Er det ikke underlig. Vi lever i en tid der teknologi, innovasjon og nytenking er på agendaen stort sett over alt, men når det kommer til jobbsøking så lever de fleste fortsatt på 1990 tallet. Er det ikke merkelig at det er svært lite fokus på forskjellen mellom det å søke jobb i et godt arbeidsmarked i forhold til et dårligere marked er to helt forskjellige ting?

I januar 2015 ble jeg spurt av en student på Markedshøyskolen i Oslo om hvorfor jeg ikke startet et jobbsøkerkurs.
“Jobbsøkerkurs?”Sa jeg.
“Det siste jobbsøker Norge trenger er enda et jobbsøkerkurs” fortsatte jeg.
Da jeg kom hjem klarte jeg uansett ikke å glemme hva denne studenten hadde sagt og jeg begynte å undersøke litt. Leste alt som var av jobbsøkertekster og alt som var av online jobbsøkertips. Grøss og gru tenkte jeg og la i grunnen alt på is.
Etter helgen våknet jeg med en ide som har gjort de siste to årene utrolig spennende for meg og hjulpet 1800 + personer i jobb. Jeg tenkte nemlig som følger: Om vi kan skape et jobbsøker-program som er skreddersydd mot et tøft arbeidsmarked og et program som er moderne, ja da kan det absolutt være med å gjøre en forskjell.
Det er nå to år senere, og en forskjell? Det har det absolutt gjort.

I dag skal jeg skrive litt om alle de utdaterte tingene og teknikkene som det dessverre fortsatt er all for stor fokus på. Alle de tingene som funket litt tilbake i tid og alle de teknikkene som i dag ikke er like effektive som tidligere.
Ikke bare det, jeg skal også, ved å tenke logisk, begrunne hvorfor det er helt andre ting som funker for å nå fram i dagens marked.

So, here we go.


phone-qRinge med spørsmål før en sender søknad. Dette er noe nesten alle gjør i disse dager og noe en tror gjør at en skiller seg ut. Jeg skrev at nesten alle gjør det. Ja da skiller man seg absolutt ikke ut. Ikke bare det. I og med at nesten alle gjør det så er det faktisk veldig mange som blir lei og irritert av alle disse telefonene. Spesielt når alle ringer med de samme, uvesentlige og gjennomskuende spørsmålene. Dropp det sier jeg. Det er noe mye bedre en kan gjøre i disse dager

 

speil-1Speile stillingsannonsen. Dette har vi lest og hørt mye om. Du skal liksom nevne at du har de personlige egenskapene som står oppnevnt som krav i annonsen. Utgått på dato “de luxe” sier jeg bare. For det første, bedriftene selv vet ofte ikke engang hva de har skrevet her. (Ofte en kopi og lime jobb fra noe de la ut for mange år siden) For det andre, alle kan si at de er strukturert og løsningsorienterte. Det er bortkastet plass i en søknad å skrive om dette. Skriv heller om det som gjør deg unik og bruk heller mer plass på å skrive om hvorfor du virkelig ønsker denne jobben og hvilken kompetanse du har som gjør deg til den beste kandidaten.

email.jpgSende email etter intervju. Det er ikke etter intervjuet du skal gi et godt siste inntrykk. Nei det er jo mot slutten av intervjuet. Like før du håndhilser og sier farvel, ja det er da en god jobbsøker drar sin TSSFT. En mail etterpå (så framt du ikke har blitt bedt om det) vil for mange bare være irriterende og et ork.

registrereRegistrere seg for stillingsutlysninger. Du må få lov å registrere deg slik at du får stillinger sendt til deg, men det er kun for de dagene når du ligger syk eller har noe annet viktig å foreta deg. En god jobbsøker ser gjennom alle stillingsportalene (husk det er flere enn Finn og NAV) gjerne 3-4 ganger daglig. Ei heller bruker de søkeord. Ei heller bruker de apper som fanger opp alt av stillinger. Neida.De søker på alt av stillinger og over hele Norge. Det er nemlig slik at det å bruke søkeord eller søke på geografi kan gjøre at du ikke får med deg en stilling som er relevant, selv i din lokasjon.

