Jeg skrev sist uke at jeg skulle ta en liten pause fra å skrive om problemene i bemanningsbransjen. Joda, det var meninga å la dette ligge for sommeren, men så “måtte” jeg bare skrive en siste tekst i denne saken. Siste tekst før «tean går i tanga» og makrellen kommer, som vi sier i Sør.

Før jeg setter i gang så har jeg en aldri så liten oppfordring til dere som leser dette. Vær så snill å del denne teksten med deres nettverk eller deres venner på FB. Hvorfor? Fordi alle jobbsøkere fortjener det, og du har helt sikkert noen du kjenner som er jobbsøker i disse dager. La oss alle i sammen være med å gjøre deres hverdag bedre.

Torsdag forrige uke fikk jeg en aldri så liten sjokkmelding fra LinkedIn. Min konto hadde nemlig blitt suspendert (midlertidig) ettersom en aktør innenfor bemanningsbransjen (En av de fire store) hadde klaget, via deres advokater, på at jeg skrev negative ting om dem. For en gang skyld var spørsmålet “skal jeg le eller grine” helt irrelevant. Det var jo helt åpenlyst at jeg bare måtte le. Le og le og le.
Tenk hvor tåpelig.
Rett og slett barnslig.
Rett og slett komisk.

Tenk selv;

«Vi har ikke tid til å bruke 10 sekunder på å svare dem som søker på våre stillinger, men vi har tid til å gå i dialog med våre advokater for å få slutt på at Erik Falk Hansen tar ett oppgjør mot oppførselen vår»

Jeg ler fortsatt jeg.

menneske

Jobbsøkere er også mennesker. Dessverre er det slik at noen aktører i bemanningsbransjen ikke behandler dem på den måten.

Nå er jeg selvfølgelig tilbake på LinkedIn og etter denne teksten så håper jeg at noen «større» enn meg kan ta over denne «kampen». Det jeg hører og ser er nemlig så urettferdig og skremmende med tanke på jobbsøkerne her i Norge at vi har råd til å legge denne ballen legge.

 

Av de flere hundre mailer jeg har fått de siste par uken så vil jeg gjerne legge fram noen historier / eksempler på hvor dårlig mange jobbsøkere blir behandlet. En ting er sikkert: Ingen kan si at dette er noe vi skal godta, og oppfordringen er der til en arbeidsminister eller en NHO eller en fagforening; Ta dette videre. Alle jobbsøkere fortjener det.


Historier mottatt på mail

Birger + 189 andre som fikk automatisk svar på søknad fra Adecco om at de hadde mottatt CV, men hvor de sier «du vil kun bli kontaktet om du er aktuell for stillingen»

Randi, som ble fortalt av rekrutteringsselskap at dersom hun betalte dem for at de skulle gå gjennom en personlighetstest med henne (3500 NOK) så ville hun komme høyere opp på lista hos dem, og dermed ha større mulighet for å bli anbefalt til kunde.

Kristin, som gikk ledig i 13 måneder og som søkte på ca. 60 jobber gjennom bemanningsbransjen. Fikk ikke svar på over halvparten av søknadene hvor de verste var Adecco, Manpower og Proffice. Det som er så leit er at hun er på nytt ute i markedet som jobbsøker i september og gruer seg virkelig på grunn av erfaringene hun hadde med bemanningsbransjen.

Roger, som søkte på en stilling i høst uten å høre noe. Samme stilling kom ut igjen i vinter og han søkte igjen. Fortsatt ingen svar. Mailet og la igjen beskjed sen-vinteren hvor han forklarte at han ikke hadde hørt noe som helst. Fortsatt ikke noe svar. Samtidig, sender denne bedriften ut masse mailer til jobbsøkere (Inkludert Roger)  om jobbsøkerkurs de holder.

Sara, som var gjennom to intervjurunder hos Manpower for så å aldri høre noe igjen. Fikk aldri vite hvorfor hun ikke fikk jobben

Aksel, som i 2011 fikk tilbakemelding på en søknad hos Manpower 18 måneder senere (2013) etter han hadde sendt dem flere mailer for å få tilbakemelding. Søkte så på en stilling igjen i 2016 og samme her; Ikke noe svar. Det underlige er at lederen i Manpower til slutt beklaget seg i 2013 og sa det var en glipp hos dem. Merkelig dette når det så skjedde igjen i 2016….

Siri som faktisk fikk avslag (det er jo greit), problemet var bare at avslaget kom 1. minutt etter hun hadde sendt søknad. Hvordan er det mulig?

Wenche fra Oslo som ble innstilt på fem lederstillinger innenfor olja av samme byrå, men hørte aldri noe mer fra dem. Prøvde å ringe å maile dem flere ganger for å få oppdateringer, men ble bare ignorert.

Hans Petter som var på intervju gjennom Manpower hos deres kunde i april. Hørte ikke noe på en stund og ringte Manpower flere ganger. Fikk aldri svar fra dem. Til slutt ringte han deres kunde direkte som beklaget veldig og sa de skulle ta det opp med Manpower. Tro det eller ei; Manpower ble sure på Hans Petter ettersom han hadde ringt deres kunde. (Han ringte 6 uker etter han ikke hadde hørt noe)

Eirik, som tre år etter han hadde hatt et oppdrag gjennom Manpower fant ut at de hvert år fortsatt hentet skattekortet hans. Var det for å sjekke lønn osv?

Grethe som søkte på 4 HMS stillinger utlyst på finn.no og da hun ringte dem fortalte de at det var konkrete stillinger. Fikk så mail om at dette ikke var konkrete stillinger, men potensielle behov for framtiden. Brukte en full dag på disse søknadene


Dessverre er dette bare noen av historiene jeg har mottatt de siste ukene. Det er også leit å erfare jeg har mottatt enda flere historier som dette nå i 2016i motsetning til samme tid i fjord da vi skrev mye om disse problemene i bransjen.
Det kan rett og slett se ut som om det blir verre og før du lurer: Mange av historiene nevnt her er med bedrifter som har alt av sertifiseringer som DNV og Achilles.

Heldigvis, som jeg har sagt mange ganger tidligere, så er det en rekke aktører der ute som opptrer på en helt annen, og mer profesjonell måte. De behandler søkere som kunder og med en høy grad av respekt. La oss håpe at de useriøse aktørene lærer av dere slik at alle som søker jobb her i Norge kan bli behandlet på en måte som er et menneske verdig (Husk; En jobbsøker er også et menneske)Det fortjener både jobbsøkeren og kunden til bemanningsbyrået.

 

 

 Erik Falk Hansen
Daglig Leder
OG-S AS
40435493 |efh@ogsnorway.com

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s