Da er vi kommet til siste del i denne serien og godt å se at emnet engasjerer. Det er jo det som er meningen; Sette fokus på at jobbsøkere skal få et bedre møte med bemanningsbransjen og behandlet med mer respekt. Det fortjener jobbsøkeren og det fortjener også oppdragsgiver.

I løpet av den siste uka har jeg mottatt godt over 1000 mailer fra folk som har positive og negative erfaringer med bemanningsbransjen. Dessverre er de fleste mailene negative, og at en person som meg, som driver en relativ liten bedrift, kan få så mange mailer om dette tyder på at bransjen generelt har problemer. Som tidligere så er det de store aktørene som får mest kritikk, men vi skal jo huske på at det er dem som ofte har det største volumet av stillinger og da er kanskje dette naturlig, om ikke forståelig.

Noen få personer har skrevet til meg og sagt at de synes det er feil av meg å kritisere våre konkurrenter. La meg gjøre dette klart en gang for alle: OG-S AS er ikke et bemanningsbyrå og per i dag driver OG-S AS kun med omstilling. Det å drive med både rekruttering og omstilling ville rett og slett vært uetisk. Når vi en gang fram i tid skal tilbake til rekruttering er dette innenfor Executive Search og våre konkurrenter på dette området er ikke bemanningsbyråene. Forresten er dette bedrifter som faktisk svarer deres jobbsøkere og som viser respekt for dem.


Det som er godt å se er at dette emnet engasjerer veldig mange. Jeg har blitt kontaktet av konserndirektører for to av de store bemanningsaktørene som selv har sagt at de synes det er bra at dette blir belyst og at de selv skal gjøre alt for at jobbsøkerne møter en bedre hverdag i kontakt med deres bedrift. Respekt til dere.
I tillegg har jeg hatt møter med Chief HR Officer for to ledende oljeselskap. Begge var interessert i å lære mer om dette og samtidig være med på å gjøre hva de kan for å gjøre hverdagen for jobbsøkere bedre. Respekt til dere.

Dessverre er det noen som fortsatt ikke forstår at jobbsøkere fortjener svar på søknad, uavhengig av om de blir med i en prosess eller ikke. Gjengangerne (basert på alle mailene til meg) er fortsatt Manpower, Adecco og Kelly Services. Det er leit nok i seg selv at de store aktørene setter et såpass negativt preg på en jobbsøkers hverdag, men spesielt leit når to av disse også driver med omstilling og jobbsøkerkurs. Skal ikke nevne navn her (De er nemlig en konkurrent innenfor omstilling), men jeg trodde det var meningen å heie på deres jobbsøkere og hjelpe dem inn i ny jobb????

plus minus

Jeg har gjennom hele denne serien også prøvd å få fram at det er mange flinke byråer der ute, og mange som arbeider utrolig hardt for at jobbsøkere og kunder skal bli behandlet med respekt. Har derfor også fått mange positive mailer fra jobbsøkere hvor de framhever de byråene de har gode erfaringer med. En stor tommel opp til bedrifter som Top-Temp, Bemanningsbyraaet, Q10 Personell, Dovre, Ingeniør Compagniet, Head Energy, Jobzone Arendal, Rett Bemanning Arendal, Randstad, Bravur, Management4u og Experis blant andre. Masse gode tilbakemeldinger på dere og slik jeg forstår så er dere en god representant for bransjen. Må jo påpeke at det er godt å se Experis og Ingeniør Compagniet får positive tilbakemeldinger gitt at de er eid av henholdsvis Manpower og Adecco. Får håpe deres morsbedrift lærer mer av dere. Respekt til dere alle.

Håper samtlige bemanningsselskap tar etter de flinke slik at alle jobbsøkere mottar det de fortjener; Minst en automatisk melding om at de ikke er med videre i prosessen.

Denne «kampen» håper jeg fortsetter. Jeg har dessverre ikke mer tid for denne gang og eneste grunnen til at jeg har på nytt prøvd å få dette fram i lyset er følgende: Jeg bryr meg og vil det beste for jobbsøkere, uavhengig av om det er jobbsøkere fra vårt program DUJSK eller ikke.

Noen sier at det ville vært bedre å angripe dette problemet med å la dem som gjør en dårlig jobb tape markedsandel til dem som er seriøse. «Den må dere lengre på landet med». Idealistisk sett så kunne det vært mulig, men bransjen har hold på i flere tiår her i Norge og har bare blitt mer og mer useriøs. Bare det lille jeg har gjort / skrevet, har i det minste satt fokus på situasjonen, gjort at mange bedrifter har skjerpet seg og gjort at mer eller mindre ingen aktører lengre skriver i stillingsutlysningen «kun aktuelle søkere kontaktes».

