Det var noe tilfeldig at jeg i går kveld møtte på et online kurs for jobbsøkere og hvor jeg så kikket på et 5-10 minutters klipp rundt dette med CV. Jeg kan bare håpe at dette kurset er rettet mot dem som er helt nye til arbeidslivet. Om det ikke er tilfellet så er det ikke annet enn leit at slike ting når ut til jobbsøkere der ute. I denne teksten skal jeg fortelle hvorfor.

Først er spørsmål til deg: Er du enig i at det ikke har noe for seg at alle jobbsøkere har en lik CV? Håper svaret er ja. Du ser; hvorfor skal du, ved å ha en lik CV som alle andre gjøre jobbsøk til et enda større lotteri enn hva det er? Er du med? Jeg håper det.

Kurset jeg så på tok for seg hvilken skrifttype og skriftstørrelse du må bruke på CV. Flaut rett og slett. Du ser; jeg antar at mine lesere og de som er med på våre kurs eller webinarer er oppegående nok til å velge en skrifttype og skriftstørrelse som er ok å bruke. Da skal ikke jeg være den som umyndiggjør deg med å si at du må bruke den ene eller den andre skrifttypen. Tenk litt på det: Det er vel ikke skrifttypen eller skriftstørrelsen som gjør at du får deg jobb eller ikke?
cv sommer

 

Så var det dette med bilde. Skal, skal ikke? Vel svaret er enkelt; Du bestemmer helt selv, og velger du å ha med bilde så skal du selv få bestemme hvordan det bilde skal være. Det viktigste med bilde er ikke om en eller annen jobbekspert mener det er profesjonelt nok eller ikke. Det viktigste er at du velger et bilde du selv er fornøyd med og et bilde som gir et godt «bilde» av deg selv. Og husk; Bilde eller ikke bilde, det er ikke dette som utgjør om du får jobben eller ikke. Fortsatt enig? I think so.

Nøkkelkvalifikasjoner? Du har kanskje selv dette med i begynnelsen av din CV? Nesten alle har det og nesten alle som driver med veiledning og jobbsøkerkurs sier du må ha med dette. Jeg bare ler jeg. Sjekk selv om det virkelig er kvalifikasjoner du har skrevet i dette avsnittet. Sjekk selv om det virkelig er kvalifikasjoner disse ekspertene sier du skal skrive ned. Det er jo ikke det, er det. Kanskje disse ekspertene burde ta et norskkurs for å lære hva kvalifikasjoner er for noe! At du er flink med Java er ikke en kvalifikasjon, ei heller er det en kvalifikasjon at du er dyktig på HMS eller at du jobber godt i team. Nei, skriv heller et sammendrag du så har du allerede skilt deg ut.

Utdannelse først eller sist? Det store spørsmålet som debatteres i hytt og pine. Svaret er enkelt; Har du en god utdannelse som du er stolt av og som er relevant, ja da tar du den selvfølgelig med før arbeidserfaring. Dette er ikke rakettforskning; Gjør det du selv mener best. Jeg håper og tror at du fortsatt er enig. Er du ikke enig så får du heller lese en tekst som har et så konservativt syn på jobbsøk at selv Maggie Thatcher ville snudd seg i grava, eventuelt se vide-snuten jeg nettopp så.

Så et lite tips for deg som ønsker å enkelt kunne skreddersy CV iht. stilling du søker. Har du et sammendrag så kan du enkelt endre dette fra stilling til stilling. Under sammendraget så kan du legge til et nytt avsnitt som for eksempel heter “Nøkkelkompetanse og erfaring” (kall det noe annet om du vil) Her kan du skrive stikkord rundt kompetanse og erfaring som er relevant for stillingen. Gjør du dette så er det ikke bare deg selv du gjør det enkelt for. Du gjør det også enkelt for de som leser din CV slik at de raskt ser at du er en god kandidat. Snakk om en god måte å skille seg ut på! Tenk hvor deilig at din CV er enkel å skreddersy og at din CV er den som skiller seg ut positivt i havet av andre CV’er som har så lite unikt i seg at den som leser ikke kan gjøre annet enn å trekke lodd? Antar vi fortsatt er enige? Vel da fortsetter vi.

