Jeg er oppriktig lei meg, frustrert, oppgitt og sinna. Alle som er arbeidsledige i dag fortjener nemlig noe bedre og om ikke “vi “kan få alle i jobb, så kan vi i det minste gjøre det bedre for så mange jobbsøkere som mulig. Dessverre så er det mange som bare gjør ting vondt verre. Det kan er noe jeg rett og slett ikke kan akseptere.

Det florerer av bedrifter som tilbyr CV og søknadsskriving tjenester og samtidig tar betalt for det. Hva er galt med dette? Vel, i utgangspunktet ingen ting så da lurer du kanskje på hvorfor blir jeg da så sinna og frustrert?
Jo det skal jeg si deg: Alt for mange av disse bedriftene har misforstått. De gir ut feil signaler til jobbsøkere og de skaper en falsk trygghet hos jobbsøkere. Det liker jeg ikke.

Denne teksten har ligget klar i hodet mitt over lengre tid, men før jeg fikk ned noe på papiret så ville jeg selv erfare hvordan det var å bruke disse tjenestene. Derfor gikk jeg undercover. Erik ble jobbsøker og Erik hadde nå navnet Leif Oscar Svendsen.

fakeLeif Oscar prøvde tre bedrifter som tilbyr å skrive søknad og CV og betalte alle tre et sted mellom 1299 NOK og 1999 NOK for å få skreddersydd CV og søknad.
Resultatene?
Jeg (Leif Oscar) ble skremt.
Jeg Leif Oscar) ble sinna.
Jeg Leif Oscar) ble lei meg.


Før jeg går inn på hva disse bedriftene gjorde med min CV og søknad så la oss se på hva som er fundamentalt galt med prosessene og tjenestene deres.

 1. De tar seg mellom to og fire dager for å lage CV og søknad.(Eller skeddersy som de kaller det) Det er tre dager du som jobbsøker ikke har. Du kan like gjerne ta pengene, besøke Rema 1000, levere lottokuponger for disse pengene (det blir mange rekker for 1500 NOK) og håpe at noen fra Norsk Tipping ringer deg med en aldri så liten gladmelding om en uke eller to.
  Hvorfor?
  Når du først har fått sent denne “skreddersydde” CV`en og falske søknaden (ja den er jo falsk) så er bedriften eller rekrutterer allerede i dialog med en annen kandidat eller to. De som rett og slett var flinke jobbsøkere og var “mer på”
 2. Samtlige av disse bedriftene skriver, og sier, at de har 100% fornøyde kunder. Det stemmer ikke. Jeg har blitt kontaktet av minst fem personer som har brukt tjenestene deres (Minst 15 totalt) og som har levert inn klage.
  100% fornøyde kunder sa dere???
  Også det er falskt.
 3. De skriver så fint på sin hjemmeside at i dagens marked så er en god CV og søknad det absolutt viktigste?
  Seriøst? Det er vel heller det motsatte.
  I dagens marked mottar bedrifter alt fra 100 til 800 søkere på en stilling.  Tror man virkelig da at det hjelper å ha en falsk, beklager, fin CV og en “falsk” søknad?

fake-2

Nei. Dette blir nesten for ille for helsa mi. Høres kanskje sprøtt ut, men jeg kan ikke leve med at man får herje slik.  Da får de heller tilby tjenester hvor de setter seg ned med jobbsøkeren og utarbeider en god CV og søknad i sammen. Kan til og med ta betalt det dobbelte for min del.
Dette lureriet og skap av falsk trygghet er ikke godt nok.


 

Så over til meg (Leif Oscar) som undercover jobbsøker. Ingeniør var han og jeg sendte over en “gammel” CV til disse tre bedriftene. I tillegg la jeg med info om meg (Leif Oscar) og mine styrker osv. samt link til de forskjellige stillingene jeg skulle søke på.

Resultatet?
CV jeg fikk tilbake fra alle var i utgangspunktet helt kurant. Kanskje jeg synes det var noe underlig at samtlige hadde tatt mastergraden min i prosessteknologi, som jeg hadde på toppen av CV, og gjemt denne mot slutten av CV. Litt synd i og med at en slik utdannelse var relevant for stillingene og samtidig en utdannelse svært få andre har. Kanskje jeg også synes det var noe underlig at samtlige hadde skrevet et kort sammendrag om meg på toppen av CV, men alle valgt å kalle dette for nøkkelkvalifikasjoner???
Seriøst?
Det at jeg er effektiv, strukturert og løsningsorientert har vel ingen ting med kvalifikasjoner å gjøre??
Huff. Når jeg tenker etter så var det kanskje ikke så kurant allikevel.