Håper at ting er bedre når vi tar opp denne tråden igjen til høsten. Det fortjener jobbsøkere. Husk at vi alle har en venn, tidligere kollega eller bekjent som nå er i den tøffe situasjonen hvor de må ut å finne seg en ny jobb.


Dere (Fåtall) fra bemanningsbransjen som i kommentarfeltene har kritisert jobbsøkerne i stedet for å gå i dere selv har jeg følgende kommentar: Ved ettertanke så har jeg ingen kommentar. Har faktisk ikke ord for hvor naivt og patetisk dette er.

Nå begynner det å bli liv i markedet igjen og håper alle jobbsøkere står på fram til ferien. At det løser seg for flinke mennesker er slettes ikke tilfellet, men det løser seg for flinke mennesker som arbeider hardt, ikke gir opp og som forstå at det å være seg selv i jobbsøkerprosessen er alfa omega.

Lykke til alle og til de bemanningsaktørene som gjør hverdagen til jobbsøkere til noe positivt: Helt fantastisk. Fortsett det gode arbeidet.

Erik Falk Hansen
Daglig Leder | OG-S AS
+47 40 43 54 93 | efh@ogsnorway.com

Helt til slutt:

Jeg la ut en tekst for ca. en uke siden hvor jeg la med link til en stilling utlyst av Adecco. Oppdragsgiver hadde fått så mange søkere og, naturligvis, bedt en ekstern aktør om å gjøre utvelgelsesarbeidet for dem. I denne annonsen skrev Adecco at «aktuelle søkere kontaktes» og da jeg skrev om dette reagerte Daglig Leder i denne bedriften på at jeg hadde hengt dem ut. Det var jo selvfølgelig ikke meningen, men man må være forberedt på at valg av leverandør, uansett tjeneste, vil være med på å skape ett inntrykk av deg som oppdragsgiver. Slik er det jo i alle bransjer. Daglig Leder lovet meg at alle søkere på denne stillingen skulle få svar, uavhengig av om de var aktuelle eller ikke. Kalte meg faktisk en løgner fordi jeg angrep Adecco her. Han nente også til meg at, om det var et høyt antall søkere som ikke fikk svar så kunne jeg og alle disse søkerne komme på besøk på kontoret deres hvor jobbsøkerne skulle få en personlig unnskyldning og alle skulle få kransekake. En uke er gått og jeg har mottatt 20 + mailer fra folk som har søkt på den nevnte stillingen og som har mottatt mailen dere ser nedenfor. Kan se ut som det blir kransekake på oss om ikke så alt for lenge. Eller, ved ettertanke; Jeg har ikke lyst på. Mistet helt smaken jeg

Du vil bli kontaktet dersom vi mener du er aktuell for stillingen, eller vi ønsker mer informasjon. Vi har som mål at alle skal få svar på sin søknad, men i perioder får vi svært mange søknader og kan dessverre ikke kontakte alle som søker stillinger gjennom oss. Dersom du ikke hører fra oss om denne stillingen, kan din kompetanse likevel være aktuell for andre prosesser på et senere tidspunkt. Vi oppfordrer deg til å oppdatere profilen din jevnlig, og følger aktivt med på våre stillingsannonser. Vennlig hilsen oss i Adecco.

3 thoughts on “Når bemanningsselskapet ikke bryr seg (del 5) – Siste del

 1. Nå kommentar på son avslag? :
  Hei

  Takk for din søknad på stilling.

  De mest aktuelle kandidatene vil bli invitert til intervju i nær fremtid – det vil si i løpet av de nærmeste få ukene. Hvis du ikke mottar et nytt e-post, kan du vurdere dette som en avvisning av søknaden din.

  Vi ønsker likevel å beholde din CV i vår database om det skulle komme opp en ledig stilling for deg i fremtiden.

  Vi ønsker deg lykke til og en fortsatt god dag.

  Like

 2. Flott artikkel som belyser problemet med bemanningsbyråer. Leverte forleden inn en søknad på Adecco og denne artikkelen beskriver faktisk problemet veldig godt. Men nå har Adecco faktisk begynt med noe som kalles for Hirevue der en skal sende video av seg selv hvor en skal svare på ulike spørsmål. Deretter skal de analysere videoen sammen med søknadsteksten og vil kontakte søkeren kun hvis de blir aktuelle for stillingen. Må innrømme at en føler seg som en forbruksvare etter en slik prosess. Kanskje jeg er litt for høytidelig, men hva mener du om et slikt system?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s