Mye kan bli sagt om NAV i disse tider og jeg har jo selv tatt opp viktige temaer hvor jeg mener NAV gjør store feil, da i henhold til jobbsøkere med høy kompetanse og lang erfaring. Jobbsøkerklubber som gikk ut på dato for mange år siden er der jo fortsatt. Uansett, det må en organisasjon som NAV tåle og det vet jeg også de gjør. MEN, i dag vil jeg skryte litt av NAV. Ikke bare skryte av dem, men jeg vil også fortelle deg som jobbsøker hvordan du faktisk kan få mye ut av NAV, din NAV veileder og deres rekrutteringsteam.

nav 1

Som jobbsøker kan det kanskje være enkelt å tenke at desto mindre kontakt med NAV en har desto bedre. «Holde NAV på avstand» tenker og sier mange. For så vidt greit det, men la oss heller se på fordelene en jobbsøker kan få dersom en arbeider tett opp mot NAV og ens veileder. De siste månedene har jeg nemlig opplevd, spesielt i Rogaland, men også en del i Agder og Hordaland at jobbsøkere er mye mer positive til veilederne på deres lokale NAV kontor. De føler faktisk de får god hjelp. De føler at veilederen bryr seg og de ser på veilederen som en god støttespiller. Mange får faktisk jobb direkte via NAV der bedrifter ringer opp NAV for å se hvilke kandidater NAV har i sin database.

Så hvordan kan du få maks nytte ut av din NAV og din veileder?

1.     Vær litt «på» dem. Vær åpen om at du har et behov og at du ønsker hjelp. Vis at setter pris på det din veileder kan gjøre for deg. Bare dette er med på å gi veilederen i NAV en «boost» og samtidig føle seg smigret. Da skal du fort se at du plutselig har en veileder som virkelig kan være til hjelp for deg.

2.     Mas litt på dem. Bare det smigrer dem litt. Tenk på alle dem som holder seg helt vekke og omtrent gjemmer seg fra sin veileder. Den personen vil ikke du være. Du vil være den som viser at du verdsetter hva din veileder kan gjøre for deg

3.     Oppdater deg stadig i databasene til NAV. Legg inn så mye info som mulig slik at du kommer opp på søk som blir utført av deres rekrutteringsteam.

4.     Få til så mange møter som mulig med din veileder. Desto mer og bedre kontakt dere har desto bedre for deg.

Joda, det er helt sikkert mange som har en fryktelig dårlig opplevelse med NAV, både med veileder og ikke minst disse jobbklubbene som holdes av eksterne aktører. Jeg skal ikke være så naiv og si at alt er roserødt. Når det er sagt så handler dette om deg. Deg som jobbsøker. Det handler om å bygge gode relasjoner og det handler om å få mennesker rundt deg til å hjelpe deg. Da er det også utrolig viktig at du får med deg NAV på laget.

Og vet du hva?

Det kan være dette som gjør forskjellen med tanke på om du kommer i jobb eller ikke.

Siden nyttår så har 9 av de 67 deltakerne fra vårt DUJSK program som har fått seg jobb, fått den nye jobben gjennom NAV.(Ikke praksisplasser, men betalt jobb) Det betyr 13,5% av alle DUJSKERE har fått seg jobb gjennom NAV de siste 3 månedene. Da må vi vel si at NAV virkelig er en viktig kanal på veien mot ny jobb og en kanal som burde tas vel så seriøst som stillingsutlysninger, sosiale medier, rekrutteringsbransjen, åpne henvendelser og nettverk.

Så denne gang kjære NAV er det tommel opp fra meg. Samtidig merker jeg at flere og flere jobbsøkere snakker positivt om sine forhold med veilederne og det er stor forskjell fra bare et år siden. Fortsett det gode arbeidet og fortsett med å få folk inn i betalte jobber. Det liker vi.

Erik Falk Hansen

NB. Mens jeg er i gang 🙂 Om dere bare kunne endret ting slik at jobbsøkere ikke refereres til som “brukere” så hadde vi virkelig kommet langt på vei. Det å kutte fire-ukers jobbklubber hadde også vært en ide, men det får være opp til Dagbladet å ta videre…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s