Vi er kommet til fjerde og nest siste del i denne serien og i dag skal jeg skrive litt om hvordan oppdragsgiver, altså kunden av bemanningsbyråene kan forsikre seg om at deres leverandør av personell faktisk viser respekt for alle jobbsøkerne, noe som samtidig gjør at oppdragsgiver blir representert på en respektable og profesjonell måte. I dag har jeg vært så heldig å snakke med…

…toppdirektøren for et større oljeselskap her i Norge. Hun var selv bekymret for hva som skjer i bransjen og selv om hennes bedrift stort sett gjør all rekruttering selv så var hun bekymret for deres leverandører av tjenester og utstyr, da med tanke på deres avtaler med bemanningsbyråer. Vi hadde en hyggelig over en kopp kaffe i sommervarmen og utrolig interessant å diskutere dette emne med en person med lang erfaring innenfor HR.

Etter en prat om vær og vind så kom vi raskt over på temaet; Bemanningsbransjen og mangelen på respekt mange viser mot jobbsøkere og deres kunder. Det første vi snakket om var dette med at mange bemanningsbyråer rett og slett bruker unnskyldningen om at det er for mange søkere og at man ikke har tid til å svare alle når de blir presset på hvorfor de ikke svarer alle. Vi smilte begge bredt da vi kom inn på dette emnet, begge på grunn av at dette rett og slett ikke er en reell unnskyldning;

 1. Det er et stort antall jobbsøkere på markedet nå og i dagens marked kan man argumentere for at det er nok å annonsere gjennom sosiale medier. Søknadsmassen blir ikke så stor, men uten at dette går ut over kvaliteten
 2. Bemanningsbyråer har ofte store databaser med flinke folk (Det er jo slik de selger seg) så og i stedet for å annonsere en stilling på for eksempel finn.no så kanskje det hadde vært smart å nettopp bruke denne databasen. Igjen så skal ikke dette gå ut over kvaliteten.
 3. Om man først skal annonsere på finn.no så kan bemanningsbyråene bli mye bedre til å skrive annonser og samtidig legge større fokus på kravene, noe som helt sikkert vil dra ned antall søkere.
 4. De som også annonserer fiktive stillinger eller legger ut generelle annonser for framtiden kan slutten med det umiddelbart og heller bruke tiden mer fornuftig, da med å svare jobbsøkerne.
 5. Sist, og som vi begge var klinkende enige om; Det er jo deres jobb på vegne av arbeidsgiver å gjøre dette arbeidet. Det er jo det de får betalt for.

Uansett hvilken av disse fem grunnene som gir mest mening for deg så viser dette i det minste at unnskyldningen om at det er for mange søkere ikke er relevant i det hele tatt.

kravPå kaffe nummer to gikk vi over på å snakke om hva oppdragsgiver kan gjøre for å sikre at alle kandidater blir behandlet med respekt av det / de bemanningsbyrået(ene) som leverer tjenester til dem. Det var faktisk relativt enkelt dette og det ordet vi begge valgte å legge fokus på var «krav», eller rettere sagt; to ord «skriftlige krav». Ja, en oppdragsgiver kan sette skriftlige krav til bemanningsbyrået om at alle søkere på stilling skal få svar på søknad. For eksempel:

  1. Leverandør bekrefter at alle søkere som ikke er aktuelle for førstegangsintervju mottar et skriftlig svar i form av email hvor det bekreftes at kandidaten ikke er med videre i prosessen.
  2. Leverandør bekrefter at alle søkere som er med i intervjuprosessen mottar et skriftlig og muntlig svar i tillegg til en begrunnelse på hvorfor de ikke ble med videre i prosessen.
  3. Skulle leverandør ikke følge disse retningslinjene vil oppdragsgiver ha retten til å frata leverandør oppdraget og / eller den totale rammeavtalen.

 

Tre setninger som gjør at du som oppdragsgiver, enkelt, kan sikre deg om at din leverandør av personell oppfører seg profesjonelt og med integritet på dine vegne.

 

Før vi måtte skille lag så kom vi faktisk på et annet forslag som gjør at du som arbeidsgiver kan unngå dette problemet. Det gikk ut på dette med at oppdragsgiver ofte betaler leverandør for annonsering. Det er det ingen grunn til og noe som kun er tilfellet her i Norge eller ved Executive Search Tjenester. Slik markedet er i dag så ønsker bemanningsbyrå at du som oppdragsgiver betaler for deres annonsering kun av den grunn at leverandør skal bygge sitt omdømme. Det vil altså si at du som oppdragsgiver betaler for at din leverandørs markedsføring. Vi kunne ikke komme på noen andre bransjer hvor dette var normen og slo oss til ro med at det nok ikke finnes noen andre bransjer hvor dette er tilfellet. Merkelig? Kanskje ikke.

Ønsker du og din bedrift en uforpliktende prat og hjelp med hvordan du kan sette strengere krav til leverandør av personell, ja da er det bare å ta kontakt. Ikke bare er du med på å gjøre at din bedrift får et godt omdømme / opprettholder et godt omdømme, men du er også med på å gjøre hverdagen til flere tusen jobbsøkere både mer behagelig, motiverende og levelig.

Erik Falk Hansen
Daglig Leder
OG-S AS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s