Ukens jobbsøkertekst denne uken skal handle om det som er på alle jobbsøkeres lepper; nemlig CV. Her håper vi at du kan ta til deg noen tips for å gjøre din CV og søknader enda bedre, men lov oss en ting: Husk at både CV og søknad skal gjenspeile deg. Husk at det ikke finnes noen regler for CV og søknad. Husk at det er du selv som bestemmer hva som er best.

En ting til før vi går i gang. I et jobbmarked hvor bedrifter mottar flere hundre søkere per stilling så er det ikke en god CV og søknad som gjør om du kommer på intervju eller ikke. Derfor ikke tro at så raskt du har en god CV og søknad så er alt greit liksom. Det er mye mer som skal til.

Din egne unike og profesjonelle CV

Vi har alle lest og hørt om CV på en side, CV på to sider, bilde på CV, ikke bilde på CV, Times New Roman og alt det andre skitet som jeg kaller deg. Vel, nå kan du glemme alt dette.

Det er nemlig tre andre ting som er det viktigste når det kommer til CV:

  1. Den er enkel for deg å endre iht. stilling du søker på
  2. Den er bygget slik at du dukker opp på søk i databaser hos rekrutteringsselskap
  3. Den er informativ, selger deg på en best mulig måte og er unik til deg

Lengde på CV

Dette kan variere. Har du ingen erfaring utenom studiene så er kanskje 1 side logisk. Har du 4-8 års erfaring er det kanskje greit med 2 sider og har du 8 års erfaring + så er det kanskje naturlig at din CV blir på 3-4 sider.

Utdannelse før eller etter erfaring

La oss tenke logisk her. Har du en utdannelse som er relevant og på relativt høyt nivå (Bachelor eller høyere) da er det kanskje lurt at du bruker to linjer på dette før du kommer til arbeidserfaring. Har du derimot lite eller ingen utdannelse så er det kanskje naturlig at dette kommer etter erfaring.

Nøkkelkvalifikasjoner

Alt for mange skriver noen linjer på toppen av CV som de kaller nøkkelkvalifikasjoner. Her drar de fram ting som positiv, løsningsorientert og en rekke andre flåsete og fine ord. For det første: Dette er ikke en kvalifikasjon så hvorfor kalle det for det???? For det andre, ingen søker på disse ordene i deres database, dvs. disse ordene betyr veldig lite. Skal du skrive noen linjer så hvorfor ikke la det være en 4-5 linjers introduksjon til deg, din erfaring og kompetanse? Da kan du også enkelt endre iht. stilling og det vil gjøre at den som leser det ønsker å lese mer. Enda bedre, det er ditt eget sammendrag så vil være helt unikt. Det liker arbeidsgivere.

Liste over teknisk kompetanse og erfaring

Det kan være smart å bruke litt plass på førstesiden med å liste opp de viktigste tingene som du har erfaring med / kompetanse på som er relevant for stilling du søker. Du kan velge hvordan du gjør dette, men poenget er at du «trykker i trynet» på dem som leser at du har det de ser etter + det er enkelt å endre iht. stilling du søker.

Bilde eller ikke bilde

Gjør som du vil. Har du et fint bilde og vil ha det på CV så tar du det med. Har du ikke eller vil du ikke så gjør ikke det noe heller. Noen liker bilde på CV, mens noen liker det ikke. Uansett, det er ikke bilde / ikke bilde på CV som gjør at du får jobb eller ikke.

Arbeidserfaring

Her kan det være lurt å skrive en god del per stilling. Noen velger å skrive alt i bulletpoints, mens noen skriver det som et avsnitt. Uansett, her ville jeg brukt minst 4 -6 linjer og ta for deg både ansvarsområder, oppgaver og resultater (sistnevnte dersom resultatfokusert stilling)

En annen ting er å skrive både måned og årstall. Noen skriver kun årstall og det kan være for å «dekke» hull. Har du ikke disse hullene så er det derfor mye bedre og også skrive måned.

Interesser

I CV malen jeg kjøpte for 49 kroner så var det ikke plass for interesser. Absolutt helt skandale. Her kan du vise litt av deg selv og vise litt hvem du er utenfor arbeid. Det har du bare ting å tjene på og jeg anbefaler at du skriver to til tre linjer om hva du liker å drive med utenfor arbeid.

Referanser

«Oppgis på forespørsel» skriver de fleste. Det samme sier alle «ekspertene» at du burde gjøre. Helt greit å gjøre dette, men tenk fordelen det gir om du skriver ned navn og kontakt på en 4-5 referanser? For det første viser det at du ikke har noe å «skjule» og har gjort det bra i alle stillinger. Enda viktigere; Tenk om referansen din er en bekjent av den du sender CV til? Bare dette vil gjøre at du skiller det ut i bunken. Og før du sier at; Da kontakter alle referansene hele tiden. Nei, det gjør de ikke. Denne unnskyldningen som en eller annen spinningsinstruktør av en veileder kom opp med på 90 tallet er for lengst gått ut på dato. Vi er i 2017

cv

Småting som kan være smarte

–        Navn og årstall i topptekst slik at det kommer på hver side og slik at du viser at CV er helt oppdatert

–        Legge med link til LI profil under personlig informasjon / personalia

–        Sidetall nede i hjørnet hjelper igjen dem som skriver ut CV`er når de skal gå igjennom

–        Trenger du plass for å få CV på 2 sider, 3 sider osv. så trenger du ikke ta med språk dersom du kun kan norsk og engelsk. For kontorjobber kan du også ta vekk ting som førerkort osv.

–        Kurs. Har du mange så ta med de viktigste for stillingen du søker

–        Verv og slike ting kan også være greit å ta med dersom du selv ønsker og dersom det er relevant

–        Arbeidserfaring før ca. 1995 kan skrives på en linje per stilling og du kan kanskje lage en egen overskrift for dette som heter «tidligere arbeidserfaring»


Til slutt
Dette vet du kanskje, men sier det igjen for jeg ser mange CV`er hvor dette ikke er tilfellet. Bruk en font gjennom hele CV. Alt annet som overskrifter osv. må være symmetrisk med hverandre. Bruk en skrifttype du selv liker og samtidig bruk en skriftstørrelse som du liker (ofte 11 og 10 i alt av tekst og kanskje 12 eller 13 på alle overskrifter)

Basert på disse tipsene så kan du lage din helt unike CV som best selger deg, ser profesjonell ut, som er søkbar og som også er enkel å endre iht. stilling du søker.

Vi skal snakke masse mer om dette på gratis jobbsøker-webinar om noen få uker som du kan melde deg på via linken nedenfor.

https://www.facebook.com/events/243925312719038/

Jeg ønsker alle jobbsøkere en riktig god uke og husk at jobbsøk, CV og alt dette her handler om deg, din historie, din kompetanse og din erfaring. Det skal være ekte og du skal alltid alltid alltid være deg selv. Ikke la andre fortelle deg noe annet. De tar feil.

Masse lykke til

Erik

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s