«Hva er dine svakheter?» Spørsmålet som alltid kommer på intervjuer, selv om jeg bare ikke kan fatte hvorfor. Ingen god intervjuer vil spørre et slikt spørsmål ser du, men når det finnes flere av dem som ikke kan intervjue enn dem som kan der ute, ja da må vel du som jobbsøker også ha en løsning på hva du skal svare her. Så, hva du skal svare når det STORE, VANSKELIGE, STYGGE SPØRSMÅLET kommer: Hva er dine svakheter?

Ironien i det hele er at dette faktisk ikke er vanskelig i det hele tatt. Det er faktisk veldig enkelt. Du skal bare glemme den «karriereeksperten» som en vakker dag på 80-tallet bestemte seg for å begynne å lage stort oppstyr rundt hva en skal svare på dette spørsmålet i intervjuer. Du skal bare glemme alt oppgulpet som fortsatt henger igjen den dag i dag i “karriereekspertenes verden”.
Alt du skal gjøre er nemlig:

Si rett ut hva dine svakheter er. Hva er dine svakheter? Jo det er X, Y og Z.

svakhter

Tenk hvor deilig du vil ha det når du har funnet fram til 3 eller 4 svakheter. Da trenger du aldri igjen tenke på dette.
Du kan faktisk være en av få som gleder seg til å få dette spørsmålet på intervjuet.
Glede deg til det alle andre gruer seg til.
Tenk hvor deilig…..

Dessverre er det veldig få som tenker slik. De fleste har nemlig lest en eller hundre tekster fra veiledere som kommer med tips rundt dette med svakheter som gikk ut på dato før andre verdenskrig.  Alle de tekstene som sier noe i den duren som:

  • Du må komme med svakheter som også er en styrke
  • Du må snu dine svakheter til styrker.
  • Ikke skal svar direkte på spørsmålet.  Svar heller: «la meg heller fortelle deg hva jeg jobber med å bli bedre på»

Før jeg går videre må jeg bare le litt. Ha ha ha. Er det mulig? Hvem kommer opp med noe slikt? Lever de på samme planet som “vanlige” mennesker? ha ha.

La oss ta dette for oss veldig enkelt.

  1. Ingen ansetter deg på grunna av dine svakheter. De ansetter deg på grunn av dine styrker. Desto mindre tid du bruker på svakheter i intervjuet (bare si dem rett ut X, Y og Z) desto mer tid kan du bruke på dine styrker
  2. Har du tre eller fire svakheter klare så trenger du aldri mer bekymre deg. Spørsmålet om svakheter blir da veldig enkelt
  3. Du har bare ting å tjene på å være ærlig her. De viser selvinnsikt, det viser at du kan ta kritikk og det viser at du mest sannsynlig er enkel å ha med å gjøre. Enda viktigere; Det viser at du er en ærlig person
  4. Om du bare svarer rett ut X, Y og Z, ja da vil mest sannsynligvis intervjueren bli litt «satt ut». Litt bakoversveis (om han eller hun har hår). Ja de vil rett og slett bli imponert.

 

Så gjør deg selv en tjeneste. Bruk litt tid på å finne tre eller fire svakheter. Vi snakker da om reelle svakheter og ikke ting som perfeksjonist, detaljorientert eller at du setter for høye mål. Ikke noen av disse tingene som i grunnen er mer positivt enn negativt. Ingen av disse “svakhetene” som får en god intervjuer til å måtte holde igjen for ikke og spy. Ingen av disse tingene som gjør at en god intervjuer vil tenke «hva tar du meg for» «tror du jeg er dum»

Nei. Du skal finne noen reelle svakheter. Du skal si dem rett ut og ferdig med det.

Og husk: Mens du bare kaster ut dine svakheter på intervjuet så får heller alle andre sitte der å «ro ro til fiskeskjær» og bruke flere minutter på å snakke om svakhetene som de jobber med eller svakhetene som for all del også er noe positivt. De får sitte der på intervjuet og la det skinne gjennom seg at de bare snakker «piss» De får sitte der og grave en dypere og dypere grav for seg selv.

Nei, du skal være den som bare sier ting som dem er så kan du og intervjueren heller bruke tiden på å snakke om alle de positive tingene om deg og din bakgrunn.

Ha en strålende uke alle jobbsøkere der ute og her er linken til neste gratis jobbsøkerwebinar vi holder. Meld deg på i dag.

https://www.facebook.com/events/1925118564375789/

Erik Falk Hansen
Daglig Leder
OG-S AS

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s