Tenk deg følgende: Det er du som har fått ansvar for å gå i gjennom alle jobbsøknadene iht. en stilling bedriften du jobber for har lyst ut. Totalt 380 søknader er mottatt og nå setter du deg ned for å ta en nærmere titt. Du gleder deg litt, men dessverre varer ikke gleden lenge. Alle søknadene har helt lik innledning, dvs. alle søkere skriver «viser til utlyst stilling». Alle søknadene nevner også at de søker på stillingen (Kanskje de tror du er dum….) Alle søknaden har speilet den kjedelige stillingsannonsen du tidligere hadde lagt ut og alle søknadene avslutter med «ser fram til å høre fra deg». En ting til; Ikke en person forteller noe om hvem de er utenfor arbeid.

Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz. Beklager, jeg sovnet vist litt her jeg sitter og skriver. Bare tanken på dette scenarioet ble kjedelig. Enig?

Dessverre er det slik i dag her til lands når det kommer til jobbsøknader. Samtidig som vi ikke kan unngå å høre om dette med å skille seg ut i søknadsbunken så gjør jobbsøkere det stikk motsatte i selve søknaden.  Skriver det samme som alle andre. Følger samme mal som alle andre. Og ja, er med på å gjøre det stikk motsatte av å skille seg ut: Nemlig gjemme seg blant mengden. Skal du ha jobb i dette markedet, nei da nytter det ikke å gjemsel.

kjedelig.jpg

I løpet av året mottar jeg et stort antall søknader fra folk som ønsker jeg skal hjelpe dem.  I tillegg til alle ser jeg også søknadene til alle dem som er med på våre kurs.
Vet du hva?
Standarden på jobbsøknader her i Norge er dårlig.
Rett og slett elendig vil jeg si.
Alle skriver det samme. Alle bygger opp setningene likt.
Vet du hva som er enda værre og kanskje til og med patetisk?
Ved å gjøre det slik viser en som jobbsøker at en ikke kan / tørr å tenke selv. Falskhet til og med.
Er det slik du vil selge deg selv?

Fortvil ikke. Du kan enkelt bli den som faktisk skiller deg ut i søknadsbunken. Kanskje det skiller deg ut så positivt at du kan unngå  å ta den tåpelige telefonen (som alle andre gjør) til HR med noen teite spørsmål i håp om at det er dette som gjør at du kommer på intervju.
Men hvordan tenker du kanskje?
Skriv en søknad akkurat slik du selv ønsker. Glem regler og glem hva du har lest og hørt tidligere. Skriv en søknad med hjertet, men samtidig ha hodet med deg.
Formatet bestemmer du selv. Lengden bestemmer du selv og innholdet bestemmer du selv.
Mens du gjør dette så husker du på at de som skal ansette selvfølgelig ønsker å høre mer om dine styrker og kompetanse og hvordan du kan bruke det hos dem. De ønsker også, på tross av at ingen jobbsøknadstipstekster skriver om dette, å høre hvem du er. Hvem er du som person. Hva foretar du deg utenfor jobb og hva er det som er spesielt og unikt med deg.

Slik kan du skille deg ut gjennom selve søknaden, og begynner du allerede i dag så skal jeg love deg du raskt vil se positive resultater fra dette.

Som Morten Besshø sier: Det å skille seg ut i en jobbsøknad handler ikke om søknad på en juicekartong eller rosa søknadspapir. Jeg vil legge til at det ei handler om søknad i flaskepostformat eller søknad med et bilde av deg i klovnekostyme. Nei, det er ikke dette som skiller deg ut eller gjør deg unik.
Søknad handler om deg, dine historier, din kompetanse og hva du kan bidra med.
Vær så snill og fortell dem dette i søknaden din og vær så snill og skriv dette i egne ord.
Det er ekte og det er det en arbeidsgiver liker.

Lykke til og ha en strålende uke.

Mvh

Erik og Kennet | Partnere OG-S AS

Gjennom jobbsøkerprogrammet DUJSK vil vi bruke deler av siste samling (Samling 3) til å jobbe med søknader slik at samtlige deltakere blir «eksperter» i å skrive de beste søknadene som best passer den individuelle deltaker. Ønsker du mer info om jobbsøkerprogrammet DUJSK så sender du en mail til laila.rogenes@ogsnorway.com. Noen få ledige plasser for kursene i Stavanger, Oslo, Bergen og Kristiansand i begynnelsen av februar.

One thought on “Jobbsøknaden som gjør en forskjell

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s