waitingVenter med å søke på grunn av lang søknadsfrist. Så framt det ikke er en stilling i det offentlige så vil vi i et marked som dette se at stillinger blir tatt vekk fra portalene lenge før søknadsfrist går ut. Det er nemlig slik at den som ansetter har fått mange gode kandidater etter bare en uke. Noen tar da annonsen vekk, mens andre lar den stå, men uten å vurdere søkere som kommer inn. Tenk hvor bortkastet tid det er å skrive en CV og søknad for en stilling som ikke lengre er aktiv. Som vi sier på alle våre kurs; Du skal være den første i Norge til å søke på den utlyste stillingen innenfor ditt fagfelt.

telefonsvarNår du følger opp. Telefonsvarer er på vei ut og med en gang du legger igjen et telefonsvar så gir du fra deg kontrollen. Det blir da masete om du ringer igjen og for veldig mange er det rett og slett et ork å motta et telefonsvar. En må være et sted der det er stille for å høre beskjeden og for mange som har en app som gjør at det ringer automatisk når en tar telefonen opp til øret så må man være et sted hvor man kan ha telefonen på speaker. Neida. Vi lever i 2017. Antar de fleste har hørt om noe som begynner med S og slutter med S eller noe som begynner med M og slutter med enger.

apen-sokÅpen søknad. Nesten alle gjør det og bedrifter mottar opp til flere hunde per uke. Det å tro at du skiller deg ut ved å gjøre dette kan du bare slutte med. Det er ofte bare bortkastet tid. Det er nemlig slik at med en gang du sender ut åpen søknad så gir du fra deg all kontroll og gir mottaker en enkel «vei ut». Enten «takk, men nei takk» eller «takk, vi legger deg i en database (vi aldri sjekker». Joda, det kan virke med en åpen søknad, men en skal være utrolig heldig og vi snakker om et volum på 200 + i uka for at en skal få mye ut av det i dagens marked.


Det er mye mer som er utgått på dato og hvor søkerne tror han / hun gjør det lille ekstra, men i bunn og grunn bare lurer seg selv. Joda, alle disse tingene jeg har nevnt har sikkert virket før. Det virker sikkert av og til i dag også, men det er så mange andre og bedre ting en kan gjøre for å stille så sterkt som mulig iht. å få seg ny jobb.
I og med at teknikkene vi lærer bort på våre kurs øker dine muligheter for å bli ansatt så til de grader så kan vi naturligvis ikke skrive så mye om dette. Noe må vi jo holde igjen for dem som er med på våre jobbsøker-program, men uansett om du kan være med eller ikke, så er det lov å tenke litt selv. Det er lov å tenke litt moderne og det er lov å glemme det konservative eller de tingene som gikk ut på dato ved forrige gode arbeidsmarked.

Helt til slutt: Jeg har skrevet og ropt ut om at alt jobbsøk handler om i disse dager er et å være den beste jobbsøkeren. Er du den beste jobbsøkeren innenfor ditt felt, ja da får du deg jobb ganske enkelt. Underlig at ingen andre nevner “beste jobbsøkeren”, men jeg sitter med følelsen av at det for mange som driver jobbsøker-program så høres det rett og slett ikke profesjonelt nok ut. Jeg tørr å si det, uansett hvordan det høres ut. Bli den beste jobbsøkeren så skal ting helt sikkert gå greit for deg også.

Ha en strålende uke alle jobbsøkere der ute og husk følgende; Vær deg selv og du er allerede blitt en litt bedre jobbsøker 🙂

Erik Falk Hansen


OG-S AS skal holde DUJSK jobbsøker-program i Oslo, Stavanger, Kristiansand og Porsgrunn i mars. Dette blir muligens de siste kursene på denne siden av sommeren. Det er noen få plasser ledig og ønsker du å gripe denne fantastiske muligheten så sender du en mail til laila.rogenes@ogsnorway.com for å få tilsendt litt mer info. Jeg vet om godt over 1800 som er glade de deltok på DUJSK og jeg er temmelig sikker på at du også vil føle det slik om du blir med.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s