Vår grunnlegger og daglig leder, Erik Falk Hansen, har fått et stort navn i rekrutterings og omstillingsbransjen i Norge. Erik engasjerer og provoserer med sine innlegg i egen blogg og på sosiale medier. Han er levende opptatt av å bedre forholdende for dem som er på jobbjakt. Hans flammende ytringer skaper tidvis debatt, noe han ønsker velkommen. Vi, partnerene i OG-S AS, er stolte av å ha en uredd og markant leder. Derfor ønsker vi at alle våre følgere skal få lov til å bli bedre kjent med mannen bak tastaturet og ikke minst få forståelsen av hvorfor han engasjerer seg.  Jeg tok en prat med Erik jeg for å finne ut litt mer.

Av Ingunn Søyland, 30.01.2017 

Bakgrunnen for å ta kampen

I utgangspunktet begynte det med å se litt på alle de Engelske rekrutteringsfirmaene som arbeidet inn mot Norge, da spesielt olja. Her var det mye skummel virksomhet og jeg skrev en rekke tekster om dette i 2014. Da disse begynte å forsvinne fra markedet, eller rett og slett forbedret seg (Det gjorde mange) så var det ikke å komme unna at selv norske rekrutteringsfirmaer eller bransjen generelt her i Norge hadde stort forbedringspotensial. Derfor begynte vi å skrive om dette i 2015 og det er så gøy å se at veldig mange aktører har skjerpet seg,

 Men hvorfor skrive om dem? Er det ikke slik at de som gjør en god jobb vil overleve og de som ikke gjør det ikke vil overleve?

Hadde det bare vært slik. Dessverre er det ikke slik. Ser vi på bransjen der den er i dag så har ting ikke blitt bedre i det hele tatt de siste 20 årene. De gode er fortsatt der, men det er også de som ikke gjør jobben sin.

Men som det skrives om i artikkel rettet mot deg i dag, alle gjør jo feil?

Selvfølgelig gjør alle feil. Hver dag og det gjør jo jeg også. Dette går ikke på å gjøre feil. Det går på fundamentale holdninger og vaner som mange i rekrutteringsbransjen sitter på, holdninger og vaner som verken kommer kandidat eller kunde til gode. Du ser; Det er jo ikke en feil når man gang på gang skriver i annonsen «kun aktuelle søkere kontaktes». Det er ikke en feil når man gang på gang annonserer stillinger som ikke er aktive. Det er jo ikke en feil når man over en periode på opp til en måned verken svarer mail, telefon eller sms fra en jobbsøker. Nei, det er dårlige holdninger og holdninger som dessverre er der hos mange fortsatt.

Du skriver jo på en måte som kanskje kan få noen til å reagere?

Selvfølgelig gjør jeg det og jeg gjør det bevisst. Det er for å få satt så stort lys på dette som mulig. Da må man rope litt, ja man må faktisk skrike litt. Bransjen har sluppet unna alt for lenge og skal «lille Erik» klare å gjøre noe her så må det gjøres slik. Det positive er jo at det virker. Jeg antar minst 200 ledere av rekrutteringsbedrifter har kontaktet meg de siste 3 månedene hvor de har takket meg for å ta denne kampen. Noen har til og med innrømmet at de tidligere har gjort en dårlig jobb, men at de har endret seg. Helt fantastisk både for dem og alle deres kandidater og kunder. Så har du et fåtall som blir irritert og grinete og jeg kan ikke annet enn å tro at de føler seg truffet.

 

Så gjør du dette for å markedsføre selge som noen sier?

Trenger i grunnen ikke svare på dette, for 99% av alle der ute vet jo at jeg ikke gjør det. For det første så drev OG-S AS ikke med rekruttering i det hele tatt i 2015 og 2016 så hadde vi fått inn oppdrag på grunn av et jeg skrev så hadde vi sagt nei. Det skjedde faktisk et par ganger og da valgte vi å anbefale bedrifter som vi mente kunne levere til både kandidat og kunde. Jeg hadde tenkt å si at det er jo en smart måte å slå tilbake mot meg på av dem som føler seg truffet i det jeg skriver, men faktisk så er det jo ikke det. Det viser jo bare at de ikke har fulgt med på det jeg skriver, ei heller lest tekstene.

 

I innlegget om deg så nevnes det også at du stadig kritiserer NAV. Hva tenker du om det?

