Selv om jeg trodde at dette med å «søke på alt av stillinger» var noe som skulle forsvinne med 2016 så har det dessverre ikke blitt slik. Stadig vekk leser vi innlegg fra jobbsøkere, eller intervjuer med jobbsøkere, hvor de står fram og sier at de har søkt på et ufattelig høyt antall stillinger. 200, 500 ja til og med 1000+.  Denne teksten er ikke kritikk av dem, ei heller er det kritikk av NAV systemet, men rett og slett en tekst som på en saklig og fornuftig måte trekker fram bakdelene med å søke på alt som er av stillinger og fordelene med å gjøre det motsatte.

Når jeg sier i denne teksten at du som jobbsøker ikke skal søke på alt som er der ute så kan jeg forstå at det kan være frustrerende. Det er jo nesten slik at NAV «tvinger» deg til å gjøre det motsatte av det jeg sier. Dessverre så kan ikke jeg kritisere NAV hver gang jeg er uenig med dem, men vi kan jo alle håpe at Sigrunn Vågeng tar tak i dette og sprer dette ut til de forskjellige regionsdirektørene.  Det er nemlig slik at det verste en jobbsøker kan gjøre er å søke på alt som er av stillinger.

Her kommer en logisk og fornuftig forklaring på dette.

 1. Søker du til bemanningsbransjen og hodejegere og de ser at du søker på alt som er av stillinger hos dem, hvordan kan du som jobbsøker da forvente at de skal ta deg seriøst? En dag vil du være jordbærplukker og en dag vil du være daglig leder liksom (satt litt på spissen). Det du indirekte da sier er at du ikke selv vet hva du vil og samtidig vil du få det veldig vanskelig med tanke på å bevise motivasjonen når det så dukker opp en stilling som virkelig passer deg.
 2. Tenk på signalet du gir ut når du søker på noe som er langt vekke fra det du kan osv. Er du nyutdannet og søker på en Daglig Leder stilling som krever lang ledererfaring så er det jo ikke rart at den eller de som har ansvar for rekrutteringen begynner å tenke om det er noe seriøst galt med deg.
 3. Det er vanskelig nok å holde på motivasjonen når det kommer til det å være jobbsøker i dagens marked, men med å søke på alt som er der ute så gjør du det bare enda vanskeligere. «Set yourself up to fail» er det noe som heter på engelsk, og ja, det er dessverre det du gjør. Ved å sende ut søknader på stillinger som du høyt sannsynlig ikke vil være relevant for så åpner du jo opp for enda flere avslag. Enda flere slag i trynet. Ikke rart motivasjonen da faller.
 4. La oss si du en uke søkte på 8 stillinger, hvor av kun en av disse stillingene var relevant. Allikevel klapper du deg selv på skulderen når fredagen kommer fordi du har søkt på 8 stillinger. Blir ikke det bare å lure seg selv? En falsk trygghet liksom?
 5. Det å søke på en jobb kan ta tid. Mange bruker flere timer på dette. Tenk på alle de timene du kaster bort vet å søke på stillinger som du ikke vil få? Tenk på hvordan denne tiden heller kunne blitt brukt; Åpne henvendelser, ut å møte bedrifter, ut å bygge nettverk, bruke enda mer tid på de stillingene som virkelig er relevante, sosiale medier og mye mer.
 6. Når det gjelder så mye annet i livet og næringslivet så handler det om kvalitet over kvantitet. Hvorfor er ikke dette tilfellet når det gjelder jobbsøk?

kvantitet-3

Jeg møter mange jobbsøkere gjennom jobben min, da både deltakerne på vårt jobbsøkerprogram DUJSK i tillegg til andre jobbsøkere. Jeg kan helt klart og tydelig huske en rekke mennesker som har kommet til meg og sagt noe som: “Erik, jeg har søkt på 100 stillinger, men ikke fått et eneste intervju.” Samtidig spør jeg dem hvordan det går med motivasjonen og svaret er alltid noe som: «Erik, den er det lite igjen av» Det er forståelig sier jeg. Du arbeider jo helt feil og har gått i den fella hvor du tror at desto flere søknader du sender desto større mulighet er det for å få seg en jobb. Snarere tvert imot sier jeg. Det tar ikke lang tid før de forstår. (Uttak fra tidligere bloggtekst)

Så hva skal du gjøre videre? Mitt råd til deg er å fokusere på de jobbene som du har lyst på og de jobbene du har en viss relevans for. Blir det kvalitet på dette så kommer du langt, og så har du også nå plutselig mye mer tid til alle de andre jobbsøkende aktivitetene jeg nevnte ovenfor. Samtidig håper jeg at NAV er villig til å se på dette og kanskje legge til rette på en ny måte slik at jobbsøkere kan jobbe mer effektivt, konstruktivt og med mye mer kvalitet i deres arbeid.

Søke på alt av jobber? Nei, nei og atter nei. Det er ikke logisk og det er fundamentale feil i en slik metode.

Erik

kvantitet-2

2 thoughts on “Søk på alt som er av jobber der ute, eller?

 1. Du treffer spiker´n på hodet som vanlig, Erik.
  En stillingsannonse er jo egentlig “et rop om hjelp” fra en arbeidsgiver som trenger noen til å løse oppgaver eller problemer for seg. I tillegg er stillingsannonsen et spørsmål, nemlig følgende: “Er du den som kan det vi spør etter, som har personlige egenskaper som passer inn hos oss og som dekker vårt behov?” Hvis du analyserer stillingsannonsen og finner ut at du er en slik person, søk på jobben ved å svare på det de spør etter. For å finne motivasjonen din, kan det muligens være en idé å tenke: hva kan jeg hjelpe dem med og hvordan vil jeg føle meg når jeg yter den hjelpen? Hvis det gir deg positive “vibber”, er det enda en grunn til å søke.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s