Jeg har dessverre selv brukt ordet «ekspert»  tilbake i tid, men etter et intervju med Line i DN for noen år tilbake hvor hun mente det var uheldig å bruke ordet «ekspert» innenfor det jeg driver med så har jeg aldri brukt dette ordet om meg selv. (Håper jeg) Og vet du hva? Det er jeg så inderlig glad for. Det går rett og slett kaldt nedover meg når jeg hører folk utnevne seg selv til eksperter når det kommer til karriereveiledning, jobbsøking og lederutvikling. Ekspert i CV skriving. Ekspert i intervjuteknikker. Ekspert i å se folk i øynene. Ekserpt i ditt og ekspert i datt. Ekkelt er det rett og slett.

Så hva har de innledende ordene med jobbsøking å gjøre?
Hva har det med jobbintervju (ref. tittel som selvfølgelig var ironisk ment) å gjøre?
Svaret er ganske enkelt. Det finnes nemlig en ekspert i alt dette.
Den eksperten er deg.
Det er du som er eksperten når det kommer til deg som person, din erfaring, din kompetanse og dine ønsker.
Hvem er vi liksom til å si at vi vet bedre enn deg om du og ditt?

«Det er bare positivt om man er nervøs før et intervju» eller «det er ikke noe i veien med å være nervøs før et intervju» Dette er setninger vi leser oftere og oftere. OK det er ikke noe i veien med å være nervøs for ett intervju, men ikke kom her å si at det ikke hadde vært bedre om en ikke var nervøs i det hele tatt.
Og vet du hva?
Det er faktisk mulig å unngå å være nervøs eller redd før et intervju. Det er faktisk mulig å sove godt og avslappende dagen før et intervju. Det er faktisk mulig å gå på intervjuet med senket skuldre og med en væremåte slik som du alltid er. Og for tredje gang må jeg bruke “vet du hva”?
Det er som oftest de som klarer dette som får jobben.

Dette kan du droppe fra og med i dag

jobbintervjuDet første du enkelt kan gjøre er å glemme alt av tekster som gir deg en liste over de mest vanlige spørsmålene som kan komme opp i et intervju og, enda verre, hva er gode svar til disse spørsmålene. Dette er rett og slett noe tull og noe som faktisk gjør ting vondt verre for en jobbsøker som skal på intervju. Er det rart folk er nervøse? Jeg ble presentert et hefte fra et jobbsøkerkurs her for leden hvor det i dette hefte så fint stod «50 mest stilte spørsmål på intervjuer i Norge» og «De beste svarene»
Jeg sier det igjen jeg; Er det rart folk er nervøse før et intervju…..

Det andre du kan glemme er alt dette tullet med speiling av personene du møter og at du må sitte sånn og sånn (så framt de sitter sånn) og at du må smile når de smiler. Må nesten bare le av folk kan komme opp med slik oppgulp, men trist er det.

Dette kan du gjøre fra og med i dag

Ta deg friheten til å ta ting litt på sparket i intervjuet. Når det gjelder spørsmål om deg, utenom den tekniske og / eller kompetansebiten, så er det lov å ta et pust, tenkte litt og så gi et svar som der og da var mest naturlig for deg. Et svar som er ekte og et svar som intervjueren helt sikkert vil foretrekke i forhold til alt det andre pisset folk kommer opp med.

Ha klart for deg følgende:

3 svakheter i tilfellet du skulle få det tåpelige spørsmålet om hva dine svakheter er. Vær så snill å huske at dette skal være reelle svakheter og ikke noen ting som kan snus til noe positivt. Ei heller skal du prøve å gjøre om på spørsmålet du blir stilt.
Har du disse klare ja da har du dem med deg for alltid og enda en mindre bekymring i jobbsøkerhverdagen.

Ha klar din pitch når spørsmålet «fortell litt om deg selv» dukker opp. Har du denne på plass og den sitter i ryggmargen, ja da er det enda mindre å stresse med kvelden før intervjuet.

Forstå at alt intervjueren er ute etter er å lære mer om deg og se hvordan du er som person. Da er det den ekte deg du skal vise fram og det er den ekte deg intervjueren ønsker å møte.

Tro det eller ei, så enkelt kan det være. Husk; Du er på intervju fordi de likte bakgrunnen din, og kan du den tekniske biten? Ja da er alt som gjenstår følgende:
Kjenn deg selv og vær deg selv.
Og eksperten på du og ditt?
Det er jo deg selv

Erik

 


OG-S AS kjører nå siste runde av private DUJSK Program i mars før det blir noen måneders pause. Kurs er satt opp for Stavanger, Oslo, Kristiansand og Porsgrunn. Er nå fullt, men har venteliste så send en email til laila.rogenes@ogsnorway.com for mer info. Kan være den beste investeringen du har gjort på lenge.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s