Som du kanskje vet så har vi lansert et gratis Webinar rundt CV (Se link nedenfor og meld deg gjerne på) og da fikk jeg lyst til å lese litt av alle de tipsene som er der ute.  Da ble det E24, DN, Gratis Påfyll og en rekke blogger. Det som er oppsiktsvekkende er at rådene som blir lagt ut er de samme rådene vi kunne lese om på 90-tallet. Om ikke du husker 90-tallet så var det da vi ikke hadde mobiltelefon, kjøpte og leide videoer og hvor det omtrent ikke fantes en kunstgressbane i Norge. Ting har endret seg, men merkelig nok er det noe og noen som ikke har;

CV tips og en rekke som driver med dette.

Vi skal snakke om dette i Webinaret og vi skal forsøke å få fram hvor viktig det er for deg å kunne framstå unik og på en best mulig måte, det helt uten å gå inn i samme boks som alle andre jobbsøkerne der ute. En CV, og søknad, handler kun om deg, din kompetanse og hvordan du velger å fortelle dette og vet du hvem som kan fortelle dette best? You and only you.

gamledager

Gjennom haugen av tekster har latteren virkelig fått øve seg. Her er noen av tingene jeg fant:

Interesser«Ikke alle liker at du tar det med» sier flere «eksperter. OK tenker jeg.
Betyr det at dersom jeg er en skikkelig god kandidat, men har skrevet helt nede på CV at jeg liker å fiske og at jeg er fotballfan at jeg ikke blir med videre i prosessen?
Jeg må bare le. Hvordan er det mulig for folk å komme med slit tullprat?
Selvfølgelig skal du få ta med interesser, om du selv vil. Det vil ikke skade, men mest sannsynlig heller ikke gjøre så stor positiv forskjell, men kanskje i 1 av 100 tilfeller så har det en positiv virkning.
Kan til slutt nevne at jeg ansatte en COO til en stor internasjonal bedrift i 2008 og eneste grunnen til at kandidaten ble kalt inn på intervju (han var ikke så god som de andre tre kandidatene jeg leverte) var at han hadde skrevet på CV at han var en ivrig fluefisker.
Vet du hva CEO for bedriften sa til meg da vi gikk gjennom CV`ene?`
Han sa «The first three candidates looks very good. I am not so sure about Nick but what the hell. If he is not good enough for the job we can have a nice chat about fly fishing».
Det viste seg at Nick faktisk var en god kandidat og han fikk jobben.
Er der den dag i dag i sin flotte 2 millioners stilling.
Ikke skriv interesser på CV? For noe tull. Du velger selv og det skader ikke.

Referanser – Nesten alle jeg snakker med sier at de skriver et eller annet som «referanser ved forespørsel». Det samme sier de fleste karriereeksperter. Men hvorfor? Kan det skade i det hele tatt å skrive navn på referansene? Sier man dette kun fordi det er noe man alltid har sagt?
Jeg tror det.
Det vil si, jeg vet det.
Om du ønsker å skrive referansene dine på CV så absolutt gjør det. Det kan nemlig ha noen fordeler. En fordel er at du da «beviser» at du ikke har noe å gjemme bort og at det bare er å ringe i vei. Kanskje enda mer relevant for folk med hull i CV (selv om jeg ikke liker å snakke om hull)
Fordel nummer to er at det er en mulighet for at den som ser på din CV faktisk kjenner en av referansene dine. Da blir du husket med en gang og skiller deg virkelig ut.

«Unnskyldningen» om at du ikke må skrive referanser på CV fordi folk da ringer dem uten å snakke med deg kan du bare glemme. En seriøs rekrutterer vil ikke ringe uten å få godkjenning fra deg og skulle noen gjøre det uten godkjenning (de useriøse) så får det bare være. Helt sikker på at din referanseperson klarer å takle dette. Han / Hun liker deg jo.

Ikke skriv referansene dine på CV? Ha ha for noe tull. I alt av andre typer salg (produkter / tjenester) så klistrer folk referanser på hjemmesider og i reklame osv.
Det må da også en jobbsøker få lov til.
Det handler jo om å selge seg selv.

Utdanning / Erfaring først på CV – Igjen, du velger selv. Har du en god utdannelse som er viktig innenfor ditt felt (Master, Bachelor eller lignende) så er det kanskje naturlig å bruke en linje på dette høyt oppe på CV. Jeg vet mange rekrutterere ser på dette som positivt og blir da mer interessert i din CV.
Samtidig vet jeg ikke om noen rekrutterere som «straffer» deg om du har utdannelse høyt oppe. Igjen er dette noe som ble diktet opp på 90 – tallet og som noen tror de fortsatt kan formidle.
Finn dere noe bedre å gjøre sier jeg.
Ikke ødelegg for jobbsøkeren.
 

Du blir kanskje overasket over et jeg nå skal skrive, men jeg tar faktisk ikke hardt i her. Jeg vil tørre å påstå at så mye som 25% av alle tips man leser om CV faktisk ødelegger for jobbsøkeren eller ikke styrker mulighetene for å finne seg en jobb.
Tenk deg det du.
For hvert 4 tips om CV du leser så vil ett av disse tipsene redusere muligheten for å finne seg en ny jobb.

Jeg skal si deg en ting:

Med litt hjelp så er du den personen som best kan formidle historien om deg selv, din erfaring og din kompetanse. Erik Falk Hansen eller en karriereveileder kommer langt bak deg her. Ha troen på deg selv og ta alt av tips med en klype salt, og kun ta i bruk det som passer deg og din bakgrunn. Da får du nok et godt produkt (CV) til slutt.

Tilbake til 2016. Ting har endret seg. Arbeidsmarkedet er tøffere og vi lever i en verden hvor det som funket i går ikke funker like bra i dag. Slik er det bare og det er kun ved å være nytenkende at du stiller sterkere enn andre i jobbsøkerprosessen og en nytenker vil nok ikke ta i bruk tips som funket bra på 90-tallet.

Håper å se deg på Webinaret. Helt gratis og kan sees fra mobil, PC eller nettbrett. Vurderte å sende ut invitasjoner med brevdue, men det blir litt for gammeldags…..

https://www.facebook.com/events/920110351426532/

Erik Falk Hansen
Daglig Leder i OG-S AS og DUJSK, omstillingsprogrammet som virker

2 thoughts on “Jeg ler, men det er allikevel leit

  1. Som vanlig veldig godt skrevet og ser fram til Webinaret. Trenger noen puff i bakken. Og bare så du vet det. Første kunstgress bane i Norge ble laget i Harstad og var ferdig i 1977 !

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s