Arbeidserfaring skal jeg ikke skrive så mye om annet enn at du burde bruke en god del plass på dette, og da spesielt rundt de mest relevante stillingene. Maks to sider, det gikk ut på dato for mange år siden. Gjør det som passer best iht. deg og din erfaring fra arbeidslivet.

Etter arbeidserfaring så er det helt sikkert annen relevant info du også burde ta med, men det er to ting som er utrolig viktig. Dette er spesielt viktig ettersom svært få tar det med. Det første er interesser. Her byr du litt på deg selv og gir mottaker muligheten til å bli litt bedre kjent med deg. Ikke nok med det; tenkt hvor du, så til de grader skiller deg ut om noen av dine interesser er samme som den som leser din CV? Jackpot for deg!!! Det andre er referanser. Den personen som kom opp med ideen om at en skal skrive “referanser oppgis ved forespørsel” burde skamme seg. Det burde også de «ekspertene» som sier dette den dag i dag. Det er to gode grunner til at du får en stor fordel om du skriver navn og kontaktdetaljer på 3-5 referanser. For det første så sier du indirekte at du har gjort en god jobb tidligere og at du ikke har noe å skjule. Ikke nok med det; Tenk om den som leser din CV kjenner til en av referansene dine? Enda en jackpot for deg.

Folk glemmer at CV er et salgsdokument. De glemmer at CV oppsett også har endret seg med tiden. De glemmer at CV også skal være unik. Ser du poenget? Om du ikke gjør det så kanskje dette hjelper: En bedrift som selger en tjeneste eller et produkt: De får vel ikke nye kunder ved å fortelle dem at de leverer helt lik tjeneste eller produkt som konkurrentene? Nei selvfølgelig ikke. Ei har de samme logo som alle konkurrentene. Nå ser du nok hva jeg mener, og kanskje du også ler litt av alle disse (inkluder kurset jeg så nettopp) som tror de har fått et mandat til å fortelle alle unike mennesker der ute at de ikke må være unike.

I august skal vi ha et gratis webinar for jobbsøkere som du kan melde deg på via vår FB side. https://www.facebook.com/OG-S-AS-321447281317507/
Vi kjøre også en runde med DUJSK i Bergen, Stavanger og Oslo. DUJSK er jobbsøkerprogrammet som har så til de grader bedre resultater enn andre jobbsøkerkurs der ute de siste 28 månedene. Send en e-mail til Laila.rogenes@ogsnorway.com så sender hun deg litt mer info. DUJSK hjelper deg med CV, men CV er bare en liten del av hvordan man får seg jobb.

Nå er det tid for en pause for meg og bloggen så sees vi kanskje på DUJSK eller webinar i august. Jeg skal selv sørge for at jeg ikke ser et eneste klipp om CV i framtiden for det er ikke annet en leit at folk gir seg selv et mandat til A) Å umyndiggjøre flinke mennesker og B) Fortelle deg at du må være lik alle andre og til dere som ser poenget mitt og tar det til dere: Dere har eller får en bedre CV enn de fleste andre der ute. Deilig å tenke på, ikke sant?

Ha en strålende sommer alle og husk at det ikke er noe i veien for å ta seg litt fri fra jobbsøk. Er du forresten glad i en god komedie på TV, men ikke kan finne en som er god? Da kan du håpe på at du kommer over klippet om CV som jeg nettopp har sett. En komedie på sitt beste 🙂

Vær deg selv og forstå at du er bedre enn at du skal la folk som gir seg selv tittelen ekspert fortelle deg hva du skal skrive og gjøre.

uniquee.

One thought on “Den “berømte” CV

  1. Jeg er så enig med deg om hvordan en CV bør lages. Den skal jo beskrive det unike, og bør derfor ikke være laget etter samme oppskrift som alle andre.👍

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s