En kan ikke unngå å lese kommentarer fra Hodejegere og folk som arbeider i bemanningsbransjen hvor de «så pent» sier at de bruker kun 10 sekunder på din CV og at du må fange deres oppmerksomhet med en gang. Dette kommer fram i intervjuer de gjør med media og stort sett også i alle tekster som inneholder alle disse «gode» tipsene for deg som jobbsøker. Hva er spinnende galt med dette? Hvorfor er det nesten litt sånn «kult» for Hodejeger å komme med slike kommentarer?

Vel, alt for alt for mye er galt med dette og det at man skulle tro det var kult å si “jeg bruker kun 10 sekunder på CV”  må nesten skyldes på alle de konservative og slappe holdningen det finnes over hele rekrutteringsbransjen.

Jeg traff en leder på høyt nivå her i helga som kjente meg igjen. Vi kom i prat og han fortalte at han etter 12 år som CEO i et oljeselskap nå var på jakt etter noe nytt. Han fortalte videre noe som jeg synes var svært skremmende. Skremmende for deg som jobbsøker ja, men kanskje enda mer for deg som oppdragsgiver / kunde av en del hodejegere og andre i rekrutteringsbransjen.
Han hadde like før jul vært i et møte med en Hodejeger i Stavanger og hodejegeren han møtte spurte hvorfor han (kandidaten) ikke hadde søkt på lederstillingen i «Norsk Olje AS» «Dette ville jo vært en perfekt stilling for deg» fortsatte hodejegeren før han avsluttet med «det var til og med vi som hadde oppdraget».
Kandidaten hadde et enkelt svar han:
«Jeg søkte på denne stillingen hos dere, men hørte aldri noe fra dere»
Hodejegeren ble litt stille før han utrolig nok kom ut med følgende
«Du kan jo ikke forvente å få jobb med din CV sånn den er i dag. Vi har ikke tid til å se nøye på CV og fanger du ikke vår interesse på 10 sekunder så leser vi ikke videre»

Er det mulig? Har en hodejeger med 20 års erfaring + fra bransjen virkelig sagt dette? Dessverre ja.
Dessverre ikke overaskende

konge

La oss glemme kandidaten for et øyeblikk her og heller tenke på kunden / oppdragsgiver: Hodejeger innrømmer jo her indirekte at de ikke gjør en god nok jobb. Kandidaten passet, det har hodejeger selv bekreftet, men på grunn av slapphet så gjorde Hodejeger ikke det kunden kunne forvente en seriøs hodejeger skulle gjøre.
300 000 NOK + omtrent rett i søpla for bedriften.

Det er på tide at slike ting ikke lengre er akseptert i bransjen og hos dens kunder. Kundene fortjener mye bedre. De fortjener beste mulighet til å finne den beste kandidaten (Det er jo det de betaler for) og fortjener at deres Employer Brand forsterkers (ikke det motsatte) via arbeidet hodejegere utfører.
Samtidig fortjener kandidaten også noe mye bedre. Joda, man må ha en god CV, men man kan også forvente (skulle kunne er kanskje bedre å si) at en hodejeger bruker litt mer tid på en CV og gjør jobben sin grundig.
Det er jo det kunden betaler for.
Kanskje det er for mye å forvente?
Kanskje mange hodejegere er mer opptatt av å være «kule», konservative og gammeldagse…

 

 

9 thoughts on “Hodejegerne som har arroganse som hovedformål

 1. Hei, Du skriver at du sier det det som det er… og det gjør du virkelig. Kjenner jeg blir litt provosert samtidig som at jeg er veldig enig i alt du sier. Jeg føler at du snakker så veldig generelt i dette innlegget. Jeg håper at de som holder på sånn som dette tar det til seg og gjør endinger. Jeg kaller meg ikke for en hodejeger og tar heller ikk 300 000 kr pr rekruttering, men jeg gjør likevel en grundig jobb. En cv som kanskje ved første øyekast ikke passer, kan gjerne være midt i blinken ved nøye gjennomlesning. Det jeg også hører rundt om kring er at ingen leser søkebrevet. Det gjør jeg! Der kan det komme frem ganske mye interessant informasjon som kan være argument nok til å møte kandidaten.
  Vær snill og ikke gre alle med en og samme kam her, jeg går gjerne i front for å få dette stempelet bort 🙂

  Like

  1. Hei, som jeg har kommentert under så gjør Erik dette for å provosere og sette ting på spissen. Og det fungerer. Det er derfor jeg tok med 3 – 4 eksemper som nesten ikke har noe med saken, med unntak av den mentale situasjonen og det jeg tror er årsaken. Folk (huff for et ord) har en egen evne til å lete opp det som er på mote og sier derfor en tror andre vil høre. Det er like mye denn andre veien, ved at vi som søker ikke er flinke nok å fange interessen. Og det med 300 000 er også satt litt på spissen. Jeg vet min bedrift hadde utgifter på 400 – 500 for noen kandidater og jeg vet lønnene steg med mange 100 for hver ny ansettelse av sjefer spesielt utenlandske. Nå er jeg fram med kammen også, men prøver å la det være en børste som spriker mer. Knallbra artikkel og enda bedre kommentarer. Hensikten er tidvis å skape diskusjon og for Erik sin del så er det for å få en utblåsing i ny og ne 😀