Uansett kurant eller ikke kurant CV så var det søknadene som var den store skandalen. Samtlige av disse statsviterne, forfatterne, adjunktene og forskerne gikk i «fella». Jeg hadde nevnt til dem at de respektive stillingene jeg skulle søke på var stillinger hvor jeg kjente en av lederne i de forskjellige bedriftene. La oss kalle dem Siri, Pia og Leif. Jeg nevnte også at Siri, Pia og Leif hadde nevnt til meg at de ville si ifra til avdelingsleder med ansvar for stillingen om at jeg måtte få komme på intervju (Siri, Pie og Leif var på høyere nivå enn avdelingslederne). Jeg nevnte også at jeg hadde vært hos bedriftene tidligere på omvisning og skrev litt om hvor imponert jeg var.
Vet du hva?
Ingenting av dette var med i søknadene.
Er det mulig?
Satt Litt på spissen så hadde det vært nok med en søknad på to linjer. “Hei. Siri (Pie eller Leif) vil jeg skal komme på intervju hos dere og det har jeg virkelig lyst til. Var så utrolig imponert når jeg hadde omvisning hos dere i fjor”.

Søknadene som ble laget for meg denne gangen? Helt sikkert søknader som var så like så like de fleste andre søknader som blir skrevet i dette landet.
«Viser til utlyst stilling»
«Søker herved på»
«Min motivasjon for å søke er»

Jeg måtte holde meg for å ikke spy samtlige tre ganger.
Er det rart folk henger seg ut på Arbeidsledighetens Ansikter på TV2 og sier de har søkt på 100 + stillinger uten å komme på intervju?
Er det rart at bedrifter som ansetter ofte deler bunken i to og kun tar for seg halvparten av søknadene?
Er det rart at til og med offentlig sektor kun skumleser søknader og CV?

Selvfølgelig er det ikke rart.
Til syvende og sist, hvem gidder bruke tiden sin på falske dokumenter som samtidig er dårlige og utdaterte?

Viser du at du er ekte i CV og søknad så kommer du bedre ut av det. Samtidig så husker du at CV og søknad ikke er alt i dette tøffe markedet. Snarere tvert imot.

Erik Falk Hansen


Ønsker du å være med på gratis jobbsøkerwebinar onsdag 21.11 klokken 10:00 så send en email til laila.rogens@ogsnorway.com eller meld deg på via DUJS- siden på FB.

5 thoughts on “Falsk CV og Søknad? Glem alt som heter jobb

 1. Hei Erik, første ting først. Datoen du har med over er desverre skrevet feil. Onsdag 23. er rett dato.
  Så mitt neste spm. Kunne du for syns skyld vist disse tre utlysingsteksten, de tre CV-ene og de tre søknadene. Ikke de som disse nettstedene skrev for deg, men slik du ville skrevet de.
  Poenget er ikke å skrive disse av eller bruke de som mal, men som input til egne CV- og søknad-tekster. Du tenker jo å ha dette webinaret på onsdag, kanskje du på FB-siden eller et annet sted kunne tatt med lenker til de 9 overnevnte dokument. Legg alt i en zip-fil og post en lenke. Det hjelper alltid å få så mange innfallsvinkler som mulig til et problem, / en situasjon / en løsning. Jeg er ikke ute etter en fasit, men linker tanken på de gi F-søknadene jeg har sett beskrevet. Som jobbsøker / forfatter er du mye flinkere enn meg å skrive. Artiklene dine er velskrevne og engasjerende, så jeg kunne godt tenke meg å se hvordan du ville skrevet de tre ulike CV-ene og enda mer hvordan de tre ulike søknadene ville sett ut.

  I min verden ville de sett temmelig like ut siden du skrev at du hadde samme situasjon hos tre bedrifter, du kjenner sjefene og du hadde vært på omvising hos alle tre. Hva selve jobben går ut på er derfor ikke det viktigiste, da jeg anter hver kandidat er godt kvalifisert til hver av de tre jobbene. Med 100 – 800 søkere er det en god sjanse det er mange kvalifiserte, poenget er å skille ut de “heldige” eller de som skiller seg ut positivt. Igjen takker for en god artikkel, med enda mer ting å tenke på til ettertid.

  Like

 2. Dette var herlig lesning – et friskt pust i en jobbsøkers hverdag! Jeg har vært på jobbjakt i over ett år, og har deltatt på jobbsøkerkurs via Nav to ganger, hos to ulike aktører. Alt det som nevnes i artiklen her, var det jeg ble lært på kurs. Jeg har skrevet søknad på søknad med disse standardfrasene…. Nå jeg tenker på det det nå – så er det nesten pinlig! Men – tanken på at min måte å skrive søknad på var helt utdatert har i grunnen ikke slått meg. Det er slik jeg har lært at søknaden skal se ut – av de jeg trodde var eksperter på feltet. Redselen for å gjøre feil, virke useriøs og uprofesjonell, har holdt meg fra å tenke mer kreativt omkring søknadsskrivingen – til tross for at jeg faktisk søker jobb innen en kreativ bransje… Nå skal jeg gjøre ting annerledes. Tusen takk for ny giv og inspirasjon!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s