Husker du Petri? Petri som var kommet til uke 4 på jobbklubb via ekstern NAV-leverandør i Kristiansand? Han som hadde vært på to jobbsøkerkurs noen uker i forveien (DUJSK og via tidligere arbeidsgiver) Han som var klar som et egg til å gå i gang med en aktiv og proaktiv jobbsøkerhverdag, men som i stedet ble fortalt at han mistet dagpengene om ikke han gikk på et fem-ukers langt kurs / jobbklubb via NAV. Nå er Petri endelig ferdig med jobbklubben og jeg har fått en oppdatering fra han.

NB. Må bare legge til at CV-malen som Petri skrev om i sitt tidligere innlegg og som han fikk på NAV jobbklubb har blitt sent (av meg) til 10 aktører innenfor rekruttering i Kristiansand. Samtlige har sagt at en slik CV ikke er annet enn en katastrofe. Godt da at NAV selv kom på banen og sa ifra de kursholderne at de måtte slutte med dette “diktaturet”


 Hei Erik

Da er jeg endelig ferdig på jobbklubb her i Kristiansand. Har vært noen helvetes uker og da jeg kom hjem sist fredag etter siste kursdag så spurte kona hva som var galt med meg. «Galt med meg sa jeg?» Ja sa hun. «Du ser jo helt ferdig ut.» Vet du hva Erik? Jeg er faktisk ferdig. Hadde håpet at helgen skulle ordne på ting, men det siste jeg orker å tenke på nå er jobbsøk. Jeg sitter med en følelse av å være en «ingenting» og følelsen av å være svært liten verdi for samfunnet. Glad sommeren snart kommer for det å drive med jobbsøk akkurat nå er noe jeg ikke har krefter til. Merkelig hvor stor forskjell fem uker kan gjøre….

Nok med å synes synd på seg selv her Erik. Ville bare skrive til deg om opplevelsene gjennom den siste uken på jobbklubben. Heldigvis så slapp vi å lære mer om den industrielle revolusjonen og arbeidsmarkedets historie, men så mye bedre ble det ikke. Hadde besøk av et rekrutteringsselskap en dag og det var faktisk det eneste som var bra med den siste uka på denne klubben.
Gjennom den siste uka så lærte vi noe veldig viktig. Vi lærte om personlig økonomi. Det var visst noe av det viktigste for en jobbsøker å lære og derfor brukte vi faktisk en hel dag på dette. Først ble vi fortalt at de ikke bare var idioter og latsabber som kan miste kontrollen over økonomien. Etter dette så brukte kursholderen 5.5 timer på å gå gjennom ulike personlighetstyper, Maaslows Behovspyramide, helseutfordringer ved røyking, spagettimerker, eldrebølgen, pensjonsalder, sykkelpriser, bilbransjens sleipe triks og ikke minst betalingsanmerkninger sortert på hvilken bilmerker folk har. Alt dette for å konkludere (klokken 14:00) med følgende; «det er mange forskjellige grunner til at folk mister kontroll på økonomien». Det var det liksom før vi fikk en bok om personlig økonomi og et ark med eksempel på budsjett. Så var dagen slutt. Sukk….

Det ironiske med alt dette Erik er jo det at jeg har arbeidet som regnskapsfører og økonomisjef i mange år. Jeg tror den minste utfordringen min i jobbsøkerprosessen blir å holde økonomien under kontroll. Litt av en mandag var det. Og vet du hva? Det ble verre utover uka….

fellappart.jpgJeg trodde det var en spøk da kursholderen fortalte oss at det ikke var noe i veien med å legge til en stilling på LI (nåværende stilling) hvor du oppga NAV som arbeidsgiver. Kunne gjøre det samme på CV om vi ønsket. Det ville i det minste dekke «hullet» i CV / LI Profil. Som han sa, det er jo ikke noe positivt å bli sett på som arbeidsledig. De som er i jobb vil alltid stille sterkere? Er det rart man mister motivasjonen og den gode selvfølelsen Erik? Det skulle ikke vært lov å komme med slike ting på en jobbklubb som NAV betaler for. Ikke bare ødelegger det for meg og de andre med tanke på å få seg jobb, det ødelegger hele livet vårt.

Jeg kunne skrevet i timevis om alt det som skjedde siste uka Erik, men tror jeg skal gi meg der. Nå har jeg heldigvis gitt blanke F i kursholders beskjed om at jeg ikke fikk lov å nevne barn og kone på CV og de er nå tilbake i livet mitt, men det hjelper så lite nå som motivasjonen er helt ødelagt.

Jeg skal nok klare å komme meg «opp igjen» før sommeren, men akkurat denne uka og neste uke så er jobbsøk det siste jeg skal tenke på. Nå må jeg finne troen, motivasjonen og lysten helt på nytt. Det vil ta litt tid. Heldigvis Erik så har jeg jo nå fått opplæring i personlig økonomi og har fått et regneark hvor jeg kan fylle inn hvor mange bananer og epler jeg har kjøpt og skulle jeg se en Mazda Cx9 på veien så vet jeg at dette er en person med betalingsanmerkninger. Jeg hadde forresten planer om å begynne å røyke i juni, men nå dropper jeg også dette. Fikk jo fortalt at det er veldig farlig å røyke så heldigvis lærte jeg noe gjennom disse fem ukene.

Hilsen Petri

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s