Du har kanskje ikke tenkt på det selv, men kanskje denne teksten gjør at det ringer en bjelle eller to. Vet du hva? Det er helt ok. Det er faktisk meningen.

Når du tenker etter; Er det ikke noe underlig at så raskt man kommer til dette med å miste jobben så har både tidligere arbeidsgiver, veiledere og omstillingseksperter, samt venner og familie plutselig mistet alle form for logikk? Da tenker jeg, mistet logikk med tanke på den stakkars personen som faktisk nå står uten jobb.

“Du må begynne å søke med en gang”
“Kast deg ut det. Desto fortere du er i gang desto bedre”
“Søk på alt av stillinger.  Jo mer jo bedre”
“For all del ikke ta noe dager eller uker fri. Det har du ikke råd til.”
“Ferie du? Du er jo jobbsøker!”

Du skjønner kanskje hvor jeg vil med dette?
Mange, eller skal jeg si de fleste, glemmer rett og slett at det å miste jobben kan være svært så tøft mentalt for den det gjelder. Samtidig så har mange veldig lett for å glemme de menneskelige aspektene rundt det å miste en jobb, det som i alle andre lignende tilfeller ville tilsi at kanskje det er best å ta det litt rolig noen dager / uker. Finne seg selv liksom. Finne formen. Bearbeide det som har skjedd.

Ville vært logisk ikke sant?

Men neida, ikke når man mister jobben, gode kollegaer, selvfølelsen og kanskje sin økonomiske trygghet. Det er vist ikke så tøft det.

Dessverre er denne ulogiske måten å tenke på noe alt for mange gjør her til lands. Det er nesten som om at Norge har bestemt seg for at det å miste jobben ikke gjør noe med en som menneske. Det er vist ikke noe tøft det. Bare å finne seg en ny jobb. “Easy, Peacy”

Fra karriereveiledere og NAV som sier “du må komme i gang med en gang” til venner og familie som maser på deg; “Har du fått deg ny jobb”. Er det en ting som er helt sikkert; Slike kommentarer gjør bare ting vondt verre for jobbsøkeren.
Veldig trist synes jeg og kanskje dere som leser denne teksten tenker litt annerledes på veien videre. Det hadde vært kjempe kjekt. Ikke for meg, men for den kollegaen, den lederen, den vennen eller den broren som har fått den kjedelige beskjeden om at de ikke har en jobb å gå til lengre.

logisk 2


Så hva er det første en jobbsøker skal tenke på etter å ha mistet jobben og hva er det første du skal tenke på som arbeidsgiver, veileder, omstillingsekspert eller venn når du er i kontakt med dem som blir rammet av en nedbemanning?

Vel, mange lurer på hvordan vi klarer å opprettholde, så til de grader, bedre resultater enn andre omstillingsprogram her i Norge. Da tenker jeg på antall deltakere som kommer seg ut i jobb selvfølgelig. Betalt jobb.
Det er ikke noe Hokkus Pokkus….
Det er ingen hemmelighet….
Det er nemlig relativt enkelt…

På samme måte som det du skal gjøre nå videre så tenker vi logisk. Samtidig velger vi å se mennesket i situasjonen. Ja, vi forstår at det å miste jobben kan være tøft, og vi forstår at det er andre ting som er viktigere når man mister jobben enn å få  en god cv på plass før man omtrent er ute av døra eller registrere seg i alt som er av stillingsportaler omtrent før man har mottatt oppsigelsen.

La oss se på andre vanskelige hendelser i livet og hvordan man kommer seg over dem.

 1. Du mister noen nærme deg. Da er det vanlig at man trenger tid til sorg, til feiring av livet til den som har gått bort og samtidig finne tilbake til seg selv. Hva er konsekvensene av at man unngår dette? Man møter ofte veggen, knekker i sammen, kollapser, kall det hva du vil.
 2. Man driver idrett på høyt nivå og blir skadet. Da er det vanlig at man bruker tid på å lege før man er “klar for kamp” igjen. Hva er konsekvensene av at man ikke gjør dette? Man blir raskt skadet igjen og kanskje enda verre denne gang.

Som med eksemplene ovenfor, uavhengig av hva alle ekspertene måtte mene, det samme gjelder for de fleste som plutselig mister jobben.  De trenger litt tid på å finne seg selv, bli sultne, bli klare få motivasjonen og iveren tilbake.

Dem som klarer dette, eller skal jeg si; dem som får tillatelse til dette, ja de vil i de fleste tilfeller unngå å møte veggen. En vegg som dessverre alt for mange jobbsøkere møter. En vegg som man som jobbsøker ikke har råd til å møte.

Enda bedre. Hva skjer med de jobbsøkerne som ikke møter veggen? De finner seg som oftest en ny jobb til slutt.  Logisk, ikke sant?

Neste tekst i denne mini-serien skal ta for seg steg 2 i jobbsøkerprosessen. Steg 1 (Denne teksten) handlet om å gi jobbsøkeren tid til å finne motivasjonen. Steg 2? Det kan du lese mer om på torsdag, men en ting er sikkert; Vi er langt i fra der hvor vi fokuserer på CV, stillingsportaler eller skrive at det er lurt å løpe rundt som en galning å banke på dører på Forus. Nei. Vi skal fortsette å gjøre det eneste riktige. Nemlig; Tenke logisk.
Selv når det kommer til jobbsøk så må vel det være lov?

Erik Falk Hansen
Daglig Leder
OG-S AS
+47 40 43 54 93 | efh@ogsnorway.com
www.ogsnorway.com

Er du en bedrift som dessverre må nedbemanne? Da vil vi gjerne få komme å presentere vårt omstillingsprogram for deg og bedriften. Vi har utviklet et program som er et av fåtall omstillingsprogram som er skreddersydd mot dagens tøffe marked. Et program som, i tillegg til å være med på å sikre din bedrifts framtidige employer branding, også gjør det som et slikt program skal gjøre; Støtter dem som mister jobben hele veien fram til målet om ny jobb er nådd.  En kort presentasjon av oss på 30 minutter før du bestemmer deg hvem du skal bruke? Det fortjener dine ansatte som mister jobben.
Ta kontakt for en 100% konfidensiell samtale.

5 thoughts on “Bedrift som nedbemanner eller venn uten jobb? Glem alt som heter logikk…

 1. Hei.. Kan du ikke starte en slik jobb søker gruppe på Facebook ? Altså for alle de ti tusener som nå har mistet jobben sin og leter febrilsk etter en ny jobb før de 104 ukene med dagpenger forsvinner på et blunk.. Kun en tanke ! Mvh Kristian Robert Grødem

  Liked by 1 person

  1. Hei igjen Erik.

   Ser at dere allerede har en FB gruppe / side. Men kanskje litt traust for å fange opp arbeidsledige mennesker i det ganske land. De begynner å bli mange etterhvert.
   Men dere gjør en forskjell iallefall. Takker dere for det.
   Ønsker deg en fin kveld.

   Mvh Kristian Grødem

   Like

 2. Hei Kristian. Takk igjen. Vi har også en lukket gruppe på LI men den er kun for alle deltakerne på vårt omstillingsprogram. Noe må vi nesten holde for dem som betaler eller arbeidsgiver betaler for, ellers ville vi jo ikke hatt en bedrift. Uansett; vi prøver å gi så mye vi kan til alle jobbsøkere der ute og som du sier så er det mange av dem, dessverre. Nå vet ikke jeg om du er jobbsøker, men om du ønsker info om programmet vårt så send en mail til min kollega, Laila, på laila.rogenes@ogsnorway.com så sender hun deg litt info. Ha en flott kveld videre. Erik

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s