Det er ferietid igjen og som i fjord går turen vår til Kroatia og UK samt noen dager til hytta på det blide Sørlandet. Noe ironisk at vi har samme planer som i fjord når mange av poengene i denne jobbsøkerserien handler om å tenke nytt. Jeg får forsvare meg med at jeg ikke kan endre ferieplanene bare for å bedre poenget i en bloggserie som blir lest av tre til fire tusen. Så gal er jeg ikke.

Nå er jeg i vakre Kroatia og er det en ting som er titusen ganger bedre enn å lese en dårlig bok eller sitte i baren hele dagen så er det dette med å observere andre ferieivrige turister på slike strandsteder som dette. Kanskje spesielt gøy er det å observere andre norske turister. Nordmenn flest er jo litt sånn stereotypiske når det kommer til den årlige sydenturen, om det er Gran Canaria, Rhodos, Tyrkia eller her i Kroatia. Samtidig som jeg observerer alle mine norske feriekollegaer så synes jeg også det er interessant å trekke noen paralleller til dette med å være jobbsøker. Hvordan kan en jobbsøker lære av oppførselen til norske turister? Er det i det hele tatt mulig? Denne serien skal gjøre at forsøk på å vise at du som jobbsøker faktisk kan lære av Kari og Ola Normann, eller kanskje det passer bedre i disse dager å si Charter Svein. Du kan velge.

Dagens Observasjon / Parallell / Lærepunkt

Jeg skrev om dette i fjord også, men den må bare med denne gangen også. Det er faktisk det mest relevante punktet i hele denne serien vil jeg tro. Da tenker jeg selvfølgelig på solseng-kampen som forgår hver morgen på hotellene rundt forbi i land som har høyere temperatur enn 25 grader og som ligger nærme sjøen og som minst har 100 boder i byen som selger alt fra juletrekuler, magneter og penner til solkrem som koster mer enn en lada kostet på 80 tallet.

Den kampen som nordmenn mener holdes mellom britene og tyskerne, men hvor jeg selv erfarer og mener at nordmenn er i sitt ess. Ikke sant Pie? Du ser, ikke bare er vi født med ski på beina, jeg tror faktisk mange Nordmenn også er født med en plastikk solseng under ryggen.
Som du vet så handler det om å være tidlig ute. Er du ute før sola har sagt hei så har du god mulighet for å sikre de beste sengene for både deg selv, barna, fetter Bjørn og kona Inger og ikke minst deres barn. Ja du kan velge å vrake, pent legge ned noen håndklær for så å gå tilbake til sengs vel vitende om at de beste plassene for dagen.  Plassene som gjør deg litt brunere enn de andre plassene og plassene der drink|ene er litt bedre og kaldere enn de andre plassene. Plassene du bare «måtte ha». Deilig, ikke sant?

 

Jeg har selv valgt å aldri delta i denne kampen. Kanskje er det fordi jeg bare ikke orker å stå opp så tidlig om morgenen, ikke vet jeg. Uansett, man kan liksom ikke delta i alle kamper og dette er en kamp jeg velger å droppe.

Det jeg kan gjøre derimot er å ta denne oppførselen og overføre til jobbsøkerverden. Ja, faktisk vise hvordan solsengeholdningene faktisk kan være noe, eller burde være noe en jobbsøker tar med seg,
Der Olav, Kari Nordmann og Charter Svein sørger for å legge ned sine åtte håndklær før solen i det hele tatt har gitt sitt første smil, der kan du som jobbsøker prøve følgende:

  1. Være den første som finner en utlyst stilling
  2. Være den første som søker på stillingen
  3. Være den første som møter potensielle arbeidsgiveren

Fordelene? Jeg antar du helt sikkert kan tenke deg til noen av dem selv, men la oss se på noen, om ikke alle:

  1. Mange som skal gå igjennom søknader er alltid litt spente på kvaliteten som kommer igjennom. Av den grunn er det ofte vanlig å ta en titt på de første man mottar, før man mottar så mange at man bare legger de til siden for en annen gang. Ja, du kan faktisk bli merket positivt bare med å søke med en gang.
  2. Du viser motivasjon, proaktivitet, engasjement, evnen til å tenke og handle raskt samt en rekke andre ferdigheter. Det er ikke bare ord som kommer ut av deg nemlig. Du viser det også i handling.
  3. Du kan som punkt tre ovenfor sier, ringe arbeidsgiver å invitere deg inn på en kaffe ila de neste dagene. Veldig sånn uformelt, men tenk den fordelen om du skulle få et ja? Det er slik du skiller deg ut, ikke gjennom å gjøre som de ander fem hundre søkerne som ringer med noen dårlige spørsmål fordi de leste på E24s topp jobbsøkerråd at dette var smart… Neida, du vet fordelen av å være tidlig ute og du, som de sier på engelsk, «grab it with open arms»
  4. Stillingen tas vekk før søknadsfrist på grunn av stor søkermasse (skjer veldig ofte den dag i dag)
  5. Du har søkt med en gang og da kan du bruke tiden på andre jobbsøkeraktiviteter. Du ligger altså hele tiden et godt steg foran alle andre.

Er du jobbsøker i dag så vil jeg absolutt anbefale at du tar dette til deg. Du skal selvfølgelig få slippe å kjempe med Charter Svein og Tyskeren Hans om å få den beste solsengen, men når det kommer til å søke jobb? Ja da skal du være førstemann ute, spesielt hvis dette er en stilling for en privatbedrift.

Det var alt for i dag. Nå er det på tide å få i seg litt mat på en restaurant i byen. Sitter allerede med en følelse om at del 2 i denne jobbsøkerserien kommer til å handle om dette, men du får sjekke inn her på bloggen i morgen kveld.

Ha en vidunderlig aften

«Charter» Erik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s