Daglig mottar jeg en rekke forskjellige spørsmål fra jobbsøkere rundt forbi i landet og jeg prøver alltid å svare så godt jeg kan. I det siste så har det vært spesielt to spørsmål som har dukket opp, og i denne bloggteksten skal jeg forsøke å svare så godt jeg kan på begge disse spørsmålene. Da referer jeg til: A) Er det lurt å få et eksternt firma til å lage CV  og søknad for meg?  B) Vil det være lurt å finne / akseptere en praksisplass nå som jeg er jobbsøker.

Før jeg tar for meg disse to spørsmålene så må jeg, på vegne av OG-S AS og DUJSK også gjøre følgende klart: Det er flere små bedrifter der ute som kontakter mine kontakter på Facebook hvor de inviterer dem til gratis jobbsøkerkurs og / eller prøver å selge dem CV og søknadsskriving tjenester. Jeg, eller OG-S AS, har ikke noe som helst problem med at slike tilbud er der ute, men vil herved bekrefte at disse virksomhetene ikke har noe som helst med OG-S AS eller DUJSK å gjøre, og vi har heller ingen kjennskap til kvaliteten i deres arbeid.


Så over til de to spørsmålene.

CV – Bør jeg få en ekstern part til å lage CV for meg?

Det enkleste ville vært å svare, «det må du bestemme selv», men jeg skal svare litt mer detaljert her. Det jeg selv mener er fundamentalt galt med å la en ekstern part lage din CV og / eller søknad er følgende:

  1. De kjenner deg ikke og hvordan kan noen som ikke kjenner deg få fram din kompetanse, erfaring og den personen du er?
  2. De bruker ofte standard maler og formater noe som gjør at din CV og søknad vil være veldig lik alle andre som har brukt deres tjenester
  3. Det er å lure seg selv å tro at det å ha en god CV  og søknad er nok for å sikre deg ny jobb eller kommer på intervju i dette tøffe markedet

La oss se litt nærmere på det. Møter du en person som sier han / hun jobber med å lage CV`er  og søknader så vil jeg si at det absolutt kan være lurt å ta imot deres råd / kjøpe deres tjenester så framt følgende er tilfellet:
A) Du og dem sitter i sammen og lager CV og søknad

Eller

B) De som lager din CV og søknad kjenner deg og din bakgrunn veldig godt.

Der A eller B ikke er tilfellet så kan jeg ikke fatte hvordan noen kan skrive en bedre CV  og søknad enn det du selv kan. Jeg ville aldri latt noen eksterne, uten at de kjenner meg eller sitter i sammen med meg, gjort dette for meg.

Jeg ser jo alle disse tilbudene om CV hjelp som flyr rundt der ute og de sier alle noe som; «det er veldig mange dårlige CV`er der ute og for at du skal ha en mulighet å få deg jobb så må du få en ekspert til å se på det»
For en løgn sier jeg bare. Jeg ser helt sikkert flere CV`er enn de fleste her i Norge og standarden er faktisk veldig bra. Samtidig er det lang i fra kun din CV og søknad som gjør om du kommer på intervju eller ikke. Snarere tvert imot. Det er alle de andre tingene du må gjøre for å skille deg ut blant 200 søkere som virkelig gir utslag, ikke at du har en CV og / eller søknad du har betalt for.

Så svaret mitt: Joda, helt OK så framt de kjenner deg godt eller sitter i sammen med deg når de lager din CV og søknad, men ikke la deg lure til å tro at alt handler om CV og søknad og ei heller undervurder din egen evne til å selge deg og din kompetanse bedre enn noen andre.

“Morsomt” eksempel:

Forrige uke fikk jeg to innkjøpere fra olja til å få ekstern hjelp med CV og søknad for en spesifikk stilling. Vi betalte for dem og resultatet var sjokkerende: Helt likt oppsett på CV og søknadene var omtrent helt like. Tror ikke disse to hadde stilt så sterkt om det var dette de begge sendte over for samme stilling….

elefant

Er det lurt av meg å akseptere / selge meg inn for en praksisplass?

