Vi i OG-S AS er en relativt liten bedrift med fire ansatte hvorav «hovedkontoret» ligger i Stavanger. Vi vil gjerne bli større, men trenger da mer tid til salg av våre tjenester slik at vi kan få flere kunder. Den tiden har vi ikke i dag. Heldigvis har vi som sagt kontor i Stavanger og da er det jo bare å hente inn noen arbeidsløse fra olja og la de jobbe gratis for oss ikke sant? Flinke selgere som kan øke omsetningen til OG-S AS uten at det koster oss ei krone. Ingen risiko er det heller med dette. Joda, man har det virkelig som plommen i egget når man er Daglig Leder for en liten bedrift i disse motgangstider. Gratis arbeidskraft? Ja takk.

Selvfølgelig tenker vi ikke slik, men vet du hva?
Muligheten er der og det er rett og slett utrolig leit.
Leit, rett og slett fordi alt for mange bedrifter utnytter situasjonen.

Ingen tvil om at arbeidsmarkedet i disse tager er svært tøft og da spesielt i Rogaland. Folk går lengre uten jobb enn tidligere, NAV har en mye vanskeligere jobb å gjøre enn tidligere og en kan ta og føle på frustrasjonen. Dessverre er det alt for mange bedrifter som utnytter denne situasjonen til sitt eget beste.
Da tenker jeg på alle de bedriftene som tilbyr «arbeidsopplæring» eller praksisplass til jobbsøkere, da uten en hensiktsmessig plan rundt dette. Bortsett fra at bedriften selv får mye ut av dette så klart.

sosial dum

Arbeidsavklaring / opplæring eller praksisplass, som mange kaller det, er en kjempegod ordning som NAV skal ha all ære for å ha kommet opp med. Dessverre er det kun en god ordning i tilfeller der:

  1. Bedriften er usikker på om de har råd til å ansette en person, men at de med stor sannsynlighet vil ansette personen etter at han / hun har bevist at han eller hun er en ressurs.
  2. Kandidaten / jobbsøkeren får mulighet til å tilegne seg helt nye kunnskaper og til et nivå hvor de derfor stiller sterkere enn tidligere iht. å få seg ny jobb
  3. Kandidaten / jobbsøkeren har vansker å få seg jobb på grunn av etnisitet, tidligere problemer (rus, sykdom o.l) og hvor 3-6 måneder praksis vil hjelpe dem på veien videre mot ny jobb
  4. Kandidaten / jobbsøkeren mottar en månedlig bonus dersom de i denne stillingen arbeider med salg og som resultat av dette sikrer salg for bedriften

I alle tilfellene over kan en argumentere med at en slik ordning har en god hensikt som både samfunnet og jobbsøkeren vil få nytte av. Ja, rett og slett en ordning som vil hjelpe veldig mange på veien tilbake i fullt arbeid. Tommel opp NAV og jeg vet selv at denne ordningen hjelper svært mange.

Dessverre er det også alt for mange bedrifter som utnytter situasjonen. Jeg hører om minst en slik episode hver dag rundt forbi i Rogaland og nesten alltid gjelder det mindre bedrifter og / eller grunder-bedrifter. Jobbsøkere kontakter meg i frustrasjon ettersom de føler seg utnyttet. Ikke kan de gå ut å «skrike» høyt om dette i sosiale medier eller medier for da blir de sett på som negative både av bedriftene det gjelder, men også rekrutteringsbransjen. De må liksom bare holde helt kjeft…

Denne gode ordningen fra NAV blir misbrukt alt for mye og det blir sosial dumping, utnyttelse av sårbare mennesker i tilfeller der:

  1. Bedriften ikke har noen som helst hensikt i å ansette personen etter praksisperioden og arbeidet jobbsøkeren utfører i svært liten grad gjør at de lærer nye egenskaper og får ny kompetanse.
  2. Bedriften «ansetter» selgere (da selgere med erfaring som ikke trenger opplæring) for å selge bedriftens produkter eller tjenester over en periode, men igjen uten hensikt i å ansette personen etter praksisperioden.
  3. Bedriften har mye arbeid som de ikke selv klarer å håndtere (For eksempel back-log av administrasjonsarbeid) og lager derfor en praksisplass for å få inn en eller annen jobbsøker til å gjøre oppvasken, men igjen uten noen som helst hensikt i å ansette personen.

