I løpet av de siste to dagene har det kommet opp noen av disse «hvordan skille deg ut med en god CV» tekstene i feeden min på diverse sosiale medier. Det er helt OK det. Folk må jo få lov å skrive / mene hva de vil. Er jeg uenig i mye av dette? Ja. Mener jeg at mitt nettverk og dem som følger denne bloggen fortjener noe bedre? Ja. Er vi i et marked hvor «reglene» som virket bra i det tidligere markedet (gode arbeidsmarkedet) ikke lengre er relevante? Ja, helt klart.

Tekstene jeg refererer til i innledningen finner du på:

http://frontica.com/en/solutions/workforce-solutions/cv-tips/
http://www.arbeidsom.no/jobbtips/1-cv-tips-by-pa-deg-selv/

Sistnevnte tekst er forresten av den bedriften jeg har fått flest tilbakemeldinger på fra jobbsøkere rundt om at de ikke svarer jobbsøkerne, så veldig ironisk og leit at forfatter av teksten sier at du som jobbsøker må bruke god tid på CV. De har jo ikke 10 sekund til å svare deg en gang….. To ting vi må ha klart

 1. For det første, alt dette med at en CV må se ryddig ut og være uten skrivefeil, det er en selvfølge, men grunnen til at jeg unngår å skrive mye om dette er at jeg respektere flinke jobbsøkere og erfarne mennesker såpass at jeg velger å ikke umyndiggjøre dere med dette.
 2.  Jeg vil også benytte anledningen til å nevne at når vi skriver om dette med jobbsøking så baserer vi alt vi sier på statistikker og ikke følelser eller hva vi selv mener er best. Dersom det ikke er statistikk på noe, eller dersom vi ikke har svar på noe, ja da mener vi at du selv gjør hva som er best. Til syvende og sist så kjenner du deg og din kompetanse bedre enn noen andre.

Som alltid så ha følgende i bakhodet før du leser videre

Så framt du ikke kjenner til preferansene til hver eneste person som rekrutterer her i Norge (så framt du ikke er superman eller superwomen) da er det ikke noen som helst fasit på hvordan du skal gjøre ting. Ofter enn ikke vil man derfor (Basert på statistikk) gjøre det bedre om man selv gjør det man mener best fremmer deg og din kompetanse.


CV

Så la oss «ødelegge noen av mytene» som forresten gikk ut på dato da markedet snudde for et par år siden.

 1. Nøkkelen til en suksessfull jobbsøknad er en god CV. Dette er vinduet man har til å selge seg selv? Virkelig. Joda, en god CV er viktig, men skal vi virkelig lure jobbsøkere til å tro at dette er det viktigste? Tenk deg selv: 800 søknader kommer inn for en stilling. Det er 800 CV`er som stort sett ser helt like ut. Er det virkelig da CV som er nøkkelen her? Selvfølgelig ikke. Hadde man gjort ting riktig kunne man faktisk fått jobben uten å ha CV i det hele tatt, men la oss ta et steg av gangen. Kanskje en ide å heller sørge for at du A) Søker med en gang stillingen blir utlyst og B) Sitter å drikker kaffe med linjeleder / HR dagen derpå? Det er da vi snakker om å skille seg ut og «hoppe i køen». Det er dette som er nøkkelen til suksess i dette tøffe arbeidsmarkedet.
 2. Vis hva som gjør deg unik? Tror ikke folk tenker på hva de skriver av og til (Sikkert tilfellet med meg også J). Det er ikke mye med erfaring eller kompetanse som gjør en unik. Noen ganger ja, og da bruker du det for hva det er verdt, men unike ting er ofte ting som har med mer personlige og ikke-arbeidsrelaterte ting å gjøre. Skal du derfor absolutt gjøre deg selv unik så er det da bedre å få fram tidlig på CV at du tidligere er NM mester i Triatlon for eksempel enn at du har er «strukturert, hardtarbeidende og løsningsorientert». Sier seg selv; Flere hundre CV` er på en stilling hvor alle sier de er strukturerte og løsningsorienterte. Ikke rart dem som går gjennom CV ikke bruker mye tid på dem.
 3. Kort og presis. Joda, greit nok hvis du ikke har mye erfaring, men her kan man gå i en stor felle. Mange rekruttere bruker sine egne og eksterne databaser til å søke opp kandidater. La oss si at de søker etter en «røringeniør». Da vil du som kandidat komme høyere opp i søket om du har nevnt røringeniør flere ganger enn andre. Sier seg selv da at din CV på tre sider vil komme høyere opp enn en CV på en side.
 4. Erfaring før utdannelse. Kanskje den mest ødeleggende «regelen» for mange godt utdannede jobbsøkere. Har du en utdannelse du er stolt av og som er relevant, ja da tar det kun en linje eller to å få fram dette. Hvorfor ikke da legge dette nesten helt på toppen av CV? Skal du, bare fordi du har arbeidet i ti år, «gjemme» dette bak erfaring? Igjen refererer jeg til søknadsbunken på 800 søkere. Ønsker de utdannelse hos kandidatene så kan det være de aldri kommer til deg som har gjemt dette langt nede på CV. Kjipt ikke sant?
 5. Ser karriereveiledere skriver om at du skal bruke formateringsverktøy i Word. De har tydeligvis ikke rekruttert mye selv og bare det er jo ironisk. Noe av det verste du kan gjøre er å bruke en mal eller formatteringsverktøy. Det gjør det mye vanskeligere for eksterne rekrutterere / hodejegere å legge CV over på deres eget papir. Har du da en CV som er formatert kan de bli svært vanskelig om de bruker en annen versjon av Word enn deg. Jeg vet om mange her i Norge som rett og slett da ikke gidder ta deg med, og slik markedet er i dag så kan de «ta seg råd» til det. Derfor bygg opp en CV uten mal / formatteringsverktøy, altså helt blank bakgrunn.
 6. Det sies at HR ofte vil være første ledd i å vurdere om du er en aktuell kandidat eller ikke og at HR ikke forstår teknisk språk. For det første; De som sier dette kan ikke ha mye respekt for HR mennesker der ute. Tro det eller ei, så er det masse HR folk som kan svært mye om den tekniske biten og da fortjener de ikke å bli umyndiggjort med at du som kandidat skriver din CV på babyspråk (Satt litt på spissen) Dessuten, hvorfor i alle dager skal du skrive om dine tekniske ferdigheter bare fordi det i noen tilfeller vil være en HR person som ser CV først? Huff huff. Burde nesten ikke skrevet noe om dette for bare antakelsen om at HR ser CV først er tatt ut av løse luften. Det varierer utrolig fra bedrift til bedrift.

