«Med all respekt for de det gjelder. Blir så forbanna når jeg ser mennesker på LinkedIn som har 20 års arbeidserfaring fra et yrke, søke arbeidstrening / praksis via NAV for det samme yrket ☹ Skal staten legge opp til sosial dumping?»  «Er på arbeidstrening selv. Jobbet fra 1976 – 2016 (burde egentlig vært trening nok det). De er kun ute etter min gratis arbeidskraft.

Jeg kom over de to innleggende nevnt ovenfor på min FB-feed i dag og passet veldig greit i og med at jeg hadde planer om å skrive en ny tekst rundt dette med praksisplass og arbeidstrening. Før jeg skriver videre så er det noen ting jeg må understreke her:

 1. I denne teksten så refererer jeg / tenker på jobbsøkere som har høy kompetanse / høy utdanning / lang erfaring. Altså, de som i bunn og grunn ikke skal ha store vanskeligheter for å få seg jobb bortsett fra at vi har vært i et tøft marked.
 2. I denne teksten refererer jeg til de praksisplassene hvor premissene (på forhånd) er gale. Det vil si; Det er ikke lagt til rette for at praksisplass kan føre til en betalt jobb
 3. I denne teksten refererer jeg til de praksisplassordningene hvor den som går inn i stillingen ikke lærer noe vesentlig nytt.
 4. Jeg skal legge vekk mine følelser om dette temaet og kun vise til logikk og resultater

I går så jeg nemlig et innlegg på LinkedIn hvor det stod skrevet: «Mulighet for praksisplasser som kan føre til jobb. Meld deg inn i gruppen Kompetansetorget Ullandhaug så får du mer informasjon». Det første jeg tenkte på var følgende: Hvorfor skal en person med 15 års erfaring som for eksempel prosjektleder fra oljebransjen plutselig gjøre seg tilgjengelig for en praksisplass? Hva har de å tjene på det liksom?
«Veldig mange får jobb» sier aktørene som driver disse greiene her.
«En stiller sterkere med tanke på å få seg jobb om man er i jobb» (errmm praksisplass) sier de videre.
Vel, gjør de nå det? La oss se litt på tallene fra NAV

Antall praksisplasser som fører til jobb i Rogaland:

Rogaland                           29.7%

Her er det 70% som jobber i praksis i 3-6 måneder som deretter ikke får jobb. Altså, litt over 1 av fire kommer i jobb. De tre andre? Ingen jobb….
Ser man derimot på lønnstilskuddsordningen i Rogaland så kommer 57,8% i jobb når perioden er over. Så hvorfor er det så lite snakk om denne ordningen? Kan det være fordi ingen av aktørene som driver med å selge folk inn i praksisplass har noe å tjene på det? Kan det være for at det koster staten litt mer penger på kortsikt (Men absolutt ikke på langsikt)

praksis 2

Ingen tvil om at dette er skremmende resultater, men hvordan kan vi, som for eksempel i Aust-Agder, gjøre noe slik at praksisplasser i høyere grad fører til betalt arbeid?

1. Stille høyere krav til arbeidsgiver
2. Sette klare premisser på forhånd
3. Bedre kvalitetssjekk av arbeidsgivere som tilbyr praksisplass
4. Strengere straff til aktører som utnytter dette

Så her er mine klare råd:

For deg som ønsker praksisplass:

 1. Finn en bedrift som du selv kan tenke deg å jobbe for og hvor du har tro på at en praksisplass kan lede til jobb + en plass hvor du tilegner deg ny kunnskap og nye erfaringer
 2. Vær skeptisk til de aktørene som tilbyr deg praksisplass ut av det blå

For deg som ikke vil ha praksisplass:

 1. Bruk tiden på å søke jobb. Gjør deg sett og gjør deg tilgjengelig. Nå som markedet begynner å snu (til det bedre) så vil du ha mye å tjene på å være ledig / tilgjengelig
 2. Ikke hør på dem som sier at det er bedre å være i praksis iht. å få deg ny jobb. De sier det bare fordi de selv tjener på det og som sagt; en praksisplass uten riktige premisser vil ikke føre til noe

Nå er det viktig å være «på» og du har da to gode alternativer du må velge mellom:

 1. Få en praksisplass på riktige premisser hvor det er stor mulighet å få deg jobb etterpå
 2.  Bruk all tiden din som jobbsøker for å få deg jobb

Det tredje alternativet; Praksisplass hvor arbeidsgiver eller mellomaktør kun gjør dette for å utnytte situasjonen; Ja dette er et alternativ du skal holde deg langt vekk i fra så framt du ikke aksepterer sosial dumping.

https://www.nav.no/no/NAV+og+samfunn/Statistikk/Arbeidssokere+og+stillinger+-+statistikk/Tabeller/tabell-1.i-alt.avgang-fra-oppfølgingstiltak-eller-lønnstilskudd

Masse lykke til. Nå er det liv i markedet og til og med liv i olja. Gjør det sett på en god måte så skal du nok se at det løser seg også for deg.

Erik

 

One thought on “Slik blir arbeidspraksis riktig eller galt

 1. Jeg er helt enig med deg 😆. Praksisplass er best for virksomheter som trenger gratis arbeidskraft betalt av Nav. Det viser også Nav sin statistikk. Fullt fokus på å komme ut i vanlige jobber er viktig og bruke tiden effektivt. Lykke til 😇 😆 👍 👍

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s