Jeg skrev en tekst tidligere i uka som jeg selv kalte for «jobbklubb fra helvete». Valgte denne tittelen ettersom både NRK og Dagbladet de siste ukene hadde gått litt dypere inn i hva som skjer på diverse jobbklubber gjennom NAV og deres eksterne aktører. De selv hadde valgt å presentere nyheten med «jobbklubb fra helvete»

Debatten vil ingen ende ta på LI rundt dette og tydelig at mange aktører har følt seg «truffet» enten av min tekst eller nyhetssaken til NRK og Dagbladet. Godt er det. Det var hele poenget med teksten min og all kreditt til journalistene i Dagbladet og NRK for å ta tak i dette. Det var på høy tid at noen faktisk «rusket» opp litt i hva som foregår på disse klubbene.

nav 3

Det som forundrer meg veldig er at en god del av dem som er involvert i å holde jobbklubb (Helt sikkert ikke alle for jeg kjenner selv til mange dyktige kursholdere) velger å ikke se på de faktiske resultatene. Noen av dem påstår faktisk at NAV ikke har tall på hvor mange som kommer i jobb etter jobbklubb. Er det mulig liksom??? Tallene ligger jo klart ute på nav.no. I stedet for å fokusere på resultatene så virker det som at mange aktører «gjemmer» seg bak følgende:

  1. Vi får gode tilbakemeldinger fra deltakerne på jobbklubb
  2. Vi har en vanskelig jobb. Dette er ikke motiverte folk som kommer på klubbene «våre», men folk som har blitt fortalt at de MÅ stille

Det første poenget er jo så uvesentlig som det kan få blitt. Jobbklubb skal jo handle om å få folk i jobb (Resultatet) og ikke om folk liker veilederen eller selve klubben. Ei heller om de hadde det koselig på jobbklubb…

Det andre poenget er faktisk verre. Hva er dette for en måte å snakke ned deltakerne på? Gå ut i sosiale medier å si at jobbsøkere på jobbklubb ikke er motiverte? Makan til frekkhet over en jobbsøker skal du lete lenge etter. Makan til nedsnakking skal du også lete lenge etter. Jeg blir rett og slett kvalm av slike holdninger.

Så over til det viktige. Resultatene fra jobbklubb i 2015 og 2016 ligger ute her:

https://www.nav.no/no/NAV+og+samfunn/Statistikk/Arbeidssokere+og+stillinger+-+statistikk/Tabeller/tabell-1.i-alt.avgang-fra-oppfølgingstiltak-eller-lønnstilskudd

Nå kan ikke tallene ignoreres lengre, selv om noen av dem som har jobbet inn mot NAV i en årrekke påstår at tallene ikke finnes….

La oss se litt nærmere på disse tallene.

Når det gjelder deltakere på jobbklubb så kommer 27,9% i arbeid innen seks måneder. Det er basert på totalt 16 029 deltakere. Tallene varierer litt fra fylke til fylke, men ikke ett fylke er over 40%.

Er det godt nok?
Er det godt nok at en rekke aktører som driver jobbklubb mener at det er godt nok?
Er det godt nok at en rekke aktører som driver jobbklubb bruker det at «deltakerne ikke er motiverte» som er grunn til at de ikke får jobb?

Min mening er et klart NEI. Det er ikke godt nok. Det sier jeg ikke som Daglig Leder i OG-S AS som driver omstillingsprogram, (ikke inn mot NAV) men som en skattebetaler og en som bryr seg om de som er arbeidsledige.

I og med at tallene er som de er så må det være lov å være kritisk. Det må være lov å «skrike» litt ut. Til syvende og sist så er det kanskje eneste mulighet for at noen av aktørene som driver dette skal våkne litt til livet (det har de nå plutselig gjort 😊) og kanskje begynne å tenke på hvordan de kan levere bedre resultater.
Det fortjener jobbsøkere som er på jobbklubb
Det fortjener samfunnet
Det fortjener skattebetalerne
Det fortjener også NAV

Så til alle dere som savnet fakta og dokumentasjon i tidligere tekst om dette. Vær så god. Her er fakta og dokumentasjonen.

Erik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s