​Jeg hadde først tenkt å skrive at det jeg skal snakke om i denne teksten forundrer meg, men etter litt ettertanke så skal jeg heller skrive det motsatte. Dvs. Det jeg skriver om i dag forundrer meg ikke. Desverre, ikke.

Det har seg nemlig slik at alt for mange jobbsøkere i dette landet tror at det viktigste som jobbsøker er å ha en god CV, god søknad og god LinkedIn profil. Har man dette på plass så er man liksom kommet veldig langt. 

For noe tull sier jeg bare. 

I dagens tøffe marked er det ikke slik i det hele tatt. Desto tøffere markedet er desto mindre betydningsfult er CV og søknad. 

At mange jobbsøkere fortsatt ikke har fortstått dette er slettes ikke jobbsøkerens feil. Feilen ligger hos alle de “ekspertene” som forkynner at CV og søknad er det som er viktigst.

For å vise hvor leit dette er så har jeg snakket med ca.100 personer som ble tilbudt et jobbsøkerkurs gjennom en tidligere arbeidsgiver  (oljeserviceselskap i Stavanger ). Totalt var ca. 350 gjennom dette kurset, og samtlige av de ca. 100 jeg snakket med
satt med inntrykket om at CV og søknad var det viktigste. Ikke bare det; store deler av kurset / veiledningen fokuserte nettopp på CV og søknad. Slike ting gjør meg trist, og det er leit at vi ikke er kommet lengre.

Det var derfor forfriskende å se arbeidsminister komme med sine beste tips i VG forrige helg. For en gang skyld så våget noen og ikke komme med disse spesifikke tipsene som ofte bare gjør ting vondt verre. Joda, tipsene var veldig generelle, men de var
i det minste tips som

  • Ikke vil ødelegge for jobbsøkeren.
  • Tips som kan gis til et mangfold.

På DUJSK kursene våre jobber vi med de tingene som virkelig gjør en forskjell i dette tøffe markedet.  De tingene som gjør at en som jobbsøker vil stille sterkere enn noen andre. 

Dette er som følger:

1. Hvordan lage en plan og strategi som forsikrer at du ikke møter veggen og at du har det relativt greit med deg selv i jobbsøkerperioden. 

2. Hvordan lage en plan og strategi som gjør at du dekker hele markedet og alle kanalene på veien mot ny jobb.

3. Hvordan få mest ut av bemanningsbransjen.

4. Hvordan nå fram til det grå stillingsmarkedet uten å gjøre det som alle gjør; nemlig åpne søknader (fy fy).

5. Hvordan “hoppe” i køen på utlyste stillinger.

6. Hvordan utnytte sosiale medier til det maks, og neida, det handler ikke bare om LI.

7. Hvordan det å være seg selv virkelig gjør at du automatisk kan selge deg selv og skiller deg ut positivt.

8. Hvordan få ut så mye som mulig at nettverket ditt og hvordan bygge et nettverk som du kan ha nytten av til og med når du er i jobb.

Joda, det er bra å ha en god CV og søknad i bunn, men det er bare en liten promille av hva som må være på plass for å sikre deg jobb. Det er derfor utrolig viktig for meg at jobbsøkere forstår dette, og så må det være opp til jobbsøkeren selv hvordan en
lærer de tingene som virkelig er viktige og gjør en forskjell; De tingene som gjør at du blir den beste jobbsøkeren. De tingene som gjør at du får deg jobb. 

Helt til slutt: I dagens tøffe marked handler det kun om en ting: Være den beste jobbsøkeren.  Ikke den beste kandidaten, men den beste jobbsøkeren. Er det ikke underlig at ikke en eneste veileder / jobbsøkerkursholder nevner dette? Kanskje det ikke høres
profesjonelt nok ut for dem. Ikke vet jeg. Så lenge markedet er som det er og vi driver jobbsøkerkurset som helt klart har de beste resultatene så skal vi i det minste tørre å si dette. Jeg sier det derfor igjen:

Nå handler det om å bli Norges beste jobbsøker innenfor ditt felt. Klarer du det, ja da får du også jobb til slutt.

Masse lykke til

Erik

PS.  Vil du være med på gratis jobbsøker-webinar førstkommende torsdag klokken 10 00 så er det bare å sende en mail til laila.rogenes@ogsnorway.com eller besøke OG-S AS på Facebook. Du må også gjerne be Laila om mer info rundt jobbsøkerkurset, DUJSK, hvor vi har noen få ledige plasser
for oktober i Stavanger, Oslo, Kristiansand, Bergen og Trondheim.

5 thoughts on “Slik blir du den beste jobbsøkeren 

  1. Mye riktig i det du sier men er ikke enig at de generelle rådene i VG vsr så veldig gode. For utfordringen er at de er for generelle. Differensiering i forhold til eksempel alder burde være på sin plass. Man gjemmer de fleste utfordringer her i overordnet statistikk og generelle råd. DUJSK kursen er meget gode og motiverende men de er generelle de også.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s