   Liked by 1 person

   1. Jeg leser bloggen hans og jeg digger den! Lar meg provosere noen ganger, som i dette tilfellet. Men mest pga innholdet i teksten, jeg blir matt av at det finnes slike folk i bransjen 🙂

    Liked by 1 person

 2. Hehe, hver gang en tar noe på kornet så kan det lett eksalere. Jeg har noen eksepler der dette passer.
  Temmlig vidttrekkene men like fullt noe som kan forklare fenomenet. Om en i en skoleklasse har 45 min og det brukes 5 min fra hver timer før og etter og man ilp. de 45 min er unkonsentrert i ti min. Da har en 45 – 10 – 5 – 5 eller kun 25 min effektiv skoletime… om en fortsetter matten til skole dag, uke og til slutt år så ser en at over 50% av tiden forsvinner i ingenting. Så da kunne man jo like gjerne hatt 7 * 25 min skoledag som er perfekt strukturert.

  Det samme gjelder for jobb, ikke så mye lenger da “alle” snuser. Om en må ha en røyk og kaffe i hver pause 10 – 15 røyk om dagen og en jobber i 5 etg. og må ut og en trimmer med trappen eller tar heisen da forsvinner også mye tid… Om en da blir effektiv og ikke tillater noe av dette
  SP1 gjorde dette da de overvåket toalettbesøk… så forsvinner all kreativiteten og samholdet og triveselen osv. Det samme gjør den om noen blir sjalu på andres fritid.
  Så til poenget. 10 sek på 800 søknader = 8000 sek = 2 – 3 timer. Mange søknader CV er kjedelige og like (Erik kvalifisering:) Da skjønner en jo dette. Så hvordan lage de bedre. Kun en måte nesten og det er å ringe på forhånd spørre de hva de vil ha, hvem som vurderer og legge inn relasjoner. Om den i andre enden gidder å svare / har tid og er villig til å legge en inn på kontaktlisten på ens egen telefon så øker sjansen og tidsbruket er i allefall lenger enn 10 sek 🙂
  Dette skjer ikke med 800 søkere, men for den gitte situasjonen over så må en begynne å lure hvor seriøs er en… Jeg har søkt hos Copno tele-ingeniør. Passer meg godt, mangler noe av erfaringen de etterspør. De krevde innsending med eget system/skjema. Jeg fikk ikke anledning til å skrive en søknad kun svare på spørsmål… Jeg passser mest sannsynlig ikke profilen deres og har ikke hørt noe enda. Frist tidlig januar. Sendt fra meg 23. desember. Ingen mulighet for meg å kontakte noen konkret person.
  Outsourcet til et eller annet firma. mao, en veldig asymetrisk prosess. Om de hadde snakket med meg og ikke hadde hundre stk. bedre faglige kandidater ville de sett jeg kunne gjort kanskje 80% av jobben uten mye opplæring. Da jeg har mye generell erfaring, selv om telebiten er mangelfull. Og så skrev jeg en kort kommentar igjen… hmm.

  Like

 3. Mye sant i det som skrives her Erik, det er ingen tvil om at rekrutteringsbransjen – på alle nivåer – fremdeles har mye å ta tak i. Mange er gode, men dessverre er det alt for mange som fremdeles gjør en for dårlig jobb.
  Man kan lure på hvorfor, og jeg tror noe av årsaken er at det er fordi “det tillates”, og på generelt grunnlag vil jeg tørre å påstå at det gjøres en for dårlig jobb på anskaffelsessiden innenfor dette segmentet.
  Hvis et selskap eksempelvis skal anskaffe et produkt av en viss størrelse / verdi, så har man relativt omfattende kvalifiseringsprosesser for leverandører. Forespørsler har til tider omfattende kravspesifikasjoner, og kontrakter har regimer som sikrer oppfylling av disse. Videre så måles leverandører av produkter på blant annet på kvalitet, hms, leveringspresisjon.

  Jeg vil påstå at avtaler og kontrakter når det gjelder levering av personell, om det er headhunting, rekruttering, eller innleie av personell, på langt nær har de samme krav og mekanismer innebygd som når det gjelder produkter og utstyr. Mennesker er bedriftenes viktigste ressurs, og prosessene her bør være like grundige som ved andre anskaffelser!

  Arrester meg gjerne om jeg tar feil her!

  Like

  1. Hei Ivar. Du har så rett så rett. Nevnte faktisk dette på seminarer vi hadde for HR i Stavanger om at de burde kreve meri kontrakten med hodejeger og ta dette opp i tilbudsprossesen. Kan ikke fatte hvorfor ikke flere setter strengere krav til hodejegeren. God helg

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s