(Ler litt). For det første så har jeg faktisk veldig gode forhold til ansatte i NAV, både ledere og rådgivere. I stavanger har vi jo holdt kurs for NAV-ansatte i tillegg til at jeg jevnlig er i dialog med lederne i regionen. Andre steder har NAV ansatte vært med (Gratis) på våre DUJSK kurs, rett og slett for å få litt innsikt i det vi driver med. At jeg noen ganger kritiserer NAV må jo være sunt. Dessuten må dette være forventet i store medie-saker. En så stor aktør tåler dette og det vet jeg for jeg snakker jo med deres ledere om dette. NAV gjør masse bra og mange flinke folk der. Som med alle store aktører så kan man bli bedre og det blir de daglig.

 

Du tar jobbsøkerens side bare for å selge til dem?

Alle, og jeg mener alle, som kjenner meg vet at det ikke er tilfellet. I 2016 jobbet jeg dag og natt for å gi så god støtte som mulig til jobbsøkere. Jeg er ledig 24/7 for å hjelpe våre jobbsøkere og jeg bruker også mye tid på å skrive tekster og holde webinarer som er helt gratis. Det at noens etter spørsmål med dette fortjener ikke svar en gang.

 

Hvem er flinke?

erik-nytt-bildeVeldig mange, heldigvis og nå som vi rekrutterer igjen så er mange av disse våre konkurrenter. Men, jeg nevner dem uansett, men må bare presisere at det er mange flere flinke der ute. Av konsulentutleie firmaer til olja så er det nok Dovre, Omega, IKM, PDS, Head Energy som jeg hører mest positivt om. Ingeniør Compagniet også, men de jobber jo inn mot andre bransjer også. I Hodejeger-verden i for eksempel Stavanger så har du firmaer som Visindi, Mercuri Urval, I-People blant annet som jeg hører og ser mye bra om og i Oslo har du en rekke dyktige hodejegere og selv hører jeg mye bra om Visindi igjen samt Navigio og Hammer & Hanborg. Ellers har du Selection Partner og Hodejeger Åstveit i Kristiansand som jeg vet folk er veldig fornøyde med. Til slutt så har du også mange gode generelle rekrutteringsselskap som for eksempel Randstad og Bemanningsbyraaet som jeg får mange gode tilbakemeldinger på. Skulle gjerne nevne flere, men det blir umulig å nevne alle. NB. Må jo gi kreditt til Kelly Services også. De var tidligere en av synderene rundt dette med å skrive «kun aktuelle søkere kontaktes» og jeg gikk hardt ut mot dem. Nå har de ikke skrevet dette på godt over et halvt år og godt å se at bedrifter som dette tar det til seg for å gjøre en bedre service for både kandidat og kunde.

 

Har du noen kommentar til Hodejeger bedriften som skrev om deg i dag?

I grunnen ikke. At deres fokus er på meg sier jo mye, dessuten så må jeg nesten lese det slik at de er uenige med meg. Altså de vil ikke svare jobbsøkere.

Kort fortalt, hva er det du mener må endres?

Konkrete ting er som følger: Alle jobbsøkere må få svar på søknad. Ingen stillinger som ikke er aktive må utlyses. Alle CV`er blir lest. Ellers hadde det vært fint om alle kunne møte jobbsøkere med gode holdninger og et stort smil.

Så hvorfor er dette så viktig for deg?

For jobbsøkerens del så gjør overnevnte ting deres hverdag til noe helt annet. Positiv hverdag og enklere å holde på motivasjonen. Har jo selv venner som er jobbsøkere og de fortjener bedre. For kunden så er det også slik at de fortjener bedre. De fortjenester å bli representert på en verdig måte. De fortjener ikke at deres Employer Branding blir skadet ved å bruke en ekstern rekrutterer. Så enkelt er det.

Noe annet du vil legge til?

Tror vi skal la dette ligge for nå. Kampen fortsetter, men nå må vi fokusere på den daglige jobben. Har blant annet 397 jobbsøkere som skal svares ila dagen og det skal vi gjøre uansett om klokken blir 19 20 eller 23:00

Har bare til slutt et tips til bedrifter som bruker eksterne rekrutterere: Flett inn i kontrakten hva du krever av oss. Krev at vi svarer alle jobbsøkere. Krev at vi oppfører oss på en måte som representerer din bedrift og krev at gode holdninger vises i alt arbeid ut mot kandidater. Det kan enkelt legges inn i kontrakten og vil gi dere masse god Employer Branding

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s