Tenk hvor bra denne ordningen hadde vært om ingen utnyttet situasjonen. Tenk hvor bra denne ordningen hadde vært dersom NAV hadde vært enda bedre til å kontrollere at bedrifter ikke utnytter situasjonen.

Til de som utnytter denne ordningen kan jeg ikke si så mye annet enn at jeg håper både politikere og NAV stiller hardere krav i framtiden slik at en ikke kan utnytte situasjonen. Jeg håper det blir en betydelig straff til de bedrifter som ikke har oppfører seg iht. regelverket.

Det å tilby noen en praksisplass på feil grunnlag er ikke samfunnsnyttig. Du og din bedrift er ikke den «reddende engel». Du driver rett og slett med sosial dumping og utnyttelse av sårbare mennesker.

La oss bruke ordningen til det den er ment for. Da er det en super ordning som tjener både samfunnet og arbeidsledige.


Liten ting til slutt: Ser at mange i Rogaland begynner å få en litt sånn «ekkel» følelse rundt det en kanskje kan kalle undertrykkelse av jobbsøkere. Selv sitter jeg med samme følelsen. Det dukker stadig opp tekster og kommentarer fra rekrutteringsbransjen hvor man omtrent «truer» jobbsøkere til å «holde kjeft» om ting jobbsøkeren ikke er enig i eller rundt negative opplevelser jobbsøkeren sitter med iht. bransjen. Samtidig ser vi også litt trusler / utpressing her og der hvor bedrifter sier at «om ikke du er i arbeid» så får du deg ikke jobb / stiller svakere enn andre. «Derfor kom og jobb for oss» uten at vi skal betale deg. Du har bedrifter som antyder at det er kun gjennom å jobbe at man får seg nettverk og «vi kan tilby deg en jobb som ikke er en betalt jobb, men hvor fordelen for deg er at du får deg nettverk og at det ser fint ut på din CV» En svært negativ utvikling som jeg ikke liker i det hele tatt og som jeg håper NAV Rogaland, Næringslivet i Rogaland og Regjeringen tar tak i.


 

Noen kommentarer fra diskusjon rundt dette på FB i dag:

Jeg tror det er mange som etter en stund som ledig tar slike oppdrag…jeg kjenner flere. Og jo, jeg tror ikke disse selskapene har tenkt å ansette disse etter endt periode, rett og slett fordi bedriften deres er under oppstart og de dermed ikke har råd. De som ansettes på denne kontraktstypen er mennesker med masse erfaring, dyktige mennesker som både kan jobben og leverer. Så, hvorfor tar de disse oppdragene da, jo…fordi belastningen ved å ikke kunne si du gjør noe er stor, alle spør. Andre får jobb, ikke du. Man føler seg som et mer verdig menneske. Hva fører det til å ta slike oppdrag: mye mindre tid til søking, mindre tid til nettverksbygging, mindre tid til å lese seg opp i andre fag hjemme. Og gründere inkl utnytterne får hjelp… Noen MÅ gjøre noe! Jeg har prøvd å være Noen, men politikere vil ikke snakke med meg…har jeg gitt meg, nei da…!

Jeg ønsker å gi mulighet til uerfarne mennesker å få prøve seg i arbeidslivet. Her har vi lærlingeordninger, og dette er også sterkt promotert i regelverk for forsyning og anskaffelser. Men når NAV putter seniorer inn i denne typen ordning, og fritar selskaper for å betale mennesker den lønnen de skal ha, bare fordi de ikke klarer å håndtere ledighetsproblematikken etter oljekrisa, da mener jeg seriøst at regjeringen må se på denne praksisen. Arbeidstilsynet jobber aktivt mot å kriminalisere sosial dumping gjennom nytt regelverk, så muliggjør NAV det gjennom tiltak???

Dette tror jeg det er mye av i små og mellomstore bedrifter. Gjør meg helt kvalm. Sosial dumping muliggjort av staten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s