Det er mye snakk om roboter i disse dager. At mange slike roboter vil ta over en rekke funksjoner og arbeidsoppgaver i framtiden er det lite tvil om, men fortsatt vil bedrifter også måtte ansette mennesker (heldigvis). Og her kommer poenget med denne teksten; Bedrifter skal ansette mennesker. Ikke robot-mennesker som sier og skriver akkurat det de tror arbeidsgiver vil høre. Ei heller mennesker som sier og skriver ting de har blitt fortalt de skal si og skrive.

Når jeg er rundt forbi i landet på forskjellige opplegg med jobbsøkerprogrammet DUJSK så er det skremmende å se hvor mange jobbsøkere som mer eller mindre har blitt fortalt (Eller lest) at de omtrent må være roboter i jobbsøkerprosessen. Fra jobbsøkerbøker til jobbsøkerkurs og jobbklubber så er alltid budskapet “slik må du være” ogdette må du gjøre” Etter bare 30 minutter med å høre på meg så er det ofte skremmende for dem også…. De innser hvor «tåpelig» det er å være en «robot» i jobbsøkerprosessen. De innser at det er det stikk motsatte som skal til for å få seg jobb.
De innser også noe enda viktigere: De innser at arbeidsgivere er ute etter å ansette mennesker. Ekte mennesker.

robot

Ta en titt på alle punktene nedenfor så ser du hvor «latterlig» det hele er, og bare sånn for sikkerhet skyld så må jeg nevne at punktene nedenfor er ironisk ment.

 • Arbeidsgiver er ikke interessert i at du forteller litt om hvem du er utenfor arbeid og hva du driver med utenfor arbeid når du møter dem for et intervju
 • Arbeidsgiver er ikke interessert i å lese litt om dine interesser på CV. De blir rett og slett forbanna på hvor uprofesjonell en jobbsøker kan være når de skriver interesser på CV
 • Arbeidsgiver er mye mer interessert i at du ikke svarer dem direkte på spørsmålet «hva er dine svakheter». De vil heller at du snakker om ting som ikke er reelle svakheter. Du ser; arbeidsgiver er selv så stokk dumme at de faller for det.
 • Arbeidsgiver vil at alle skal skrive lik intro i søknaden. Noe annet ville vært uprofesjonelt
 • Arbeidsgiver vil at alle søknader skal være satt opp på lik måte, være like lang og ha samme teks-type. Noe annet ville igjen vært alt for uprofesjonelt.
 • Arbeidsgiver vil at du speiler dem i intervjuet. De liker «herming» og de ville blitt svært skeptiske i et tilfellet hvor du rett og slett bare var deg selv
 • Arbeidsgiver aksepterer ikke at du spør spørsmål underveis i intervjuet for det beviser jo at du lytter og er interessert og det er de ikke ute etter. De vil heller at du venter til slutt med spørsmålene.
 • Og når det gjelder spørsmålene til slutt i intervjuet så vil arbeidsgiver helst at dette er noen «gode» spørsmål som du har forberedt på forhånd og helst spørsmål som alle andre også tar fram.
 • Arbeidsgiver ser gjerne at du, dagen i forveien, øver deg på hva du skal svare på spørsmål i intervjuet slik at svarene dine er innøvde. Det er nemlig så utrolig gøy for dem når alle svarer det samme.
 • Arbeidsgiver vil absolutt at du og de andre 300 søkerne ringer opp med noen ikke så veldig genuine spørsmål før du sender søknad. De synes det er så trivelig å måtte ta imot alle disse telefonene. De elsker det faktisk, spesielt når alle stiller de samme spørsmålene.
 • Arbeidsgiver spør spørsmålet; «fortell litt om deg selv» slik at du kan gå gjennom hele din karriere og CV. De får nemlig så mye energi av dette ettersom de ikke vet noe av dette fra før.
 • En ting arbeidsgiver liker veldig godt er å motta en email fra deg etter intervjuet. De forstår jo at du aldri i verden ville gitt ditt siste innsalg i selve intervjuet så da vet jo arbeidsgiver også hvor lurt det er å sende en email når du kommer hjem.
 • Arbeidsgiver vil ikke høre en eneste ting om deg personlig. De er jo slik at de ikke har planer om å ansette et menneske så da spiller det ikke noen rolle om du passer inn iht. kultur osv. Så framt du er god til jobben så er det ikke så viktig om de liker deg eller ikke.
 • Til syvende og sist vil ikke arbeidsgiver ansette en person som kan tenke og snakke for seg selv.

Les gjennom punktene en gang til så ser du hvor skjevt ut vi er kommet her i dagens jobbsøker-Norge. Det er kanskje først når en skriver det på denne måten at både jobbsøkere og alle jobbekspertene innser hvor «ille» det er blitt.

Mitt beste tips til deg som er jobbsøker og som har lest dette:

Le litt av alle tipsene som sier at ting skal være sånn og sånn og le litt av deg selv også om du kjenner deg igjen
Le litt av alle disse tipsene som sier at du MÅ være slik og du MÅ oppføre deg slik.
Rett og slett gå litt imot disse tipsene
Rett og slett vær den jobbsøkeren som er ekte.
Den som er ærlig og den som virkelig ønsker jobben.
Klarer du dette? Da stiller du sterkere enn noen andre.
Så enkelt er det

Erik Falk Hansen | Daglig Leder | OG-S AS | +47 40 43 54 93


Jobbsøkerprogrammet DUJSK har blitt en suksess uten like og vi har gått litt i mot strømmen. Antall deltakere i jobb etter kurset er 3 x høyere enn antall deltakere fra NAV`s jobbklubb som kommer i jobb (ca.26% fra jobbklubb innen 6 måneder) og antall deltakere i jobb etter DUJSK ligger langt foran landsgjennomsnittet. Vi skal nå ha siste private DUJSK-Program før sommeren i mai (Oslo, Bergen, Oslo og Stavanger). Om du blir med eller ikke er opp til deg, men i det minste vær snill mot deg selv og send en email til laila.rogenes@ogsnorway.com for å motta litt mer info. Det kan være det smarteste valget du gjør som jobbsøker.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s