.

Alt i alt, hva er det som bekymrer og sårer deg mest med tanke på det vi snakker om?
Enkelt svar Erik og det er jo noe nesten alle snakker om i disse dager. De byråene som i tillegg til å drive rekruttering også driver med karriereveiledning og jobbsøkerkurs. Jeg har selv vært på kurs / seminar hvor noen av disse har stått å pratet om hvor viktig det er å skrive en skreddersydd CV og søknad for hver stilling man søker på og at man skal bruke minst en time på å undersøke bedriften før man søker.  allikevel velger samme bedrift å ikke svare alle de søkerne som har brukt flere timer på søknad og allikevel velger samme bedrift å annonsere fiktive stillinger. Makan til oppførsel.

Helt til slutt Wenche. Du sitter jo som leder. Hvor bevist er du, og hvor bevist bør en leder være på prosessene hos et bemanningsbyrå?
Selvfølgelig bør vi alle være bevist på hvem vi velger som leverandør i framtiden. For det første vil jeg personlig aldri godta en leverandør som forretningsmessig er inkompetent. Når de helle ikke klarer å ivareta sin kjernekompetanse og velger å representere sine kunder på måten de gjør, da vil man ikke gi de en eneste mulighet til å levere personell i framtiden.

Igjen, tusen takk til Wenche som tok seg tid til dette intervjuet. Dette hjelper med å sette fokus på de problemene en jobbsøker opplever den dag i dag i møtet med bemanningsbransjen. Siden første tekst i denne serien på mandag denne uka så har jeg nå mottatt godt over 300 mail fra jobbsøkere, hovedsakelig folk fra oljebransjen. En aktør skiller seg ut både med tanke på tilbakemeldinger og fiktive stillinger. Dette er en konkurrent av meg på Omstillings og av den grunn velger jeg å ikke gå ut med navn, men det som sårer mest er at samme bedrift har vært med å holdt kurs for en av de store EPCI Kontraktørene i Norge og for et av de selskapene som var først ute med oppsigelser, allerede i 2014.

Da gjenstår det bare å ønske alle jobbsøkere lykke til videre denne uken og husk at det er folk som bryr seg der ute. Til og med mange i bemanningsbransjen. La oss bli flinke til å skryte av dem, samtidig som vi viser at vi ikke finner oss i den respektløse oppførselen noen byråer velger.

Erik Falk Hansen
Daglig Leder | OG-S AS
+47 40 43 54 93 | efh@ogsnorway.com


OG-S AS er skaperen av omstillingsprogrammet DUJSK, et program som er skreddersydd mot det tøffe markedet vi nå operer i. Siden oppstarten i mars 2015 har over 1100 deltakere vært gjennom dette programmet, enten sponset at tidligere arbeidsgiver eller gjennom våre private program. Vi har hatt med deltakere alt i fra store oljeselskap som Shell og Statoil til store og små leverandørselskap som Cameron Sense, Macgregor, Tess Norge AS, National Oilwell og mange flere. Resultatene er helt klart norgesledende og 76% er i jobb innen tre måneder og 95% er i jobb innen seks måneder.
Er du en bedrift som må nedbemanne og ønsker å gi dine ansatte støtte på veien gjennom et program som virkelig setter fokus på dem som blir rammet? Ta kontakt for en uforpliktende og konfidensiell prat.
http://ogsnorway.com/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s