Spesielt i Stavanger og Bergen er det i disse tider mye snakk om praksisplass eller hva for noe fancy NAV nå kaller det. Med praksisplass mener jeg at du som jobbsøker aksepterer å arbeide for en bedrift i tre eller seks måneder uten betaling, men hvor du fortsatt får dagpenger fra NAV.

Først og fremst må jeg si at dette er helt og alene din egen avgjørelse. Det er ikke opp til meg, NAV, venner eller karriereveiledere å fortelle deg hva du skal gjøre her. Når jeg nå allikevel svarer på dette spørsmålet så tenker jeg på jobbsøkere som ikke har vært utenfor arbeidslivet så alt for lenge. Det vil si; dem av dere som ikke har vært ledige mer enn ca.12 måneder.

Det er alt for mye misbruk fra bedrifters side når det gjelder praksisplass. I utgangspunktet skal en praksisplass føre til en ansettelse etter praksisperioden (Det gjør det av og til også), men alt for mange bedrifter bruker dette til å få «gratis arbeidskraft» i seks måneder uten noen som helst plan for å ansette denne personen etter praksisperioden. I slike tilfeller så ville jeg helt klart sagt nei til praksisplass ettersom jeg mener det er utnyttelse på sitt verste. De eneste vinnerne her er bedriften som får gratis arbeidskraft og NAV som får et grønt tall i stedet for rødt tall i deres systemer. Du selv er taperen. Du «selger deg» gratis og samtidig mister du verdifull tid til å søke jobb.

Det som kanskje er enda verre er når karriereveiledere anbefaler på deres jobbklubber / kurs at du som jobbsøker skal «selge deg inn» til bedrifter med å tilby at du kan jobbe gratis gjennom en praksisplass. Igjen så vil det se bra ut for karriereveilederen fordi de da ser på det som at du har fått deg jobb, men noe så usmakelig skal man lete lenger etter. Selvfølgelig skal du ikke, i første omgang, selge deg inn å tilby gratis arbeidskraft. Prøv heller å få bedriften til å ansette deg med betaling så får heller praksisplass være siste utvei. Det som også er leit er at visse aktører som arbeider med jobbsøkerkurs og klubber på vegne av NAV, anbefaler at du selger deg inn for en praksisplass. Ja, man kan kanskje  argumentere for at NAV selv driver med sosial dumping???

Så svaret mitt her er: Du må bestemme dette selv, men i mange tilfeller opplever jeg at praksisplass er sosial dumping på sitt verste og som tjener alle andre enn deg.

NB. Er du ung og uten mye erfaring eller prøver du å komme inn i en ny bransje / nytt felt så er det nok mer naturlig at praksisplass kan ha noe for seg.


 

Håper jeg klarte å svare på disse vanskelige, men viktige spørsmålene. Til syvende og sist så er det deg og ingen andre som må bestemme disse tingene, men nå fikk du i det minste mitt syn på det.

Er også interessert i å høre fra folk som har vært, eller er i praksisplass og som:

  1. Karriereveileder / jobbsøkerkursholder har solgt deg inn eller bedt deg selge deg inn for praksisplass
  2. Skjønte med en gang du startet i praksis at her var det ikke noe stilling på langsikt
  3. Rekruttererer har ansatt deg i en praksisplass og tatt betalt for det fra bedrifter

Send meg gjerne en mail om dette til efh@ogsnorway.com. Skal selvfølgelig ikke dele dette med noen.

Ønsker alle jobbsøkere noen produktive uker framover. Sitter med en følelse om at markedet er på bedringens vei  og jeg heier på en hver av dere.

Erik Falk Hansen
Daglig leder
OG-S AS
+47 40 43 54 93
http://www.ogsnorway.com

 

 

4 thoughts on “De to store spørsmålene

  1. Vil bare si at det finnes en fordel med praksisplass som du ikke nevnte og det er at du får støtte og lov til å ta kurs på dagtid. Så hvis jobbsøkeren ønsker å utvide erfaringen sin så kan det være en mulighet for å få dokumentert kurs og jobb erfaring innenfor et område kandidaten ønsker å styrke seg på.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s