Du har kanskje hørt eller lest at du som jobbsøker er smart om du søker på så mange stillinger som mulig? Kanskje du selv har tenkt dette? Desto mer desto bedre ikke sant? Jeg skal si deg en ting jeg, og det skal jeg si klinkende klart: Du har ikke noe verdens ting å tjene på å søke på så mange stillinger som mulig. Ingen verdens ting. 

numbers-gameJoda, jeg vet det er vanskelig. For det første har du NAV i ørene dine hvor alle fra din personlige veileder til deres direktør sier at du har deg tjent med å søke på så mange stillinger som overhodet mulig. Så har du venner og familie som sier akkurat det samme, og til slutt så har du kanskje en eller annen karriereveileder som også sier dette til deg. En av dem som tror det samtidig er lurt å ringe med spørsmål før du søker og at det er smart å sende åpne søknader. Gjesp, tror jeg gir opp.
Ja, jeg forstår det er vanskelig, men la oss se nærmere på hvorfor du ikke skal søke på alt av stillinger der ute. Det er i grunn veldig enkelt og åpenlyst.

  1. Stor sannsynlighet for at motivasjonen faller

Når du søker på alt mulig at stillinger (Stillinger du er overkvalifisert for, stillinger du ikke er kvalifisert for osv.) er det naturlig at du vil motta flere nei og naturlig at det også vil være flere søknader du aldri får noe som helst svar på. Da daler motivasjonen og frustrasjonen øker.

  1. Dårligere rykte hos hodejegere og bemanningsbyråer

Tenk på hvordan det ser ut for en hodejeger / bemanningsbyrå dersom du søker på alt mulig av stillinger de har ute. Enda verre; Tenk når de så har ute en stilling som passer midt i blinken for deg. Da blir det plutselig vanskelig å bevise hvorfor du er spesielt motivert for denne stillingen. Jeg har jo vært kritisk selv til byråer som ikke svarer jobbsøkerne, men har de ett poeng her så er det dette med at alt for mange søkere søker på alt for mange stillinger hos dem.

  1. Lite effektiv bruk av tiden tin

Du bruker flere timer på å skrive en søknad for en stilling du har 0.0001% mulighet for å få. Tenk på hvor mye bedre tiden din kunne blitt brukt? Åpne henvendelser, aktivitet på sosiale medier, nettverkstreff osv.

  1. Lurer deg selv og skaper falsk sikkerhet

Du klapper deg på skulderen når uken er omme for denne uken har du nemlig sent 8 søknader. Ja du tror du har gjort en god jobb. Eneste problemet er; De søknadene du har sent har bare vært bortkastet.

kvalietJeg møter mange jobbsøkere gjennom jobben min, da både deltakerne på vårt jobbsøkerprogram DUJSK i tillegg til andre jobbsøkere. Jeg kan helt klart og tydelig huske en rekke mennesker som har kommet til meg og sagt noe som: “Erik, jeg har søkt på 100 stillinger, men ikke fått et eneste intervju.” Samtidig spør jeg dem hvordan det går med motivasjonen og svaret er alltid noe som: «Erik, den er det lite igjen av» Det er forståelig sier jeg. Du arbeider jo helt feil og har gått i den fella hvor du tror at desto flere søknader du sender desto større mulighet er det for å få seg en jobb. Snarere tvert imot sier jeg. Det tar ikke lang tid før de forstår.

Mitt råd til deg er følgende: Søk på de stillingene du virkelig er motivert for og samtidig de stillingene du mener du passer for. Alt annet er stort sett bortkastet tid og samtidig skaper du et rykte om deg i bemanningsbransjen som du ikke er tjent med.

Mitt råd til NAV og andre veiledere som tror det er lurt å søke på alt av stillinger er følgende: Oppdater dere på dagens arbeidsmarked og hva som fungerer når man er jobbsøker. Slutt å ødelegge for dem dere i bunn og grunn skal hjelpe.

Søke på alt? Nei, Nei og atter Nei

Erik Falk Hansen | Daglig Leder | OG-S AS | efh@ogsnorway.com | +47 40 43 54 93

Noen plasser ledige på de siste private DUJSK-Programmene i 2016 for Stavanger, Oslo, Haugesund, Bergen og Kristiansand. Datoene finner du på http://www.ogsnorway.com/dujsk. Alternativt send en email til laila.rogenes@ogsnorway.com for mer info. Gi deg selv den beste sjansen for å sikre deg ny jobb.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s