Mange som drev med å umyndiggjøre flinke mennesker om hvordan en god CV skal se ut tilbake i tid har hatt en enkel jobb her i Norge. Arbeidsmarkedet har nemlig vært så bra at det har vært få søkere uavhengig av bransje og stilling. Da er det helt klart at disse «reglene» man stadig leser om i det minste ikke har noen negativ innvirkning. Men, nå er vi i et helt annet marked og på samme måte som vi retter oss etter omstendigheter i alt annet i livet, så må man gjøre det når det gjelder jobbsøk også. I dag går jeg i shorts fordi det er varmt. Det funker. Hadde jeg gjort det forrige uke når det var kaldt, da hadde det ikke funket…..

For å oppsummere

 1. Ikke la deg lure med å tro at det er CV og bare CV som er nøkkelen til om du kommer på intervju eller ikke. Den betyr faktisk mindre og mindre så framt du arbeider på en mer nytenkende måte.
 2. Du kjenner deg selv og din erfaring best. Vit at du er bedre enn noen andre til å formidle dette. Ha troen på deg selv

Lykke til alle jobbsøkere. Husk å være deg selv og ha troen på deg selv. Det er dette jobbsøking handler om i 2016

Erik


OG-S AS står bak Omstillings og jobbsøkerprogrammet DUJSK, et program som har Norges ledende resultater og et av de få i markedet som er skreddersydd mot dagens tøffe arbeidsmarked. Våre jobbsøkere lærer om det som er viktig i dagens marked og ikke det som virket bra noen år tilbake. Ønsker du at dem som blir rammet av nedbemanning hos deg og din bedrift skal få den oppfølging og hjelp de fortjener? Ta kontakt for en konfidensiell samtale.

 

ER

One thought on “Er CV viktigst?

 1. Du er flink å ta ting på kornet. Skal en få jobb må en “snike” i køen, eller sagt på en annen måte, en må skille seg ut. Jeg tror at jeg er som manage andre og det er å være flinkere til å få utføre jobben enn å få den.

  Jeg er om ikke annet flink til å ikke gi opp, og håper jeg er flink til å oppmuntre andre i sin søken. Noe som er en kjennsgjerning er at en må kjenne seg selv bendre enn andre kjenner en for å kunne beskrive seg selv. Det å kommunisere med flest mulig om mest mulig kan bidra med tips og situasjoner som kan hjelpe en til å kjenne seg selv.

  Det er artig å lese at en skal være seg selv, og samtidig framoverlent og framme i synsfeltet. Er det en ting jeg har lært i livet så er det at ikke alltid førsteintrykket er det som stemmer. EN må rett og slett gi seg tid til å bestemme seg. Bedrifter som kun har 10 sek på å se på en CV siden de mottar 800 stk, må vurdere hvordan de vil gjøre det. Jeg tror ikke de er i stand til å finne den beste kandidaten av de 800 dersom alle i første omgang får 8000 sek tilsammen i vurderingen. Da blir det nok en del “heldige” og “uheldige” søkere.

  Jeg tror derimot at de som vil ha tilsatt noen spanderer mer tid på søkere som har potensiell utdannelse og erfaring. Jeg tror også at dette fører til en reduksjon i antalllet potensielle kandidater. Mitt mål, når jeg søker på slike jobber er å komme gjennom første hinder og jeg tror jeg klarer det. Det er blant annet en av grunnene til at jeg tar kontakt med bedrifter ved evt. avslag. Jeg prøver rett og slett å finne ut hva jeg har som passer og ikke passer. Det er rett og slett viktig å hele tiden bli bedre i det en gjør og selv om det er enkelt å si at det ikke hjelper å søke på 100-vis av jobber så er det enda verre å ikke søke på noen.

  Om det stemmer at 80% av jobbene ikke lyses ut eller der en kandidat omtrent er valgt så Kjemper disse 800 om 20% av jobbene. Vi må rett og slett finne jobben fortest og samtidig være kvalifisert nok for den som vil ansette. Det er så enkelt og greit som dette 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s